Folk Phenomenon: Το στιλ που έρχεται από το παρελθόν και ενισχύει την cottagecore διάθεσή μας

12:25 4/11/2022 - Πηγή: InStyle

Το ταξίδι στη φολκ παράδοση είναι ένα πέρασμα στην εποχή των beatniks, μια βουτιά στα ανατρεπτικά ’70s και μια στάση στη νέα τάση του cottagecore.

Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που μαστίζεται από το cultural appropriation και όπου η πολιτική ορθότητα πρωτοστατεί σε ό,τι λέγεται σχετικά με κουλτούρες, εθνικότητες και φύλα, εκεί που η λέξη «ράτσα» βρίσκεται εκτός νεοελληνικού λεξιλογίου μια και έχει συνδεθεί με τον ρατσισμό, επανέρχεται το φολκλόρ ρεύμα. Τι μήνυμα θέλουν να περάσουν οι σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο

και δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά στοιχεία ενός λαού στις trendy συλλογές τους; Και σε τι εξυπηρετεί η στροφή στο παρελθόν;

Οι ρίζες του φολκλόρ στο στιλ βρίσκονται στην αυθεντική παράδοση μιας συγκεκριμένης χώρας ή περιοχής, η οποία μέσα από τη χαρακτηριστική ενδυμασία της διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες. Η παραδοσιακή ενδυμασία είναι στ’ αλήθεια ένα λαογραφικό στοιχείο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και καθορίζεται από τα έθιμα και τα ήθη της περιοχής. Μη σκεφτούμε όμως κατευθείαν τα δικά μας φέσια και τις φουστανέλες. Ας εστιάσουμε στη μεταπολεμική περίοδο. Εκεί θα βρούμε σύγχρονα λαογραφικά στοιχεία στο ντύσιμο των beatniks, οι οποίοι συγκέρασαν εκλεκτικά στοιχεία από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο –μεξικάνικα πουκάμισα και παπούτσια huarache, περουβιανά γιλέκα και έθνικ κοσμήματα– για να σηματοδοτήσουν την περιθωριακή κοινωνική τους θέση. Στα 1950, με το folk και beat ντύσιμό τους, οι νέοι σηματοδότησαν τις απαρχές μιας εξέγερσης ενάντια στην κυρίαρχη κοινωνία, κάτι που τελικά άνθησε στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Εκεί δημιουργήθηκε και το αντιπολεμικό κίνημα, η σύγχρονη κουλτούρα της απενοχοποίησης του σεξ, των ναρκωτικών και του ροκ εντ ρολ.

Στη συνέχεια, οι χίπις, όπως ήταν γνωστοί, δημιουργούσαν αντικαθεστωτικές εμφανίσεις δανεισμένες από την Ινδία, το Μαρόκο, το Μεξικό και τις κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής. Το κίνημα των χίπις προανήγγειλε το κίνημα των οικολόγων. Εκεί ήταν που οι ενδυμασίες των χωρικών έδωσαν έμπνευση στο στιλ της εποχής. Ηταν η δεκαετία του 1970 όταν το peasant look μπλέχτηκε με ποικίλα έθνικ στοιχεία, σχηματίζοντας αυτό που σήμερα μας έρχεται πιο εύκολα στο μυαλό όταν μιλάμε για φολκλόρ στιλ στη μόδα. Τα ινδικά μοτίβα και τα μοτίβα λουλουδιών πάνω στα ρούχα, τα τσόκερ, τα χειροποίητα κοσμήματα στον λαιμό και τα αξεσουάρ από φυσικά στοιχεία, όπως ξύλο, κοχύλια, πέτρες, φτερά, χάντρες και δέρμα, τα φουλάρια, τα Birkenstock και τα αξεσουάρ φτιαγμένα από φυσικά υλικά μεσουρανούσαν στο streetstyle της εποχής.

Τη δεκαετία του ’70, όμως, πέρα από το στιλ των νέων, μεταμορφώθηκε και η σκηνή της μόδας, όταν ο Kenzōō Takada, ο Yves Saint Laurent και άλλοι σχεδιαστές δημιούργησαν ρούχα εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές φορεσιές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών, καθιερώνοντας σε όλες τις κοινωνικές τάξεις το φολκλόρ. Εκτοτε επανέρχεται στη μόδα ανά τακτά διαστήματα – στη δεκαετία του ’90, το 2008 με την επέλαση του indie ρεύματος (ποιος δεν θυμάται τη Sienna Miller με τα πιο cool boho looks) και τώρα πάλι.

Σήμερα, βρίσκουμε στους πιο ενημερωμένους παγκόσμιους retailers φορέματα σε παραδοσιακό περουβιανό ύφος (Dolce&Gabbana), τιρολέζικα φορέματα, peasant μπλούζες, τουνίκ και γιλέκα με ρωσικά κεντήματα. Μερικές τάσεις που συναντήσαμε στις αρχές του ’70, όπως τα πουκάμισα tie-dye, οι μεξικανικές «αγροτικές» μπλούζες, το κοτλέ, τα ψάθινα ή κροσέ καπέλα, οι μπλούζες με λαϊκά κεντήματα, τα πόντσο, οι κάπες και τα στρατιωτικά ρούχα, τα παντελόνια καμπάνα, τα gauchos, τα ξεφτισμένα τζιν και τα μάξι φορέματα μέχρι τον αστράγαλο, είναι σήμερα ξανά στη μόδα και υπάρχει εξήγηση και γι’ αυτό.

Vintage κροσέ ζακέτα από προσωπική συλλογή. Παπούτσια σχεδιασμένα από τη στιλίστρια Mariola Escofet. Kαλάθι Mima 26, mima26.com.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Gucci διοργάνωσε ένα πάρτι-επίδειξη στη Λεωφόρο Χόλιγουντ, με παριστάμενους όλους όσους μπορείτε να φανταστείτε, ντυμένους σαν να είναι έτοιμοι για το Studio 54 – ο παραγωγός του American Horror Story, Ryan Murphy, ανακοίνωσε πέρυσι το καλοκαίρι πως θα κάνει για αυτό μια αφιερωματική σεζόν που θα λέγεται «Studio 54: American Crime Story». Μην ξεχνάμε και τον indie folk δίσκο της Taylor Swift, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2020 εν μέσω πανδημίας, λέγεται Folklore και είναι αυτό που λέει από πάνω μέχρι κάτω (στίχοι, μουσική, αισθητική). Αυτά τώρα είναι φωτεινοί σηματοδότες που σχετίζονται με το πού δείχνει η βελόνα στο καντράν της κουλτούρας. Το ότι τρέχουμε με χίλια πίσω στα ’70s το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη επιστροφή του φεστιβάλ Coachella, που απασχόλησε όσο ποτέ μετά από τόσα χρόνια. Από την άλλη, όσο προσεγγίζουμε το όλο θέμα της δεκαετίας του 1970, βλέπουμε πως αυτή η έλξη μας δεν έχει να κάνει τόσο με τα ρούχα όσο με την υπενθύμιση για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Γιατί τώρα; Γιατί τα πράγματα ήταν άσχημα για πολύ καιρό. Οι άνθρωποι ήταν περιορισμένοι, φοβισμένοι και καταπιεσμένοι σεξουαλικά, κάθε δημιουργία σχέσεων είχε παγώσει, φορούσαν φόρμες όλη μέρα κάθε μέρα και… γενικώς, τα ξέρετε. Βγαίνοντας λοιπόν από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας, αυτό που μας έχει προκύψει κοινωνικά είναι η επιθυμία να ζήσουμε έντονα κι αληθινά. Οι τρόποι είναι δύο: είτε τα πάρτι και η 24/7 διασκέδαση είτε η απόδραση και η δημιουργία ενός νέου τρόπου ζωής, μακριά από την πίεση της πόλης.

Η απόδραση που ουσιαστικά προτείνει το cottagecore, η νέα lifestyle τάση που δημιουργήθηκε στην αρχή των 2020s και απογειώθηκε εν μέσω πανδημίας, είναι το φαινόμενο που θα καθορίσει ίσως ολόκληρη τη δεκαετία των νέων Roaring ’20s. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έκανε τόση αίσθηση το remake των Μικρών Κυριών το 2019. Με απλά λόγια, η ιδέα του cottagecore αντικατοπτρίζει την επιθυμία για μια ήσυχη και απλή ζωή, μακριά από την τεχνολογία, τους πολύβουους δρόμους των μεγάλων πόλεων και τις δραστηριότητες που προκαλούν άγχος. Οταν αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε στα σπίτια μας, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, είδαμε πόσο δυσλειτουργούν τα διαμερίσματα ως προς το να είναι σπίτια και το ενδιαφέρον μας στράφηκε αλλού. Το cottagecore, σαν κίνημα, αφουγκράζεται την αγροτική ζωή, τις χειροτεχνίες, την κηπουρική και αγκαλιάζει την ανάγκη μας για απόδραση προτείνοντας μια πιο βιώσιμη ύπαρξη, που εναρμονίζεται περισσότερο με τη φύση. Αισθητικά, είναι ένα νεύμα στο παραδοσιακό στιλ εξοχής, είναι ρομαντικό και νοσταλγικό.

Vintage τοπ και κολιέ από προσωπική συλλογή. Oλόσωμο μαγιό H&M, hm.com. Bραχιόλι Rosa Mª Escofet for Chic R m. Καπέλο από το Βιετνάμ από προσωπική συλλογή.

Αυτή η τάση ήρθε πάνω στην ώρα που είχαμε αντιληφθεί παγκοσμίως το πόσο σημαντικό είναι το sustainability και στη μόδα. Και ένας βασικός πυλώνας της βιωσιμότητας, όσον αφορά τη βιομηχανία της μόδας, είναι η επανάχρηση και τα ρούχα από δεύτερο χέρι. Κάνοντας thrifting είναι εύκολο να βρει κανείς ρούχα με Peter Pan collars, πουκάμισα με φουσκωτά μανίκια ή δαντέλες, φλοράλ φορέματα, λινά κιμονό με κεντήματα, fisherman πέδιλα, αξεσουάρ από φυσικά υλικά κ.ά. Οπως οι νέοι της δεκαετίας του ’70 είχαν ως αποστολή τους να ανατρέψουν τους αυστηρούς κανόνες ευπρέπειας με τους οποίους μεγάλωσαν οι γονείς τους (ανακατεύοντας κομμάτια διαφορετικών στιλ και δημιουργώντας τα unisex ρούχα για να σβήσουν τη διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό), έτσι και σήμερα, αντίστοιχα, θέλουν να ανατρέψουν έναν τρόπο ζωής που δεν εξυπηρετεί πλέον εμάς τους ίδιους.

Η δημοτικότητα που έχει το cottagecore ακόμα και στο TikTok υπογραμμίζει την καθολική επιθυμία για διαφυγή σε έναν κόσμο διαφορετικό, όπου δεν υπάρχουν τηλέφωνα που μας «ενοχλούν» συνεχώς με ενημερώσεις, δεν υπάρχουν επείγοντα επαγγελματικά emails και τη μόδα τη διέπουν στ’ αλήθεια οι επιταγές του sustainability και του φολκλόρ. Εν μέρει, είναι μια αντίδραση ενάντια στον καπιταλισμό και τον αυξανόμενο χρόνο που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη, επηρεάζει την κοινωνική συνείδηση, τις πράξεις του καταναλωτικού κοινού και άρα το τι είναι στη μόδα.

Marc Juan Comunicación – Fashion Agency

φωτογραφίες: Karlos Jausoro

Styling: Mariola Escofet

Mακιγιάζ-Μαλλιά: Sandra Serra

Mοντέλο: Milagros Arriaga (Deva Models)

Το θέμα φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό InStyle, στο τεύχος Ιούλιος 2022.

Keywords
ερχεται, yves saint laurent, american horror story, taylor swift, νέα, trendy, πουκάμισα, ροκ, yves, sienna, boho, τζιν, vintage, gucci, studio, ryan, murphy, καλοκαιρι, taylor, swift, coachella, lifestyle, επηρεάζει, fashion, instyle, Ελιζαμπεθ Τειλορ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, κοινωνια, χειροτεχνιες, χειροποιητα, american horror story, χειροποιητα κοσμηματα, αξεσουαρ, θεμα, ινδια, κηπουρικη, μαγιο, μουσικη, μοδα, ξυλο, πιεση, πλαισιο, ρουχα, ρωσικα, φορεματα, ωρα, gucci, ryan, yves saint laurent, αγροτικη, αγχος, απλα, βιετναμ, βρισκεται, γιλεκα, γονεις, δευτερο, δερμα, δειχνει, εθιμα, ευκολο, ευκολα, ηθη, υπαρχει, ελξη, εμπνευση, εν μερει, επηρεάζει, εποχη, επιθυμια, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδεα, η στροφη, υφος, καπελα, κεντηματα, κοσμηματα, κοχυλια, λογια, μακρια, μαλλια, μαροκο, μεξικο, μπλουζες, μπορειτε, μυαλο, τζιν, ντυσιμο, ξερετε, οθονη, ουσιαστικα, παπουτσια, πεδιλα, ρευμα, ροκ, σεζον, συνεχεια, σπιτια, ταση, τι ειναι, φεστιβαλ, φυση, φυσικα, φυλα, φλοραλ, φουσκωτα, φτερα, χερι, χαντρες, χιπις, boho, coachella, εμφανισεις, fashion, taylor swift, instyle, ιουλιος, lifestyle, μπροστα, murphy, ολη μερα, πουκάμισα, studio, sienna, σκηνη, swift, ταξιδι, taylor, tie, trendy, υλικα, yves
Τυχαία Θέματα