Τράπεζα Πειραιώς: Πώληση της τιτλοποίησης Sunrise II αξίας 2,7 δισ. σε Intrum και Serengeti

11:48 9/11/2021 - Πηγή: Fortune

Tην υπογραφή οριστικών συμφωνιών με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP για την πώληση ποσοστού σαράντα εννιά τοις εκατό (49%) και δύο τοις εκατό (2%) των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) αντίστοιχα, της τιτλοποίησης Sunrise II (η Συναλλαγή) ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το χαρτοφυλάκιο Sunrise II περιλαμβάνει περίπου 47 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών

και επιχειρήσεων συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ, με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποτίμηση της Συναλλαγής, που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και τα έσοδα της πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αντιστοιχεί σε 47,4% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Η Συναλλαγή είναι μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου Sunrise της Πειραιώς, που ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου 2021 και ακολουθεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Sunrise I ύψους 7,2 δισ.ευρώ. Αναδεικνύει την ταχύτατη πρόοδο που έχει σημειώσει η Πειραιώς στην υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPE κατά περίπου €19 δισ., ώστε να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPE έως τις αρχές του 2022.

Στις 5 Αυγούστου 2021, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση για ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του Sunrise II στο Ελληνικό Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων.

Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η Συναλλαγή θα ταξινομηθεί ως ‘διακρατούμενη προς πώληση’ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς να μειωθεί σε περίπου 17% βάσει στοιχείων 2ου τριμήνου 2021, από 45% στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και 23% στις 30 Ιουνίου 2021.

Υπό την προϋπόθεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων, η Πειραιώς αναμένει να απο-αναγνωρισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τιτλοποίησης Sunrise II από την ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής της θέσης εντός του 4ου τριμήνου 2021.

Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση από τη Συναλλαγή διαμορφώνεται σε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της 30 Ιουνίου 2021, συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση στο αποτέλεσμα και την αντίστοιχη ελάφρυνση στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό.

H Τράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise II, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο

περί τιτλοποιήσεων.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στο σύνολό τους.

Η Συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Goldman Sachs Bank Europe SE και η Alantra CPAI Limited ενεργούν ως διοργανωτές και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς στη Συναλλαγή.

Οι δικηγορικές εταιρείες Paul Hastings (Europe) LLP και Μωράτης-Πασσάς ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς και των διοργανωτών στη Συναλλαγή.

To άρθρο Τράπεζα Πειραιώς: Πώληση της τιτλοποίησης Sunrise II αξίας 2,7 δισ. σε Intrum και Serengeti δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα