Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους για να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΜμΕ
Κώστας Παπαγρηγόρης
Με δεδομένο ότι τα πρώτα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν για την ουσιαστική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν περιορισμένη συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τράπεζες και ελληνικό δημόσιο επιχειρούν από κοινού να μεγαλώσουν όσο γίνεται την «δεξαμενή» των ωφελούμενων επιχειρήσεων.
Συνειδητοποιώντας ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι εξαιρετικά πιθανό
Το πρώτο μήνυμα που έστειλαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνά είναι ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κρίνοντας τις επιχειρήσεις με βάση την τωρινή τους κατάσταση και τις προοπτικές τους και όχι με βάση το παρελθόν.
Το σημείο κλειδί
Στόχος των τραπεζών είναι να προχωρήσουν πολύ γρήγορα στις εγκρίσεις χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που θα τους υποβληθούν, αξιολογώντας τη βιωσιμότητά τους με πιο χαλαρά κριτήρια και διευρύνοντας την περίμετρο των ωφελούμενων επιχειρήσεων, ειδικά στην κατεύθυνση των μικρομεσαίων, για τις οποίες το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μια «χρυσή» ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν.
Σημείο κλειδί θα αποτελέσει η πιστοληπτική κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων που θα κρίνει πόσες τελικά επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα δανειοδότησης από το Ταμείο. Η αξιολόγησή τους είναι στα χέρια των τραπεζών και στα εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης που διαθέτουν.
Με βάση την πιστοληπτικής του κατάσταση θα αξιολογηθεί και το επίπεδο των εξασφαλίσεων που θα απαιτηθεί, και όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στην άσκηση αυτή βαρύνοντα ρόλο θα παίξουν οι μελλοντικές ταμειακές ροές και οι προοπτικές της επιχείρησης που θα εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του δανείου.
Σημειώνεται ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων, ενώ τον Οκτώβριο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις τράπεζες, ώστε τα πρώτα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία έως το τέλος του έτους.
Η συμμετοχή της ΕΤΕπ και της EBRD αναμένεται να πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, καθώς με δεδομένο ότι οι δύο ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα επικεντρωθούν κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δόσουν μάχη για την προσέγγιση των μικρότερων επιχειρήσεων.
Ο ρόλος του Δημοσίου
Την ίδια στιγμή αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του προσανατολίζεται στη στήριξη των μικρών επενδυτικών σχεδίων έως 1,5 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας το κόστος της αξιολόγησής τους από πιστοποιημένο ανεξάρτητο ελεγκτή. Έργο του ελεγκτή θα είναι η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου ως προς τους στόχους του Ταμείου, δηλαδή εάν εμπίπτει στις κατηγορίες επιδότησης, και η αξιολόγηση για το κατά πόσον η επιδότηση στο επιτόκιο ξεπερνάει το όριο των κρατικών ενισχύσεων.
Παράλληλα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, με στόχο να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και χαμηλή παραγωγικότητα.
Η ρύθμιση συνδέεται με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για δανειοδότηση.
Τα κίνητρα
Το επιτόκιο των δανείων του Ταμείου υπολογίζεται, με τα σημερινά δεδομένα, στο 0,35%, που συνιστά ασφαλώς ένα βασικό κίνητρο για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Το δάνειο θα μπορεί να καλύπτει το 30% για υφιστάμενες συνεργασίες και το 40% για νέες συνεργασίες των σχετικών επενδυτικών σχεδίων. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, το επιτόκιο του οποίου αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2% για μεγάλες επιχειρήσεις έως 6% για σχετικά μικρές. Έτσι, μαζί με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέσο κόστος δανεισμού για τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις θα είναι αντίστοιχο αυτού με το οποίο δανείζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων είναι και λίγο χαμηλότερο, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Κίνητρα θα προβλέπονται και στον φορολογικό τομέα, με βασικότερο τη μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων για 3 χρόνια. Επίσης, μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από 1% σε 0,5%, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ακόμη, οι ατομικές επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με άλλες θα δημιουργούν ένα νέο νομικό πρόσωπο και θα φορολογούνται έτσι με ευνοϊκότερους όρους.
Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει και κριτήρια, ώστε να είναι πραγματικές οι συνεργασίες. Έτσι, ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. Έτσι, δεν ευνοείται η εξαγορά μιας πολύ μικρής επιχείρησης από μια μεγάλη. Αντίθετα, μπορεί να εξαγοραστούν πολλές μικρές από μια μεγάλη ή και να συγχωνευθούν δύο ισομεγέθεις από πλευράς τζίρου επιχειρήσεις. Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά τουλάχιστον το 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα.
Πηγή: news247.gr
To άρθρο Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους για να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΜμΕ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βρετανία: Τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της χώρας -Σχηματίζονται ουρές
- Μαριέττα Χρουσαλά-Λέων Πατίτσας: Στο Μονακό για τη βάφτιση της κόρης των Mr. Nammos, Ζαννή Φραντζέσκου και Βερόνικα Πάστρα
- Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρύπτο στον κόσμο σταμάτησε τις εγγραφές νέων Κινέζων χρηστών
- Οι πληρωμές της εβδομάδας: Συντάξεις, αναδρομικά και επιδόματα ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ
- Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους για να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΜμΕ
- Ιταλός ΥΠΕΞ για Αφγανιστάν: Αδύνατη η αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν- Να στηριχθεί η οικονομία
- Covid-free φθινόπωρο: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που θα μας ενισχύσουν
- Πιο εύκολα γίνεσαι πιλότος παρά… χειριστής κλαρκ
- Aldi: Επενδύει 1,78 δισ. δολάρια στην επόμενη διετία
- Στρες και καρδιά: Υψηλότερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου για όσους στρεσάρονται
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρύπτο στον κόσμο σταμάτησε τις εγγραφές νέων Κινέζων χρηστών
- Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους για να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΜμΕ
- Σε ποιους διεθνείς παράγοντες οφείλονται οι αυξήσεις στις τιμές, σύμφωνα με την Alpha Bank
- Γερμανικές εκλογές: Οι νέες ισορροπίες και τα ελληνικά συμφέροντα
- Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης – Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του
- Το 2020, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ ΠΠ λόγω κορωνοϊού
- Τελευταία Νέα Fortune
- Τράπεζες: Αναζητούν τρόπους για να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΜμΕ
- Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρύπτο στον κόσμο σταμάτησε τις εγγραφές νέων Κινέζων χρηστών
- Σε ποιους διεθνείς παράγοντες οφείλονται οι αυξήσεις στις τιμές, σύμφωνα με την Alpha Bank
- Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης – Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του
- Γερμανικές εκλογές: Οι νέες ισορροπίες και τα ελληνικά συμφέροντα
- Το 2020, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ ΠΠ λόγω κορωνοϊού
- Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις
- Κρίσιμη η κατάσταση του Βασίλη Λεβέντη που νοσηλεύεται με κορωνοϊό
- CEO Initiative Workshop: Κορυφαίοι Έλληνες CEOs δίνουν το «παρών» στη ΝΕΜΕΑ στις 15 Οκτωβρίου
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εάν η Τουρκία κάνει νέα αγορά S-400, θα υπάρξουν κυρώσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΔΑ Αττικής: Δημοπράτηση έργων € 4.960 εκατ. για τη διανομή φυσικού αερίου στην Αττικής
- Σεισμός στην Κρήτη – Δύο εγκλωβισμένοι μετά τα 5,8 Ρίχτερ
- Στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής η παράταση των έργων στον ΟΛΠ
- Για ελλείψεις προϊόντων και καθυστερήσεις στις παραδόσεις προειδοποιούν Nike και Costco
- Evergrande: Ακυρώνει την εισαγωγή στη Σαγκάη η μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Στη Space Hellas το Σύστημα Ελέγχου και Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων της Ελλάδας προϋπολογισμού 29,3 εκατ. ευρώ
- Μία πριγκίπισσα υπό κράτηση για 1.033 ημέρες
- Θεσσαλονίκη: Τηλεφώνημα για βόμβα στα Δικαστήρια- Εκκενώθηκε το κτήριο
- Space Hellas: Πήρε το έργο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων, 29,3 εκατ. ευρώ
- Στ. Πέτσας: Βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού»