Jelly Sandals: Ποιο είναι στα αλήθεια το πρόβλημα με τα πλαστικά σανδάλια;

23:12 9/6/2024 - Πηγή: InStyle

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «πάσχω από μια ασθένεια».

Έχω υπεριδρωσία άκρων. Οι πατούσες και οι παλάμες μου έχουν αρκετά ευαίσθητες νευρικές απολήξεις και δεν μπορούν να αξιολογήσουν πότε και πώς τους αντιστοιχεί να παράξουν ιδρώτα. Ή κάπως έτσι. Πιο επιστημονικά μπορεί να σας τα πει ένας εξειδικευμένος δερματολόγος. Πέρασαν πολλά χρόνια για να μην ντρέπομαι και άλλα τόσα για να μάθω να ζω με αυτό. Και ξέρω πια, ότι είμαστε πάρα πολλοί και πολλές όσοι/ες έχουμε αυτή την πάθηση και τέλοσπάντων, όσοι ταλαιπωρούμαστε

με τη διαχείριση των σωματικών υγρών –ευτυχώς η μόδα τα νορμαλοποιεί, όπως έχουμε πει ήδη κι εδώ.

Σε άλλα νέα, η υπεριδρωσία κάνει την επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού κάθε καλοκαίρι ένα trivia για δυνατούς λύτες.

Και ερχόμαστε στο καλοκαίρι του 2024, στο οποίο από ότι βλέπω από τα αναλυτικά θα μας απασχολήσουν ξανά τα jelly sandals ή αλλιώς τα πλαστικά σανδάλια. Ξέρετε… αυτά τα κακόγουστα, πολύχρωμα, παράξενα σανδάλια που φορούσαμε μικρά παιδιά. Ε, αυτά έχουν γίνει must-have της σεζόν, ειδικά από όταν το brand The Row παρουσίασε ένα τέτοιο ζευγάρι στη συλλογή του Pre-Fall ‘24. Οι δίδυμες Olsen έκαναν μέσα από τα σχέδιά τους τα άσχημα παπούτσια της παιδικής μας ηλικίας, ένα αντικείμενο πόθου. Έκτοτε έχουμε δει celebrities όπως η Jennifer Lawrence, η Blake Lively και η Taylor Swift να τα φορούν. Σύμφωνα με την αναλύτρια δεδομένων Molly Rooyakkers, η οποία διαχειρίζεται τον λογαριασμό Instagram @style.analytics, σημειώθηκε αύξηση πάνω από 100% στις αναζητήσεις Google για τα jelly sandals τον περασμένο μήνα. Οι αναζητήσεις στο Pinterest έχουν επίσης αυξηθεί, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

View this post on Instagram

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό! Οι έχοντες ιδρωμένα πατουσάκια, ή που θα υποφέρουμε για να φορέσουμε την τάση ή δεν θα την φορέσουμε ποτέ.

Λέω να επιμείνουμε στο δεύτερο. Και όχι για τον λόγο που φαντάζεστε.

Τα πλαστικά παπούτσια δεν βγαίνουν πια μόνο σε σανδάλια. Βγαίνουν σε clogs, fisherman στιλ, παντόφλες, μπότες, mules και κάθε είδους τύπο. Είναι φθηνά συνήθως, βολικά, ελαφριά και άνετα, βγαίνουν σε ένα κάρο σχέδια και υφές και κυρίως τραβάνε τα βλέμματα. Είναι φτιαγμένα από το φθηνό και εύκολα διαχειρίσιμο υλικό -το πλαστικό. Κι αυτό είναι το πρόβλημα στην ουσία.

Είναι φτιαγμένα από πλαστικό.

Συχνά θα το δείτε να αναγράφεται ως PVC στις λεπτομέρειες ενός προϊόντος. Το πολυβινυλοχλωρίδιο (Polyvinyl chloride) είναι ένα σούπερ τοξικό υλικό. Είναι καταστρεπτικό για το περιβάλλον αλλά κυρίως, είναι καταστρεπτικό για εμάς τους ίδιους όταν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Τα περισσότερα παπούτσια είναι φτιαγμένα από PVC, αλλά δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το υλικό. Συνήθως φοράμε κάλτσες και επιπλέον υπάρχει φόδρα, ένας πάτος, δέρμα ή και όλα αυτά μαζί. Στα jelly sandals δεν υπάρχει συνήθως τίποτε από τα παραπάνω. Είναι απλώς το πέλμα μας μέσα σε ένα παπούτσι από πλαστικό. Το οποίο για να μπορεί να είναι τόσο μαλακό και να μπορεί να αντέξει στις υψηλές θερμοκρασίες του ηλίου το καλοκαίρι (σκεφτείτε την θερμοκρασία που έχει το μεσημέρι η άσφαλτος του δρόμου που περπατάμε) έχει πολλά ακόμη τοξικά πρόσθετα.

View this post on Instagram

A post shared by Melissa International (@melissaofficial)

Το PVC μάς λένε επιστημονικές μελέτες ότι συνδέεται με ορμονικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας. Είναι καρκινογόνο και μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα. Επίσης, το PVC γενικά δεν ανακυκλώνεται, γιατί οδηγεί στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση νέων τοξικών προϊόντων.

Σκεφτείτε καλά λοιπόν, αν αξίζει να έρθετε σε επαφή (κυριολεκτικά) με αυτή την τάση της μόδας, ανεξάρτητα με το αν ιδρώνουν ή όχι τα πατουσάκια σας. Κι αν αποφασίσετε πως «ναι, αξίζει» απλώς κρατήστε τις παρακάτω συμβουλές από εμάς.

Αναζητήστε παπούτσια αντίστοιχης αισθητικής από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU) -ένα πιο βιοδιασπώμενο και πολύ λιγότερο επιβλαβές υλικό που έχει τα χαρακτηριστικά τόσο του καουτσούκ όσο και του πλαστικού.Το πλαστικό κάνναβης που χρησιμοποιεί το brand Salter House είναι επίσης μια καλή εναλλακτική.Αν πάλι έχετε ήδη στη συλλογή σας jelly παπούτσια, μην τα πετάξετε! Βάλτε τους πάτο ή φόδρα και φορέστε τα μόνο με κάλτσες. Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SALTER HOUSE (@salter.house)

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα