Ξεθωριάζει η αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας, παρά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 18,3% το α’ τρίμηνο

19:30 18/4/2021 - Πηγή: Fortune

Την Παρασκευή, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αυξήθηκε κατά 18,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο αριθμός δείχνει ότι η οικονομία της Κίνας επιστρέφει  στα  επίπεδα πριν από την πανδημία, σηματοδοτώντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας από τότε που άρχισε να καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία το 1993.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της Κίνας υπολείπεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg

που προέβλεπαν ανάπτυξη 18,5%, και από την πρόβλεψη του Reuters που προέβλεπε ανάπτυξη 19%. Και όταν το πρώτο τρίμηνο της Κίνας συγκριθεί με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας δείχνουν ακόμη περισσότερα σημάδια επιβράδυνσης.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, κάτω από την πρόβλεψη ανάπτυξης των αναλυτών του Bloomberg για 1,4% και κάτω από την ανάπτυξη 2,6% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2020.

Μια σειρά πρόσφατων στοιχείων υποδηλώνει ότι τα οικονομικά οφέλη που αποκόμισε η Κίνα αντιδρώντας γρήγορα για να περιορίσει τον COVID-19 και να κρατήσει τα εργοστάσιά της ανοιχτά ενδέχεται τώρα να εξαντλούνται. Επιπλέον, οι Κινέζοι καταναλωτές μπορεί να μην ξοδεύουν αρκετά για να ενισχύσουν μια ευρεία ανάκαμψη.

Aύξηση 38,7%

Η συνολική αξία των εξαγωγών της Κίνας αυξήθηκε κατά 38,7% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κίνας. Το τεράστιο άλμα αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Κίνα έκλεισε τα εργοστάσιά της καθώς και μεγάλα τμήματα της χώρας εξαιτίας του COVID-19 στις αρχές του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα το κακό τρίμηνο.

Ο τομέας των εξαγωγών της Κίνας σημείωσε άνοδο, ενώ άλλες χώρες υπέφεραν από τις καταστροφές της πανδημίας, βοηθώντας την Κίνα να γίνει η μόνη σημαντική οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη το 2020.

Η οικονομία της Κίνας βγήκε από την πανδημία πολλούς μήνες πριν από τις άλλες παγκόσμιες οικονομίες στα τέλη της άνοιξης του 2020, και η Κίνα έγινε κόμβος παραγωγής για εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες, και εργαλεία για το σπίτι, όπως οι φορητοί υπολογιστές που χρειαζόταν ο υπόλοιπος κόσμος.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκαν. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους. Και η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ανέφερε ότι η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που αύξησε τις εξαγωγές της στην ΕΕ το 2020, προσπερνώντας τις ΗΠΑ για πρώτη φορά και κατακτώντας την κορυφή ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης.

Ενώ η έκρηξη των εξαγωγών της Κίνας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ο ρυθμός ανάκαμψης της εγχώριας κατανάλωσης στην Κίνα ενδέχεται να αυξάνεται.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 33,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 1,86% μεταξύ των δύο διαδοχικών τριμήνων.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Κίνα δεν εφάρμοσε κάποιο γενναιόδωρο πρόγραμμα στήριξης – τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό – προς τους πολίτες της προκειμένου να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανάκαμψη της Κίνας ενισχύθηκε από εργοστάσια και εργάτες που είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία σε αγροτικές περιοχές.

Τα αστικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 12,2% ετησίως στα 13,120 γουάν το πρώτο τρίμηνο στην Κίνα, σε σύγκριση με αύξηση 16,3%, στα 5,398 γουάν, στα εισοδήματα των κατοίκων της υπαίθρου.

Συνολικά, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το πρώτο τρίμηνο της Κίνας παρέχει μια ισχυρή ένδειξη ότι πρόκειται να αναπτυχθεί πέρα από το δικό της στόχο 6% για το 2021.

Η Oxford Economics γράφει σε ένα σημείωμα προς το Fortune ότι διατηρεί το εκτιμώμενο ποσοστό ανάπτυξης στο 8,9% για την οικονομία της Κίνας φέτος.

«Αναμένουμε ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί μετά την προσωρινή αδυναμία του πρώτου τριμήνου και είμαστε αισιόδοξοι για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στη μεταποίηση», γράφει η Oxford Economics.

To άρθρο Ξεθωριάζει η αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας, παρά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 18,3% το α’ τρίμηνο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα