Το σχέδιο της Ryanair για να νικήσει τη μείωση των ταξιδιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός

18:01 27/7/2021 - Πηγή: Fortune

του Christiaan Hetzner

Τα επιθετικά σχέδια επέκτασης της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Ryanair, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ευρώπης με βάση τους επιβάτες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να τεθούν σε κίνδυνο, εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν σταματήσουν την προτεινόμενη από την Κομισιόν φορολόγηση των αεροπορικών καυσίμων.

Πέραν του ότι αποτελεί «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την επιχείρησή του μακροπρόθεσμα, ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’Leary προειδοποίησε ότι ορισμένα μέτρα για την κλιματική αλλαγή που σχεδιάζουν οι

Βρυξέλλες με στόχο την αεροπορική βιομηχανία θα οδηγήσουν ακούσια σε περαιτέρω διαιρέσεις και ανισότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε ορισμένες περιφερειακές χώρες της ΕΕ – αλλά και χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου δεν έχουμε εναλλακτική στις πτήσεις – ότι οι παρούσες προτάσεις είναι πολύ κακοσχεδιασμένες», δήλωσε ο O’Leary σε διαδικτυακή δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Ryanair για το οικονομικό έτος 2022 έως τον Μάρτιο.

Η σχεδιαζόμενη επιβολή ενός τέλους στην κηροζίνη – που χρησιμοποιείται στα καύσιμα των αεροπλάνων – επιπλέον των πάνω από 630 εκατ. ευρώ που δαπανά συνήθως η Ryanair ετησίως για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα εκπομπών σημαίνει ότι η εταιρεία «ουσιαστικά αντιμετωπίζει διπλή φορολόγηση για το CO2 στις ενδο-ευρωπαϊκές πτήσεις μικρών αποστάσεων».

Ενώ ο φόρος για την κηροζίνη θα επιβαρύνει όσους ταξιδεύουν σε σύντομα ταξίδια με χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες – σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενοι και άτομα της μεσαίας τάξης – ο ίδιος είπε ότι οι πλούσιοι Αμερικανοί, οι Κινέζοι και άλλοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πετάξουν πρώτη θέση ή business στην Ευρώπη θα απαλλαγούν από οποιαδήποτε συνεισφορά.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από και προς την Ευρώπη εξαιρούνται από τη συνολική δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα, παρόλο που ευθύνονται για το 55% των εκπομπών CO2 από τις αερομεταφορές. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Ryanair δεν εξυπηρετεί καθόλου την αγορά των μεγάλων αποστάσεων, που ο O’Leary ζήτησε να ανατραπεί αυτή η απόφαση για την καλύτερη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο βετεράνος διευθύνων σύμβουλος επικαλέστηκε επίσης τις ανησυχίες των πολιτικών για περαιτέρω κατακερματισμό της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον O’Leary, τα πλούσια κεντρικά κράτη-μέλη της ΕΕ που διαθέτουν αποτελεσματική σιδηροδρομική υποδομή μεγάλης κλίμακας θα απολαμβάνουν πλεονέκτημα έναντι της εξαρτώμενης από τον τουρισμό περιφέρειας και νησιωτικών κρατών όπως η Ιρλανδία, που είναι προσβάσιμα κυρίως με πτήσεις.

«Ανησυχούμε επίσης που οι φόροι ωφελούν ουσιαστικά το κέντρο της Ευρώπης – τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς, που έχουν εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε. «Ανησυχούμε πολύ, από την άποψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που αυτοί οι περιβαλλοντικοί φόροι θα τιμωρήσουν τις περιφερειακές χώρες της ΕΕ που δεν έχουν εναλλακτική για τις πτήσεις».

Για το τρέχον οικονομικό έτος, η Ryanair προέβλεψε ότι ο αριθμός των επιβατών για το οικονομικό έτος 2022, το οποίο λήγει τον Μάρτιο, θα ανέλθει στα 90-100 εκατομμύρια, καθώς χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, σε σύγκριση με τα 27,5 εκατομμύρια πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε ότι απαιτούνται ακόμη βαθιές εκπτώσεις στις τιμές για την τόνωση της ζήτησης και λόγω αυτής της «σχεδόν μηδενικής ορατότητας» στις τιμές των εισιτηρίων, η αεροπορική εταιρεία θα μπορούσε ακόμη να καταλήξει σε μια μικρή ζημία μετά από την καθαρή ζημία 815 εκατ. ευρώ στο οικονομικό έτος 2021.

Παρ’ όλα αυτά, η Ryanair παρέμεινε αισιόδοξη ότι θα αποσπάσει μερίδιο αγοράς χάρη σε μια συνεχιζόμενη περιστολή του στόλου σε λιγότερο ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως ο ιταλικός αερομεταφορέας Alitalia, όπου η χωρητικότητα μειώνεται σχεδόν κατά το ένα τρίτο.

Ως αποτέλεσμα, ο ιρλανδικός χαμηλού κόστους αερομεταφορέας βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης του στόλου του μέσα στην επόμενη πενταετία σε περίπου 600 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου έγινε τον περασμένο μήνα, όταν η Ryanair παρέλαβε επιτέλους τα τρία πρώτα αεροσκάφη 737 MAX 8-200 μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις, ενώ άλλα δώδεκα αεροσκάφη αναμένεται να φτάσουν αυτό το καλοκαίρι.

Το μοντέλο, που παραγγέλθηκε για πρώτη φορά το 2014, σχεδιάστηκε με γνώμονα τις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair. Ενσωματώνει μια πρόσθετη έξοδο ασφαλείας στο μέσο της καμπίνας, επιτρέποντας να λάβει ρυθμιστική έγκριση για τη χωροθέτηση επιπλέον 22 ατόμων πάνω από τα 178 άτομα που συνήθως μπορεί να μεταφέρει το MAX 8.

Συνολικά, η Ryanair παρήγγειλε 210 τέτοια αεροσκάφη προς παράδοση, τα οποία αναμένεται να μειώσουν τον λογαριασμό καυσίμων της κατά 16%, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν τη χωρητικότητα σε σχέση με τον σημερινό γερασμένο στόλο Boeing που διαθέτει.

Στα αποτελέσματά της δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με την εσωτερική έρευνα για την αεροπειρατεία της πτήσης 4978 από τη Λευκορωσία και εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι αρνείται να σχολιάσει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας.

To άρθρο Το σχέδιο της Ryanair για να νικήσει τη μείωση των ταξιδιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα