Τρεις τρόποι με τους οποίους η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σπέρνει τον όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία

15:02 26/2/2022 - Πηγή: Fortune

του Jonathan Vanian

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισάγει ήδη περισσότερη αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια οικονομία που νοσεί μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έπεσαν μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος θα προκαλέσει καταστροφές στο οικονομικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Microsoft

υποχώρησαν με την είδηση του πολέμου – ένα κακό σημάδι, δεδομένου ότι αυτοί οι τιτάνες θεωρούνται γενικά εταιρείες που προμηνύουν τάσεις για το σύνολο της οικονομίας.

Υπάρχουν όμως τρεις σημαντικοί τρόποι με τους οποίους η χειρότερη στρατιωτική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επηρεάζει ήδη αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

1. Οι αγορές ενέργειας έχουν διαταραχθεί

Μέσω της Gazprom, του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της, η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρέχει το φυσικό αέριο μέσω ενός τεράστιου αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία.

Σε μια σουρεαλιστική τροπή των γεγονότων, τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη πλήρωσαν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, ενώ τα ρωσικά τανκς εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος και ξέσπασαν μάχες. Οι επενδυτές κατέληξαν αμέσως στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα παρέμενε έτσι για πολύ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκάλεσε αμέσως την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου κατά 9%, σε πάνω από 105 δολάρια. Εντωμεταξύ, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν κατά 50%, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στις ανησυχίες για τις μελλοντικές εξαγωγές της Gazprom.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι παγκόσμιες. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου, για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλές τιμές βενζίνης για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, κάτι που αναγνώρισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη.

«Λαμβάνουμε ενεργά μέτρα για να μειώσουμε το κόστος και οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να αυξήσουν τις τιμές τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους», δήλωσε ο Μπάιντεν. Παράλληλα, διέψευσε ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα διαρκέσουν πολύ καιρό και δήλωσε ότι η εκτίναξη ορισμένων εμπορευμάτων είναι φυσιολογική μετά την εισβολή μιας πυρηνικής δύναμης σε μια μεγάλη χώρα, με πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους.

2. Ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο

Ο πληθωρισμός έχει εκπλήξει τους οικονομολόγους – και την κυβέρνηση Μπάιντεν – σκαρφαλώνοντας σε ύψη που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς τα εμβόλια κατά του COVID εξαπέλυσαν κύματα οικονομικών δαπανών που οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα, οι επικριτές έχουν πει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απλώς δημιούργησε πάρα πολύ χρήμα πολύ σύντομα και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να απορροφηθεί από το σύστημα. Όπως ανέφερε ο Shawn Tully του Fortune, η μονεταριστική θεωρία του πληθωρισμού που προώθησε ο Μίλτον Φρίντμαν έχει και πάλι την τιμητική της, με την αμερικανική οικονομία να μοιάζει με μπανιέρα που ξεχειλίζει από νερό (αν το νερό έπαιρνε τη μορφή πάρα πολλών νέων δολαρίων).

Ένας μεγάλης κλίμακας χερσαίος πόλεμος στην Ουκρανία, έστω και σύντομος, είναι βέβαιο ότι θα διαταράξει ακόμη περισσότερο την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κορύφωση του πληθωρισμού «σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπαμε πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας της Oxford Economics, Ben May.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη περισσότερο από ό,τι έχουν ήδη ανέβει. Και αν οι τιμές εκτοξευθούν εν μέσω αυξανόμενων φόβων για έναν απρόβλεπτο πόλεμο, οι καταναλωτές μπορεί να κρατήσουν τα μετρητά τους αντί να τα ξοδέψουν, πλήττοντας έτσι την οικονομία.

3. Η εισβολή σηματοδοτεί ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα για τις αγορές μετά από μια μεγάλη διόρθωση τον Ιανουάριο

Οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα.

Τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές αγορές μετοχών γνώρισαν μια μεγάλη διόρθωση, εν μέρει λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της προσπάθειας των επενδυτών να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επηρεάζονται από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην οικονομία. Αυτός ήταν ο μήνας που επιχειρήσεις όπως η Netflix και η Peloton δέχθηκαν πλήγμα από τη Wall Street, αφού αποκάλυψαν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο πλαίσιο των κερδών τους.

Τώρα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σπείρει κι άλλη αβεβαιότητα στην αγορά. Όπως ανέφερε ο Chris Morris του Fortune, «όλοι οι μεγάλοι δείκτες των ΗΠΑ έπεσαν στο άνοιγμα της αγοράς και ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος είναι ευμετάβλητος εδώ και αρκετό καιρό, φλέρταρε με το να μεταβληθεί σε bear market».

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι πάντα κακή η αβεβαιότητα για τις αγορές. Εν μέσω μιας άγριας ταλάντευσης την Πέμπτη, οι μετοχές διέγραψαν μια τεράστια πτώση στο άνοιγμα. Ο Dow είχε υποχωρήσει πάνω από 850 μονάδες νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ο Nasdaq είχε υποχωρήσει σχεδόν 3,5%, αλλά τα ράλι ακύρωσε μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης μέσα στην ημέρα. Ο S&P 500 έκλεισε στην πραγματικότητα κατά 1,5% υψηλότερα. Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η άνοδος του Nasdaq κατά 886 μονάδες μεταξύ ανοίγματος και κλεισίματος ήταν ένα τεράστιο άλμα 7%, το μεγαλύτερο από το 1971.

To άρθρο Τρεις τρόποι με τους οποίους η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σπέρνει τον όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα