Art & Gastronomy: Τι κοινό έχει ένας πίνακας ζωγραφικής με μια νόστιμη συνταγή;

Μέσα από τη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε εμβληματικά έργα εικαστικών και ο διακεκριμένος corporate chef Κώστας Γεωργατζάς θα δημιουργεί γεύσεις εμπνευσμένες από τα χρώματα, τα θέματα και το ύφος του έργου.

«Colors for a Large Wall» του Ελσγουορθ Κέλι (1951)

Στον μεγάλο αυτό πίνακα ο Αμερικανός ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης Ελσγουορθ Κέλι (1923-2015) συγκεντρώνει θεμελιώδεις στρατηγικές του μοντερνισμού: την πρόσθετη σύνθεση παρόμοιων στοιχείων, αφού κάθε τετράγωνο ζωγραφίζεται ξεχωριστά, το τυχαίο, αφού κάθε τετράγωνο γίνεται τυχαία,

την ιδέα του έτοιμου, αφού σαν χρώμα χρησιμοποιήθηκε γαλλικό χαρτί χειροτεχνίας. Είναι κολάζ, και απλά ο Ε. Κέλι τελειοποίησε το πλέγμα της σύνθεσης.

Kelly, Ellsworth-(1951)

Ο Ε. Κέλι ήταν μοναχικός ως παιδί, λόγω του τραυλισμού του, και λάτρευε την ορνιθολογία. Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας ήταν δύσκολα. Η έμπνευσή του ήταν εσωτερική υπόθεση και έτσι παρατηρούμε και τις ψυχολογικές του μεταπτώσεις, ειδικά την εποχή της κατάθλιψης, κατά την οποία τα λαμπερά χρώματα αντικαθίστανται από το μαύρο και το λευκό. Η τεχνοτροπία του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αντίδραση στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα διαλόγου με τους σύγχρονούς του.

Credit: Kelly Elsworth/Instagram

Οι πίνακές του έχουν κυρίως ένα ενιαίο φωτεινό χρώμα και καμβάδες με ακανόνιστο σχήμα ή πλαισιωμένους από ένα αυστηρό γεωμετρικό σχήμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι κριτικοί αναφέρονταν στους «σχηματισμένους καμβάδες» του. Η δε τελειομανία του αντανακλάται στο έργο του, καθώς η ποιότητα της γραμμής και των γεωμετρικών σχημάτων είναι πολύ λεπτή. Το 1960, ο Ε. Κέλι ασχολήθηκε με τη χαρακτική και το κολάζ, ακολουθώντας διαφορετική διαδικασία κάθε φορά. Υπήρξε πρωτοπόρος της «σκληρής ζωγραφικής», ενώ από το 1973 άρχισε να φτιάχνει τακτικά μεγάλης κλίμακας υπαίθρια γλυπτά.

Ο executive corporate chef Κώστας Γεωργατζάς εμπνέεται από τα χρώματα του πίνακα και ετοιμάζει μια απίθανη γευστική δημιουργία με γαρίδες περασμένες από το τηγάνι, λουσμένες με σάλτσα κρασιού και φρέσκα μυρωδικά.

Γαρίδες σοτέ με σάλτσα κρασιού, σκορδοβούτυρο & φρέσκα μυρωδικά

Υλικά για 4 άτομα

20 γαρίδες Νο 3 – 90 γρ. βούτυρο μαλακωμένο – 2 σκελίδες σκόρδο – 1/2 ματσάκι μαϊντανό – 1 κλωναράκι θυμάρι – 1/3 ματσάκι σχοινόπρασο – 200 ml λευκό κρασί – χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι – ελαιόλαδο – αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

• Βάζουμε σε μπασίνα το βούτυρο, τρίβουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το σκορδοβούτυρο σε αντικολλητικό χαρτί, το τυλίγουμε σε μορφή καραμέλας και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

• Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα τοποθετούμε σε μικρό μπολ.

• Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τις γαρίδες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.

• Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε το σκορδοβούτυρο, τα φρέσκα μυρωδικά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε για 1 λεπτό να γλασάρουν οι γαρίδες.

• Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα