Την παράταση μειωμένης φορολογίας σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Ελλάδα από την Κομισιόν

18:17 4/10/2019 - Πηγή: Fortune

Επιστολή με την οποία ζητά να παραταθεί για δύο χρόνια το καθεστώς μειωμένης φορολογίας στο τσίπουρο και τη τσικουδιά, και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς διαφορετικά θα τις επιβληθούν κυρώσεις, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυτό έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος,

απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, που τόνισε ότι «αν εφαρμοστεί η απόφαση της 11ης Ιουλίου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογία του τσίπουρου και τσικουδιάς θα οδηγήσει τους μικρούς παραγωγούς σε μαζικό ξεκλήρισμα».

«Το ζήτημα είναι υπαρκτό και απασχολεί όχι μόνο τους συστηματικούς και μικρούς αποσταγματοποιούς τσίπουρου και τσικουδιάς, αλλά και την κυβέρνηση που προσπαθεί να δώσει μόνιμη, βιώσιμη και αποδεκτή λύση στο πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε:

«Στόχος μας δεν είναι να επιτύχουμε μόνο τη χρονική αναστολή εφαρμογής αυτής της απόφασης, που θα είναι καταστροφική για τους συστηματικούς, αλλά και για τους μικρούς αποσταγματοποιούς τσίπουρου και τσικουδιάς αλλά αγωνιζόμαστε, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και δραστήρια, να εξασφαλίσουμε τη θεσμοθέτηση μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης, τόσο για το τσίπουρο και την τσικουδιά όσο και για το προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών. Έχουμε νομικά επιχειρήματα. Ένα από αυτά είναι η 16η αιτιολογική σκέψη της Οδηγίας 92/83, η οποία αναφέρει ότι “επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης ή απαλλαγές για ορισμένα προϊόντα περιφερειακού ή παραδοσιακού χαρακτήρα”. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι σε καλό δρόμο».

«Χρειάζεται μια συνολικότερη πολιτική απόφαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία αυτών των μικρών παραγωγών, αποσταγματοποιών και των αμπελοκαλλιεργητών απ’ αυτές τις οδηγίες, οι οποίες τους οδηγούν στο μαζικό, στο βίαιο ξεκλήρισμα και αφανισμό», αντέτεινε, από την πλευρά του, ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Οι πάνω από 30.000 μικροί αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί, που έχουν άδεια απόσταξης, είναι στην πλειοψηφία τους μικροί αμπελοκαλλιεργητές, πληρώνουν φόρο 0,59 λεπτά το κιλό. Εάν ισχύσει η ενδιάμεση απόφαση, τότε, θα πρέπει να πληρώνουν φόρο 5,1 ευρώ το κιλό ή διαφορετικά 10,2 ευρώ το κιλό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οδηγίες, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η θέσπιση από την Ελλάδα μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50% στο τσίπουρο και την τσικουδιά αντίκειται ευρωπαϊκό δίκαιο και, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωσή της, προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις. Εκεί πέφτει πλέον το βάρος σε εμάς και δεν θα σταθούμε απαθείς», ανταπάντησε ο κ. Βεσυρόπουλος και κατέληξε: «Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά τη χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι το πέρας της επόμενης αποσταγματικής περιόδου, δηλαδή, μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021.

Η επιχειρηματολογία μας απέναντι στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στέρεη. Τονίσαμε την αδυναμία άμεσης συμμόρφωσης, τόσο εν μέσω της τρέχουσας αποστακτικής περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της επόμενης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες -στέμφυλα- που αγοράζουν οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί και τις οποίες στη συνέχεια αποστάζουν για να παράγουν το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Οι συμβάσεις αυτές έχουν συναφθεί με δεδομένο τον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης έναντι του κανονικού συντελεστή που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, ακόμα και κίνδυνο να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οριστικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές που ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν, όμως, και για τους μικρούς αποσταγματοποιούς. Η λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί διαφορετικός φορολογικός συντελεστής στο προϊόν απόσταξης εν μέσω της τρέχουσας περιόδου και πριν από τη διάθεση του προϊόντος στην τελική κατανάλωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα