Τι ξέρει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για τα cryptos που αγνοούν οι Αμερικανοί

16:12 30/1/2022 - Πηγή: Fortune

Όταν η Ρωσία μιλάει πιο λογικά για ένα οικονομικό ζήτημα από τις επιχειρηματικές ελίτ και τους influencer που διαθέτουν εκατομμύρια οπαδούς, τότε αυτοί οι οπαδοί θα πρέπει να ανησυχούν.

Το ρωσικό κράτος που συγκεντρώνει τα στρατεύματά του στα σύνορα της Ουκρανίας μόλις εξέδωσε μια διορατική αξιολόγηση της τρέλας των κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι καθ’ όλα αρνητική. Παραδόξως, θα μάθετε περισσότερα ακούγοντας την Τράπεζα της Ρωσίας

απ’ ό,τι διάσημους θαυμαστές των κρυπτονομισμάτων όπως ο Elon Musk της Tesla, ο Jack Dorsey της Block και ο Michael Saylor της MicroStrategy. Ίσως να θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι η βουτιά του Bitcoin κάτω από τα 35.000 δολάρια δημιουργεί αμφιβολίες ότι είναι το παγκόσμιο νόμισμα του μέλλοντος (Dorsey) ή ένας υπέροχο αποθετήριο αξίας (Musk και Wood).

Η Τράπεζα της Ρωσίας ασκεί σφοδρή κριτική στα crypto

Στις 20 Ιανουαρίου, καθώς το Bitcoin κυμαινόταν γύρω στα 43.000 δολάρια, η αντίστοιχη της αμερικανικής Fed Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε ένα «έγγραφο διαβούλευσης» που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει κάθε παραγωγή, διαπραγμάτευση και επένδυση κρυπτονομισμάτων από τους πολίτες και τις τράπεζες εντός των συνόρων της. Η Ρωσία είναι η τελευταία προσθήκη σε μια μακρά σειρά κρατών που επιδιώκουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τις συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα, από το Bitcoin έως το Ether και το Cardano. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Κίνα, τον πρώην κορυφαίο κόμβο εξόρυξης, καθώς και τα περισσότερα από τα κράτη όπου οι μεγάλοι Κινέζοι παραγωγοί επεδίωξαν να μετεγκατασταθούν: Το Ιράν, το Καζακστάν, την Ισλανδία, την Ινδία, τη Σουηδία (όπου κορυφαίοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της παύσης) και τη Γεωργία, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης Bitcoin λίγες ημέρες πριν από τη ανακοίνωση-βόμβα της Ρωσίας.

Η Ρωσία επισημαίνει τρία βασικά σημεία που αγνοούν οι Αμερικανοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων

Το πρώτο σημείο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα λειτουργήσουν ποτέ ως νόμισμα – αν και αποτελούν βραχυπρόθεσμη απειλή – και ότι είναι κυρίως ένα όχημα για άγρια κερδοσκοπία. «Μακροπρόθεσμα, η δυνητική χρήση των κρυπτονομισμάτων για διακανονισμούς συναλλαγών φαίνεται περιορισμένη», αναφέρει η ανακοίνωση. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το καταστροφικό πείραμα στο Ελ Σαλβαδόρ. Σε αυτό το κράτος της Κεντρικής Αμερικής, το καθεστώς επέβαλε το Bitcoin ως «αναγκαστικό» νόμισμα που όλες οι τράπεζες και οι πολίτες πρέπει να δέχονται για πληρωμές. Αλλά ο λαός και οι επιχειρήσεις είναι τόσο ταραγμένοι από την αστάθεια του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων που αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν και επιμένουν στο δολάριο – και κινδυνεύουν να συλληφθούν ενώ το κάνουν αυτό. Παρεμπιπτόντως, κοστίζει πολλαπλάσια για τις οικογένειες στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη να στείλουν εμβάσματα σε αγαπημένους τους στο Ελ Σαλβαδόρ μέσω Bitcoin από την αποστολή δολαρίων μέσω μιας Western Union.

Η άποψη της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων είναι εύστοχη: «Η ραγδαία αύξηση της αγοραίας αξίας τους υποκινείται κυρίως από την κερδοσκοπική ζήτηση και τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο των τιμών τους, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία φούσκας στις αγορές. Τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν επίσης σημάδια χρηματοπιστωτικής πυραμίδας, καθώς η αύξηση των τιμών τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση από νέους συμμετέχοντες στην αγορά». Ακούγεται σαν τον τρόπο με τον οποίο τα endorsements από celebrities οδήγησαν τις τιμές στα ύψη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα θεμελιώδη μεγέθη.

Το δεύτερο σημείο της Ρωσίας: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να υπονομεύσουν ένα νομισματικό σύστημα

Δεύτερον, η Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε για την «απειλή που συνιστούν τα crypto για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». «Η ανάδυση των κρυπτονομισμάτων περιορίζει την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής», τονίζουν οι συγγραφείς. Το επιχείρημά τους εδώ είναι λίγο συγκεχυμένο: Αν δεν βλέπουν ένα κρυπτονόμισμα ως βιώσιμο νόμισμα, πώς θα αμφισβητήσει αυτό το ρούβλι; Παρόλα αυτά, στην απομακρυσμένη πιθανότητα που θα μπορούσε να συμβεί αυτό, η Ρωσία θα έχανε την ικανότητά της να ελέγχει την προσφορά χρήματος και να προωθεί τη σταθερότητα των τιμών. Η Τράπεζα φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο ότι μια πλημμύρα κρυπτονομισμάτων θα διογκώσει τον πληθωρισμό. Αλλά και ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε επίσης να «περιορίσει τη νομισματική κυριαρχία», αν τα κρυπτονομίσματα κέρδιζαν την εύνοια των πολιτών για την πληρωμή πραγμάτων.

Η προσφορά Bitcoin που μπορεί ποτέ να εισρεύσει στην κυκλοφορία είναι ως γνωστόν σταθερή. Για τους υπερασπιστές του, αυτό του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα νομίσματα fiat, όπου οι κεντρικές τράπεζες είναι ελεύθερες να ενισχύσουν την προσφορά χρήματος και να στείλουν τις τιμές προς τα πάνω. Αντίθετα, αν το Bitcoin γινόταν νόμισμα της επικράτειας, η αξία του δεν θα μπορούσε ποτέ να υποτιμηθεί με την κοπή περισσότερων κερμάτων. Αλλά ο σταθερός αριθμός του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων τα καθιστά τότε άχρηστα ως νομίσματα. Η προσφορά χρήματος πρέπει να αυξάνεται παράλληλα με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για να διατηρούνται οι τιμές σταθερές. Το γεγονός ότι ο αριθμός των Bitcoin δεν μπορεί να επεκταθεί σημαίνει ότι η ίδια, αυστηρά σταθερή ποσότητα χρήματος θα κυνηγούσε όλο και περισσότερα αγαθά, προκαλώντας παραλυτικό αποπληθωρισμό.

Το τρίτο σημείο της Ρωσίας: Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων συνιστά σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ρωσία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό για τους παραγωγούς Bitcoin που εκδιώχθηκαν από την Κίνα. Τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι BitRiver, MineSpot και BitCluster λειτουργούν τις δέσμες υπολογιστών ASIC τους στη Σιβηρία και σε όλη την παγωμένη βόρεια ζώνη της χώρας. Από τον Αύγουστο, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τοποθετεί το μερίδιο της Ρωσίας στην παραγωγή Bitcoin στο 14%, διπλάσιο από το επίπεδο του Μαΐου. Το μεγάλο δέλεαρ είναι η φθηνή ενέργεια, κυρίως τα μεγαβάτ που παράγονται από τον άνθρακα. Ακόμα και στην τρέχουσα τιμή του Bitcoin που είναι περίπου 35.000 δολάρια, οι παραγωγοί της Ρωσίας εξασφαλίζουν γιγαντιαία περιθώρια κέρδους χάρη στο εξαιρετικά χαμηλό κόστος των πρώτων υλών τους. Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που οδήγησε σε μπλακ άουτ και διακοπές ρεύματος στο Ιράν, το Καζακστάν και πρακτικά οπουδήποτε αλλού επιτρέπεται η αχαλίνωτη εξόρυξη.

Και η Τράπεζα της Ρωσίας το γνωρίζει αυτό. Η χώρα δεν είναι καθόλου πρότυπο περιβαλλοντικής αρετής. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που φωτίζει τα σπίτια και τροφοδοτεί τα εργοστάσια είναι ελάχιστο. Η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι με τιμές όπως αυτές, η εξόρυξη Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων θα αναπτυχθεί σαν τρελή τους επόμενους μήνες και χρόνια, αν δεν σταματήσει, κλέβοντας την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή αυτοκινήτων και χάλυβα. «Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δημιουργεί μη παραγωγικές χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας», δηλώνει η Τράπεζα, «γεγονός που απειλεί την παροχή ενέργειας σε κτίρια κατοικιών, κοινωνικές υποδομές και επιχειρήσεις». Η δήλωση κάνει αναφορά και στην «περιβαλλοντική ατζέντα της Ρωσίας», αλλά αυτό είναι ένα αμελητέο κίνητρο. Η Ρωσία απλώς θα χρειαστεί την ενέργεια που συσσωρεύουν οι ανθρακωρύχοι για να λειτουργήσει η οικονομία της, μια διαπίστωση στην οποία έχουν πλέον καταλήξει ακόμη και τα πιο πράσινα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Η λύση: Απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα και δημιούργησε το δικό σου ψηφιακό νόμισμα

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναγνωρίζει σιωπηρά ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να κρύβει μια πολύτιμη χρήση: Είναι πολύ φθηνότερη η αποστολή μεγάλων ποσών δολαρίων στο εξωτερικό με τη χρήση εικονικών νομισμάτων από την αποστολή δολαρίων ή ρουβλιών μέσω τράπεζας. Έτσι, ακολουθεί την Κίνα και την Ινδία σχεδιάζοντας το δικό της ψηφιακό νόμισμα, ένα εικονικό ρούβλι του οποίου την προμήθεια μπορεί να ελέγχει η κεντρική τράπεζα. Οι συντάκτες περιγράφουν το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) ως «μια νέα υποδομή πληρωμών που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση να πραγματοποιούν στιγμιαίες συναλλαγές με ελάχιστα τέλη. Ως εκ τούτου, τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων που τα καθιστούν ελκυστικά… για πράξεις εκτός από το ξέπλυμα χρήματος… δηλαδή η υψηλή ταχύτητα, η ευκολία και το σχετικά χαμηλό κόστος θα μπορούσαν να πραγματωθούν μέσω των ψηφιακών νομισμάτων του μέλλοντος».

Γρηγορότερα και φθηνότερα; Ακούγονται σαν στόχοι που θα εκτιμούσε ένας πραγματικός καπιταλιστής. Η Τράπεζα της Ρωσίας εντόπισε όλα τα προβλήματα των κρυπτονομισμάτων και παρήγαγε ένα σχέδιο για το πώς θα απαλλαγεί από αυτά. Στη συνέχεια, πήρε τη μία πολύτιμη χρήση τους και καθόρισε πώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της θα μπορούσαν να το αναπτύξουν νόμιμα και με διαφάνεια. Το οικονομικό μοντέλο της Ρωσίας δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει οποιοδήποτε κράτος, αλλά η ατζέντα της για τα κρυπτονομίσματα έχει πραγματικά πολύ νόημα.

To άρθρο Τι ξέρει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για τα cryptos που αγνοούν οι Αμερικανοί δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα