Τζεντιλόνι: «Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα»

12:06 6/2/2020 - Πηγή: Fortune

«Ως επίτροπος για την Οικονομία, εγώ θα υποστηρίξω αποφάσεις που βοηθούν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των απαιτήσεων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης»: την απάντηση αυτή δίνει για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Ολόκληρη η απάντηση του επιτρόπου στο συγκεκριμένο

θέμα έχει ως εξής: «Οι στόχοι αυτοί (σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα) συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018 και οποιαδήποτε πρόταση να αλλάξουν, πρέπει να συζητηθεί σε αυτό το φόρουμ, σε συνέχεια μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Όσο πιο γρήγορα και αποφασιστικά προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα η Ελλάδα, τόσο πιο ανοιχτοί θα είναι οι υπουργοί στη συζήτηση αυτού του ερωτήματος. Ως επίτροπος για την Οικονομία, εγώ θα υποστηρίξω αποφάσεις που βοηθούν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των απαιτήσεων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ενώ το γενικό οικονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα μετά την κρίση, σύμφωνα με τον Π. Τζεντιλόνι, έχει ως εξής: «Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, υποστηριζόμενη από την ισχυρή εξαγωγική της επίδοση. Η ανεργία έπεσε κάτω από το 17% -προφανώς ακόμη πολύ υψηλή, αλλά 10 μονάδες κάτω από την κορύφωσή της και σταθερά μειούμενη. Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και η εμπιστοσύνη στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2007. Σαφέστατα παραμένουν προκλήσεις: το μεγάλο επενδυτικό κενό, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πολύ δύσκολη ακόμη κοινωνική κατάσταση και το υψηλό δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό και η διατήρηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής είναι ουσιώδης για να συνεχιστεί η οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή, βιώσιμη ανάκαμψη.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να ετοιμάζει την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης είναι καλό νέο και ελπίζω αυτό το σχέδιο να είναι πολύ φιλόδοξο», σημειώνει ο Π. Τζεντιλόνι στην ίδια συνέντευξη, ενώ αναφέρεται παραλλήλως στη ανάγκη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος. Ενώ ερωτηθείς για τα μηνύματα μετά την πρόσφατη έκδοση του 15ετούς ομολόγου, υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της με τους επενδυτές. Η επιτυχής έκδοση της περασμένης εβδομάδας αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της προόδου που έγινε σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι επενδυτές ξεκάθαρα αναγνωρίζουν τις απίστευτες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πορεία που είναι σε εξέλιξη σήμερα».

Για τη φορολογική πολιτική ο Π. Τζεντιλόνι τονίζει ότι «η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί, σε συμφωνία με τη διαθεσιμότητα δημοσιονομικού χώρου και με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο. Οι ανακοινωθείσες μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων, σχεδιασμένες για να τονώσουν τις επενδύσεις, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας θα οδηγούσε επίσης σε μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση και θα παράσχει πόρους για τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης».

Στο ερώτημα της «Καθημερινής» για την πρώτη κατοικία, δίνει την εξής απάντηση: «Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε έναν ευγενή στόχο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε κατάχρηση από τους αποκαλούμενους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”. Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει η πρόσβαση στις πιστώσεις και να γίνουν αυτές πιο ακριβές για όλους τους δανειολήπτες. Γι’ αυτό το λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα. Φυσικά, τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για της φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες», και, στο πλαίσιο αυτό, «το σχήμα “Ηρακλής” θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Τέλος, για τα ANFA’s και SMPs, ο επίτροπος Οικονομίας σημειώνει: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εντολή από το Eurogroup να διερευνήσουν την πιθανή χρήση των κερδών από τα SMPs και ANFA’s για συμφωνημένες επενδύσεις. Συζητάμε με τις Αρχές σε τεχνικό επίπεδο και θα επιστρέψουμε στο Eurogroup του Ιουνίου. Αν υιοθετηθεί η πρόταση, θα κινητοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις 0,6% του ΑΕΠ ετησίως».

Keywords
Τυχαία Θέματα