Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με έκδοση 15ετούς ομολόγου – Η αναβάθμιση από τη Fitch έφερε ράλι στα ελληνικά ομόλογα

14:44 27/1/2020 - Πηγή: Fortune

Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fich οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου, όπως έγραφε σχετικά το Fortune Greece την Κυριακή.  Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο

που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Σύμφωνα με τη χρηματοδοτική στρατηγική για το 2020, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την άντληση 4 με 8 δισ. ευρώ φέτος μέσω της έκδοσης χρέους. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων και διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν από το πρωί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά επίπεδα.

Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρησει στο 1,137% από 1,31% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,32% από 0,43%. Η εξέλιξη συνδέεται με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή και διευκολύνει τη νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.

Οι αναλυτές του οίκου Fitch θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Δεδομένη θεωρούν επίσης τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας, «με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν».

Προβλέπει δε ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα