Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ

18:21 22/7/2019 - Πηγή: Fortune

Το κυβερνητικό πλάνο για τη ΔΕΗ αποκάλυψε μιλώντας στη βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους και να μην προκαλεί

τη νοημοσύνη των πολιτών ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Τόνισε επίσης ότι το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί αφού δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ στους διαγωνισμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν επενδυτές.

Όπως είπε ο υπουργός το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕH που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης και αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης.

Τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης περιλαμβάνουν: 

– Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που κόστισαν στη ΔΕΗ όπως είπε ο υπουργός 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.

– Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.

– Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.

– Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

– Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Στα μέσα εξυγίανσης της εταιρείας περιλαμβάνονται εξάλλου: 

– Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίχτυα. «Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη η αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από την μερική ιδιωτικοποίηση του», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

– Αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία – όπως είπε – θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λογαριασμός που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

– Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.

– Ένταση των προσπαθειών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα, ανέφερε ο υπουργός.

Πέραν της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με έμφαση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εφαρμογή νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας παράλληλα με το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης τόνισε ότι θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κρυφή προσφορότερος αλλά σε κάθε περίπτωση το ταχύτερο δυνατόν. Μίλησε για απεμπλοκή της επένδυσης στο Ελληνικό ενώ τόνισε πως έχει προετοιμαστεί νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τέλος μίλησε για καθορισμό χρήσεων γης σε όλη τη χώρα, αναγνώρισε την πρόοδο που υπήρξε στο Κτηματολόγιο και για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωσή τους με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέσπιση προδιαγραφών για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.

Κόντρα με Τσακαλώτο: «Στη ΔΕΗ αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπου νους»

«Στη ΔΕΗ αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπου νους» είπε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη για να του ζητήσει υπαινικτικά να μιλήσουν με αλήθειες για την ΔΕΗ.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση σήμερα με τη χρηματοπιστωτική τιμή του 2015 όταν η ΔΕΗ ήταν με τον ΑΔΜΗΕ «γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα». Επίσης υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα των ΑΠΕ όταν δεν υπήρχε στη ΔΕΗ ούτε ένας σύμβουλος για ΑΠΕ και ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο.

«Προσπάθησα να είμαι δίκαιος. Μίλησα για την πρόοδο του Κτηματολογίου και για την πρόοδο των δασικών χαρτών και χαίρομαι γιατί έχω λιγότερα προβλήματα στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωράει ανθρώπου νους», απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Αυτό το μοντέλο να συμφωνήσετε να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς μέσα σε πέντε χρόνια με μηδέν ευρώ αντάλλαγμα και με τους υπαλλήλους να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες, δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Θα γραφτεί στα βιβλία του ρεκόρ Γκίνες. Πραγματικά και τώρα που το λέω εκπλήσσομαι ακόμη μια φορά».

Αφού ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το δυσάρεστο καθήκον να υπεραμυνθεί μιας πολιτικής που δεν χειρίστηκε ο ίδιος, του συνέστησε να μην επιμένει όταν η ΔΕΗ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το 90% στο 50% της αγοράς, όταν η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε πάνω από 80%, όταν οι λιγνιτικές μονάδες δεν πουλήθηκαν κι ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής βγήκε και μίλησε ανοιχτά για βιωσιμότητα. «Τί άλλο πια να συζητάμε. Νομίζω ότι είναι καλύτερα στην πολιτική ζωή όταν κάνουμε λάθη να τα παραδεχόμαστε και να υποστηρίζουμε τα σωστά. Δεν έχει νόημα. Αυτή η ιστορία ότι δεν έχει πρόβλημα η ΔΕΗ κι είναι στη φαντασία του Χατζηδάκη, είναι πέραν πάσης λογικής», κατέληξε την απάντησή του προς τον κ. Τσακαλώτο.

ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα σχετικώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ότι το μοντέλο που προτείνει υλοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Προφανώς θα τοποθετηθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης οι οποίοι θα προτείνουν τις λύσεις για να μεγιστοποιηθεί το όφελος της ΔΕΗ. Προφανώς αυτό γίνεται για να στηριχθεί η επιχείρηση, να μεγιστοποιηθεί η ρευστότητά της για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Και βεβαίως δεν θα έχει καμία επίπτωση στους καταναλωτές. Οι εταιρείες αυτές, που ασχολούνται με τα δίκτυα διανομής εισπράττουν ένα διόδιο που είναι ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι και το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, που προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που προχώρησε» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εξάλλου, εξήγησε ότι το μοντέλο του 2014 της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. σήμερα η ΔΕΗ έχει ζημίες 900 εκατ. «Πρέπει να αναζητούμε τρελούς για να πάρουν την ΔΕΗ έτσι όπως είναι, είτε είναι κανείς υπέρ της ιδιωτικοποίησης είτε εναντίον της ιδιωτικοποίησης», ανέφερε καταλήγοντας.

Στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ο κεντρικός άξονας του υπουργείου Περιβάλλοντος

Η στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως το περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων για τον συγκεκριμένο τομέα ευθύνης της. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση, που θα επιτρέψει στη χώρα μας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιάσει τους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Εξειδίκευσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας, και στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, διότι – όπως εξήγησε – έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο. Όπως είπε, το γεγονός ότι δύο από τα μεγάλα projects, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση το εννοεί.

Μετάβαση στην κυκλική Οικονομία

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, ανακοίνωσε ότι δίδεται ώθηση στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δηλαδή σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βάση την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. «Αυτή η στροφή, πέραν της θετικής επίδρασης στο περιβάλλον, ξέρουμε από πρόσφατες μελέτες ότι μπορεί να δημιουργήσει 16.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι δυστυχώς στην ανακύκλωση οι επιδόσεις της χώρας μας είναι απογοητευτικές και παρ’ όλες τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης η ανακύκλωση κόλλησε τα προηγούμενα τέσσερα έτη στο 18%, ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% ως το 2020. «Απαραίτητο βήμα για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να προωθήσουμε εντατικά τη διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα, ξεκινώντας από την προώθηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα πράγμα στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση» είπε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της «πλαστικής ρύπανσης» που επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού κι αυτό θα επιδιώξει η κυβέρνηση υιοθετώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Σχετικώς με το «ύψιστης σημασίας ζήτημα», όπως χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε πως λύση αποτελεί η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ. «Ως υπουργός είχα συμβάλει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως στην Ήπειρο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και στη Δυτική Μακεδονία» είπε και εξέφρασε την λύπη του για το ότι η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. «Έτσι, ενώ στα μέρη αυτά υπάρχει μια νέα πραγματικότητα: στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια» προσέθεσε.

Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι εξετάζεται η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα με στόχο να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία.

Νομοσχέδιο για αδειοδοτήσεις

Ένα ζήτημα στο οποίο εστιάζει ιδιαίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, είπε ότι προωθείται με ταχύτητα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου για το οποίο αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος.

Περαιτέρω, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι:

«• Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές, και ιδιαίτερα τις περιοχές Natura 2000, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

• Στα δάση επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέτουμε τις προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.

• Στη χωροταξία και την πολεοδομία βασικός μας στόχος είναι η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη με την δρομολόγηση της άμεσης απεμπλοκής εμβληματικών επενδύσεων που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Προχωράμε στη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης. Και καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων -σε επίπεδο δήμου δηλαδή- με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία».

Η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στα θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βασική στόχευση τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς σήμερα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του ενεργειακού μας μείγματος. «Αυτό θα το μεταβάλουμε με τις υποδομές και τη βοήθεια των ενεργειακών μας εταίρων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή των υδρογονανθράκων- πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που επίσης θα επιδιώξουμε δυναμικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

• Η ολοκλήρωση του TAP και του πολύπαθου IGB.

• Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.

• Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.

• Η προώθηση του IGI Poseidon.

• Η υλοποίηση του αγωγού East Med και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.

Προσέθεσε επίσης ότι το υπουργείο εμβαθύνει περαιτέρω τις στρατηγικές μας συνέργειες, αφενός προς τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση την τετραμερή συνεργασία με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και αφετέρου προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εμπέδωση της περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

«Για εμάς η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική καθώς επιδιώκουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας μέσα σε μία ασταθή περιοχή» υπογράμμισε τέλος ο Κωστής Χατζηδάκης.

Keywords
δεη, σχεδιο, βουλη, χατζηδακης, συριζα, δεδδηε, ΦΠΑ, εταιρεία, αδμηε, δεπα, ελπε, κρητη, νους, απε, βιωσιμότητα, ραε, συγκεκριμένο, ελλαδα, επηρεάζει, λύση, σδιτ, σερρες, νέα, natura, tap, igb, lng, αλεξανδρουπολη, καβαλα, poseidon, med, κυπρος, αιγυπτος, βιβλια, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελος του κοσμου, ηλεια, δεδδηε, ρενα δουρου, δουρου, αδμηε, χωρες της ευρωπης, χωρες, το θεμα, ανακυκλωση, βημα, βουλγαρια, δεπα, θεμα, ισραηλ, κτηματολογιο, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ραε, ρουμανια, σδιτ, χαρτες, ωθηση, ωρα, lng, med, poseidon, αυξηση, αξονας, αξονες, απε, αττικη, βιωσιμότητα, βοηθεια, γκινες, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, διχτυα, δικτυα, δυτικη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπε, ενεργεια, επενδυτης, επενδυσεις, επηρεάζει, εταιρεία, ετη, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδιο, υπηρεσιες, η στροφη, θεσεις εργασιας, οικο, ομιλια, κυβερνηση, λαθη, λυπη, λύση, λογο, μεριμνα, μηδεν, μειωση, μοντελα, νοημοσυνη, νοημα, ντροπη, παντα, οφελος, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πηγη, πολεοδομια, προβληματα, ρεκορ γκινες, ρεκορ, σερβια, συγκεκριμένο, συνεχεια, σχεδια, τιμη, υλοποιηση, φαντασια, φινλανδια, ασφαλεια, εφαρμογη, εξαρτηση, εμφαση, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, igb, υπουργειο, μπροστα, natura, πηγες, πωληση, σωστο, tap, θαλασσες, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα