Θεραπεία με αντισώματα από όσους έχουν αναρρώσει – Μπορεί να γίνει η πιο πολλά υποσχόμενη λύση κατά του κορωνοϊού;
Τα αντισώματα από πλάσμα ιαθέντων μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Φαρμακευτικές εταιρείες της Αμερικής (με επικεφαλής Έλληνες) ήδη έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες, ενώ ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση ανέρρωσαν μετά από θεραπεία πλάσματος.
O Δρ. Σωτήρης Τσιόδρας, πριν λίγο, δήλωσε στην απογευματινή ενημέρωση της Δευτέρας 13 Απριλίου ότι θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα πειραματική θεραπεία με αντισώματα από το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει. Όπως εξήγησε
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως το πλάσμα θα χορηγείται σε σοβαρά ασθενείς, αφού συλλεχθεί από δότες που νόσησαν, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Ο λοιμωξιολόγος έσπευσε να σημειώσει πως δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αν αποδειχτεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη θετικό όπλο» δήλωσε ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος.
Η διαδικασία ξεκινά στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση, με συντονιστή τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνου Δημόπουλου. Ο πρύτανης μιλώντας νωρίτερα για το θέμα στον ΣΚΑΪ, έλεγε: «Κάνεις μια παθητική ανοσοποίηση. Του δίνεις έτοιμα αντισώματα». Όπως σημείωνε θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές ένα ελληνικό πρωτόκολλο που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οξέα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το μέλλον.
Η μέθοδος
Όσοι έχουν επιβιώσει από μια ασθένεια όπως ο COVID-19 φέρουν στο σώμα τους τα μυστικά μιας αποτελεσματικής ανοσολογικής αντίδρασης. Οι ιολόγοι σε όλο τον κόσμο εξετάζουν όσους έχουν αναρρώσει από τον ιό για μοριακές ενδείξεις που μπορούν να αποτελέσουν βάση για το σχεδιασμό μελλοντικών θεραπειών ή ακόμα και εμβολίων.
Οι ερευνητές τώρα ξεκινούν δοκιμές που περιλαμβάνουν τη μετάγγιση συστατικών του αίματος από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 σε αυτούς που είναι ασθενείς. Ονομάζεται «θεραπεία ανάρρωσης με πλάσμα» και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν ακριβώς ποιο συστατικό του αίματος μπορεί να είναι ευεργετικό.
Ιστορική αναδρομή: Για το πρωτοποριακό έργο της πρώτης θεραπείας με χρήση θεραπευτικού ορού το 1891 (κατά της διφθερίτιδας), ο Emil von Behring κέρδισε αργότερα το Νόμπελ Ιατρικής. Η μέθοδος αυτή αναφέρεται ήδη από την καταστροφική πανδημία γρίπης του 1918-1919, αν και οι επιστήμονες δεν διαθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη της κατά τη διάρκεια εκείνης της παγκόσμιας κρίσης.
Η μέθοδος αυτή ανοσοποίησης είχε διαχρονικά τη δυσκολία εξασφάλισης σημαντικών ποσοτήτων πλάσματος από νοσούντες που ανέρρωσαν. Χάρη στην πρόοδο της μοριακής ιατρικής και των νέων τεχνολογιών, αυτό έχει αλλάξει.
Άμεση εφαρμογή σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία και Κορέα
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε έρευνα για 2 ασθενείς στη Νότια Κορέα που ανέρρωσαν μετά από θεραπεία πλάσματος στο Severance Hospital.
Έκθεση που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες που εργάζονται στο Shenzhen της Κίνας, πρότεινε ότι το πλάσμα – το οποίο περιέχει αντισώματα – από τους επιζώντες του COVID-19 ήταν επιτυχές στη θεραπεία πέντε ασθενών από κορωνοϊό.
Η πολυκλινική της Παβία, στη βόρεια Ιταλία, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πειραματική φάση για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με το πλάσμα ιαθέντων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει αντισώματα. Η πειραματική αυτή φάση έλαβε το πράσινο φως από όλες τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Οι πρώτοι θεραπευμένοι ασθενείς, που έγιναν δότες πλάσματος, είναι ένα ζευγάρι γιατρών. Είναι οι δύο ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί πρώτοι από τον ιό στην ευρύτερη περιοχή της Παβία.
Στα τέλη Μαρτίου, ο FDA ενέκρινε τη χρήση πλάσματος από νοσούντες που έχουν αναρρώσει για την αντιμετώπιση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το Mt. Sinai στη Νέα Υόρκη έχει καθιερώσει μια συνεργασία με τον FDA και άλλα νοσοκομεία για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές προκειμένου να προσδιοριστεί επιστημονικά εάν αυτή η στρατηγική παθητικής ανοσοποίησης αποφέρει αποτελέσματα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες που αξιοποιούν το πλάσμα ιαθέντων
Αν και η γρήγορη εφαρμογή αυτής της νέας θεραπείας είναι λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, δεν είναι η απόλυτη λύση. Το πλάσμα που απομονώνεται από αυτούς που μόλις έχουν αναρρώσει είναι σε μικρές ποσότητες για να είναι ευρέως χρήσιμο για το σύνολο των ασθενών. Τα πιο ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα πρέπει να χαρακτηρίζονται γρήγορα και στη συνέχεια να παράγονται αποτελεσματικά σε μεγάλες ποσότητες. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πρόκλησης με την ταυτοποίηση και παραγωγή των αντισωμάτων που αποκαλούνται «NAbs».
Τι είναι NAbs: Kάθε ιός SARS-CoV-2 καλύπτεται από διακριτές πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί σαν κλειδιά για να ξεκλειδώσει τις πόρτες στα κύτταρα που μολύνει. Στοχεύοντας αυτές τις πρωτεΐνες (σαν να τις καλύπτει κάποιος με μονωτική ταινία) τα αντισώματα μπορούν να κάνουν σχεδόν αδύνατο τον ιό να σπάσει στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το είδος αντισωμάτων «NAbs» επειδή εξουδετερώνουν τον ιό πριν να μπορέσει να εισέλθει.
Στο προσκήνιο σχετικών ερευνών είναι η Regeneron, η φαρμακευτική εταιρεία που σχεδίασε την αποτελεσματική θεραπεία κατά του Ebola και η οποία διοικείται από τον ελληνικής καταγωγής George Yancopoulos. Παρόλο που στοχεύουν σε διαφορετικό ιό, η γενική στρατηγική τους παραμένει η ίδια. Έχουν απομονώσει και χαρακτηρίσει NAbs και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα κοκτέιλ από τα πιο ισχυρά μόρια. Οι κλινικές δοκιμές σχεδιάζονται για τις αρχές του καλοκαιριού.
Τέλος, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία βιοτεχνολογίας Vir με CEO τον ελληνικής καταγωγής George Scangos, επίσης αναπτύσσει εμβόλια και φάρμακα αξιοποιώντας τα αντισώματα ιαθέντων (περισσότερες πληροφορίες εδώ).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χαρδαλιάς: Οι νέες ημερομηνίες για την καταβολή της σύνταξης Απριλίου ανά ταμείο
- Covid-19: Ένας ναύτης το πρώτο θύμα του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt
- Παραιτήθηκε από την ΕΡΤ η Όλγα Τρέμη
- Νέος Πρόεδρος στην CHEP Europe
- Ξεπερνά τις προσδοκίες το Disney Plus: Πάνω από 50 εκατ. συνδρομητές μέσα σε πέντε μήνες
- Θεσσαλονίκη: Πέντε παιδιά με Covid στο «Ιπποκράτειο» - Σε βαριά κατάσταση το βρέφος από την Ξἀνθη
- Τσιόδρας: Για περισσότερο χρόνο σε περιοριστικά μέτρα οι ηλικιωμένοι
- Νέα ΠΝΠ με μέτρα στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες – Τι προβλέπει
- Επιπλέον μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες - Τι αλλάζει σε συντάξεις, άδειες και τουρισμό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Ξεπερνά τις προσδοκίες το Disney Plus: Πάνω από 50 εκατ. συνδρομητές μέσα σε πέντε μήνες
- Ζημιά 600 εκατ. δολαρίων προβλέπει η Ford για το πρώτο τρίμηνο του 2020
- Θεραπεία με αντισώματα από όσους έχουν αναρρώσει – Μπορεί να γίνει η πιο πολλά υποσχόμενη λύση κατά του κορωνοϊού;
- Στους 99 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα- 31 νέα κρούσματα
- Τελευταία Νέα Fortune
- Θεραπεία με αντισώματα από όσους έχουν αναρρώσει – Μπορεί να γίνει η πιο πολλά υποσχόμενη λύση κατά του κορωνοϊού;
- Ζημιά 600 εκατ. δολαρίων προβλέπει η Ford για το πρώτο τρίμηνο του 2020
- Στους 99 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα- 31 νέα κρούσματα
- Ξεπερνά τις προσδοκίες το Disney Plus: Πάνω από 50 εκατ. συνδρομητές μέσα σε πέντε μήνες
- Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο
- Έρευνα Plushost.gr: Εκτόξευση στις online παραγγελίες- Ο ρόλος των Facebook και Google
- Ο ΣΕΒ προτείνει μορφές «δανεισμού» εργαζομένων και συνεργασίας επιχειρήσεων με στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας
- Ενίσχυση ύψους 1.800.000 ευρώ στην κινηματογραφική κοινότητα
- Η Softex στηρίζει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι Plus» του Δήμου Αθηναίων
- Οι Έλληνες μένουν σπίτι και το … ανακαινίζουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατρός ΠΟΥ: O κορονοϊός δεν είναι όπως η γρίπη, δεν έρχεται σε «κύματα»
- Τσιόδρας: Για περισσότερο χρόνο σε περιοριστικά μέτρα οι ηλικιωμένοι
- Ιταλία-κορωνοϊός: Τέλη Απριλίου τα πρώτα τεστ εμβολίου
- Βρετανία: 717 νεκροί από Covid-19 σε ένα 24ωρο
- Κορωνοϊός - ΕΕΑ: Μελέτες δείχνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον
- Νέες πρωτοβουλίες της Eurolife ERB για ασφάλιση αυτοκινήτου
- Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Πέντε παιδιά θετικά στην Covid-19 έχουν εισαχθεί για νοσηλεία τον τελευταίο μήνα
- Βρετανία: Περισσότεροι από 11.000 οι νεκροί από κορονοϊό
- Η Amazon προσλαμβάνει 75.000 νέους υπαλλήλους μεσούσης της πανδημίας
- Κύπρος: Ακόμη ένας νεκρός - 29 άτομα θετικά στον κορονοϊό