Folklore Fashion: Φωτογράφιση μόδας στην Ibiza που μας ταξιδεύει στη φολκ παράδοση (Video)

16:15 28/6/2022 - Πηγή: InStyle

Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που μαστίζεται από το cultural appropriation και όπου η πολιτική ορθότητα πρωτοστατεί σε ό,τι λέγεται σχετικά με κουλτούρες, εθνικότητες και φύλα, εκεί που η λέξη «ράτσα» έχει ζήσει την απόλυτη γενοκτονία και βρίσκεται εκτός νεοελληνικού λεξικού γιατί έχει συνδεθεί με τον ρατσισμό, επανέρχεται το φολκλόρ ρεύμα. Τι μήνυμα θέλουν να περάσουν οι σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο και δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά στοιχεία ενός λαού στις trendy συλλογές τους; Και τι εξυπηρετεί η στροφή στο παρελθόν;

Οι

ρίζες του φολκλόρ στο στιλ βρίσκονται στην αυθεντική παράδοση μιας συγκεκριμένης χώρας ή περιοχής, η οποία μέσα από τη χαρακτηριστική ενδυμασία της διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες. Η παραδοσιακή ενδυμασία είναι στ’ αλήθεια ένα λαογραφικό στοιχείο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και καθορίζεται από τα έθιμα και τα ήθη της περιοχής. Μη σκεφτούμε όμως κατευθείαν τα δικά μας φέσια και τις φουστανέλες. Ας εστιάσουμε στη μεταπολεμική περίοδο, όπου θα βρούμε σύγχρονα λαογραφικά στοιχεία στο ντύσιμο των beatniks, οι οποίοι συγκέρασαν εκλεκτικά στοιχεία από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο –μεξικάνικα πουκάμισα και παπούτσια huarache, περουβιανά γιλέκα και έθνικ κοσμήματα– για να σηματοδοτήσουν την περιθωριακή κοινωνική τους θέση. Στα 1950, με το folk και beat ντύσιμό τους, οι νέοι σηματοδότησαν τις απαρχές μιας εξέγερσης ενάντια στην κυρίαρχη κοινωνία, κάτι που τελικά άνθησε στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Εκεί δημιουργήθηκε και το αντιπολεμικό κίνημα, η σύγχρονη κουλτούρα της απενοχοποίησης του σεξ, των ναρκωτικών και του ροκ εντ ρολ.

Στη συνέχεια, οι χίπις, όπως ήταν γνωστοί, δημιουργούσαν αντικαθεστωτικές εμφανίσεις δανεισμένες από την Ινδία, το Μαρόκο, το Μεξικό και τις κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής. Το κίνημα των χίπις προανήγγειλε το κίνημα των οικολόγων. Εκεί ήταν που οι ενδυμασίες των χωρικών έδωσαν έμπνευση στο στιλ της εποχής. Ήταν η δεκαετία του 1970 όταν το peasant look μπλέχτηκε με ποικίλα έθνικ στοιχεία, σχηματίζοντας αυτό που σήμερα μας έρχεται πιο εύκολα στο μυαλό όταν μιλάμε για φολκλόρ στιλ στη μόδα. Τα ινδικά μοτίβα και τα μοτίβα λουλουδιών πάνω στα ρούχα, τα τσόκερ, τα χειροποίητα κοσμήματα στον λαιμό και τα αξεσουάρ από φυσικά στοιχεία, όπως ξύλο, κοχύλια, πέτρες, φτερά, χάντρες και δέρμα, τα φουλάρια, τα Birkenstocks και τα αξεσουάρ φτιαγμένα από φυσικά υλικά μεσουρανούσαν στο streetstyle της εποχής.

Τη δεκαετία του 1970, όμως, πέρα από το στιλ των νέων, μεταμορφώθηκε και η σκηνή της μόδας, όταν ο Kenzō Takada, ο Yves Saint Laurent και άλλοι σχεδιαστές δημιούργησαν ρούχα εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές φορεσιές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών, καθιερώνοντας σε όλες τις κοινωνικές τάξεις το φολκλόρ. Εκτοτε επανέρχεται στη μόδα ανά τακτά διαστήματα – τη δεκαετία του ’90, το 2008 με την επέλαση του indie ρεύματος (ποιος δεν θυμάται τη Sienna Miller με τα πιο cool boho looks) και τώρα πάλι.

Σήμερα βρίσκουμε στους πιο ενημερωμένους παγκόσμιους retailers φορέματα σε περουβιανό ύφος (Dolce&Gabbana), τιρολέζικα φορέματα, peasant μπλούζες, τουνίκ και γιλέκα με ρωσικά κεντήματα. Μερικές τάσεις που συναντήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπως τα πουκάμισα tie-dye, οι μεξικανικές «αγροτικές» μπλούζες, το κοτλέ, τα ψάθινα ή κροσέ καπέλα, οι μπλούζες με λαϊκά κεντήματα, τα πόντσο, οι κάπες και τα στρατιωτικά ρούχα, τα παντελόνια καμπάνα, τα gauchos, τα ξεφτισμένα τζιν και τα μάξι φορέματα μέχρι τον αστράγαλο είναι σήμερα ξανά στη μόδα και υπάρχει εξήγηση και γι’ αυτό.

[…]

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο στο τεύχος Ιουλίου που κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα.

Styling & Art Direction @mariolaescofet
Photographer @karlosjausoro
Always thankful @marcjuancomunicacion

Keywords
Τυχαία Θέματα