«Τσουχτερό» το καλάθι για τους Έλληνες καταναλωτές – Τι απαντά το ΙΕΛΚΑ για την έρευνα της Eurostat

19:41 26/6/2019 - Πηγή: Fortune

Στα ύψη βρίσκεται το καλάθι του Έλληνα καταναλωτή με την αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, όπως είναι το γάλα, το τυρί και τα αβγά να αγγίζει ακόμη και το 134% συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε εξίσου υψηλή θέση βρίσκονται τα αλκοολούχα ποτά με 133% και ακολουθούν το ψωμί και τα δημητριακά με 114%, με τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά να ανέρχονται στο 106%. Το χαμηλότερο επίπεδο στον μέσο όρο της ΕΕ έχουν το κρέας με 91% και ο καπνός με 80%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ και Σύμβουλο Στρατηγικής Ανάπτυξης στη Metro (Μy market),

Κωνσταντίνο Μαχαίρα, ο οποίος βρισκόταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος, το ποσοστό που παρουσιάζεται στην έρευνα της Eurostat δικαιολογείται εάν λάβουμε υπόψη τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας ως προς τις απόλυτες τιμές των προϊόντων.

«Μέσα στην τελευταία οκταετία ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί στη χώρα μας τέσσερις φορές. Πριν από αυτές τις αυξήσεις ήμασταν πολύ φθηνότεροι συγκριτικά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα θα ρυθμιστεί τα επόμενα χρόνια. Δεν γίνεται αλλιώς», αναφέρει στο FortuneGreece.com ο κ. Μαχαίρας, ο οποίος εκτιμά ότι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ που, σύμφωνα με τη Nielsen, στο α΄πεντάμηνο του 2019 «έτρεξε» με άνοδο της τάξης του 5,5% θα κλείσει φέτος στο +3,5% με 4%.Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της κρίσης ο τζίρος έφυγε από το οργανωμένο λιανεμπόριο και πήγε στα μικρά μαγαζιά, τάση η οποία έχει αντιστραφεί. Πεποίθησή του είναι πάντως πως το β’ εξάμηνο δεν θα είναι εξίσου δυνατό με το πρώτο. 

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Eurostat έρχεται σε αντιδιαστολή με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από ξεχωριστή μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΛΚΑ, με τον υπεύθυνο ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Λευτέρη Κιοσέ, να τονίζει ότι τα ποσοστά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς είναι ατυχής η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, όταν στην πρώτη περίπτωση δεν συνυπολογίζονται οι προσφορές προϊόντων και στη δεύτερη λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το μεγάλο μερίδιο αγοράς που κατέχουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το οποίο στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρό.

«Η κουβέντα που ανοίγει είναι μεγάλη και έχει να κάνει με τις μεταβλητές που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση. Στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ δεν μετέχει η Γερμανία. Από τα δικά μας συμπεράσματα προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Πορτογαλία, είναι ελαφρώς φθηνότερη από την Ισπανία και αρκετά πιο ανταγωνιστική σε επίπεδο τιμών σε σχέση με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει ο κ. Κιοσές.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα τρόφιμα, κατά 5,7% και εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο ΦΠΑ στην Ευρώπη σε βασικά είδη διατροφής παρά τις όποιες μειώσεις εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΦΠΑ στη χώρα μας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%). Αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα