Museo del Bijou: Η γυάλινη… γοητεία του κοσμήματος

13:08 6/4/2022 - Πηγή: InStyle

Ο ΟΗΕ κήρυξε το 2022 «Διεθνές Έτος Γυαλιού» και μια βόλτα στην Ιταλία είναι αρκετή για να καταλάβουμε το γιατί.

Η έκθεση «Vetro. Gioielli italiani tra ‘800 e ‘900» στο Museo del Bijou στο Casalmaggiore της Ιταλίας (περίπου δύο ώρες από το Μιλάνο), θέλει να γιορτάσει τη σημασία και αξία των κοσμημάτων από γυαλί τόσο στο παρελθόν, όσο και στις μέρες μας καθώς χρησιμοποιήθηκε από σχεδιαστές και καλλιτέχνες για τη δημιουργία νέων statement μορφών στο κόσμημα. Εκτίθενται περίπου 300 κοσμήματα, αντικείμενα, σχέδια, φωτογραφίες

και έγγραφα, όλα σπάνια, μοναδικά και αδημοσίευτα κομμάτια, που προέρχονται από αναγνωρισμένες ιδιωτικές συλλογές και από τα αρχεία του Μουσείου. Γι’ αυτή την μοναδική έκθεση μίλησε στο InStyle η Bianca Cappello, μία εκ των επιμελητών της.

Τι είδους κοσμήματα μπορούν να δουν οι επισκέπτες στην έκθεση και ποιο είναι το πιο μοναδικό;

Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια μεγάλη ποικιλία από ιταλικά γυάλινα κοσμήματα από τον 19ο αιώνα έως την III χιλιετία. Λόγω των ιδιαίτερων και συχνά ξεχασμένων τεχνικών κατασκευής γυαλιού και λόγω της ευθραυστότητάς του, υπάρχουν πολλά μοναδικά κομμάτια σε αυτή την έκθεση, ακόμη και επειδή για τους τεχνίτες γυαλιού είναι μυστικά που φυλάσσονται με ζήλο. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα απίστευτο σπειροειδές και ελαστικό βραχιόλι φτιαγμένο περίπου το 1850 σε σχήμα φιδιού με γυάλινες χάντρες χρωματισμένες με ασημένια φύλλα και ένα ασημένιο μπρασελέ από φιλιγκράν κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια της Belle Époque φτιαγμένο σε γυάλινη μινιατούρα που αντιπροσωπεύει ένα μικροσκοπικό πλοίο γόνδολα.

Σπειροειδές και ελαστικό βραχιόλι φτιαγμένο περίπου το 1850 σε σχήμα φιδιού με γυάλινες χάντρες χρωματισμένες με ασημένια φύλλα

Υπάρχει μια εκπληκτική καρφίτσα με χρυσό, διαμάντια, γυάλινα κρύσταλλα και το αστραφτερό γυαλί αβεντουρίνης (χρυσόπετρα) κατασκευασμένο από Ιταλό χρυσοχόο μεταξύ 1940-1950. Επιπλέον τα περιδέραια Cleopatra κατασκευασμένα από τον Ercole Moretti το 1969 με πλάκες από γυαλί murine, αλλά και ο εντυπωσιακός γιακάς από ιριδίζον γυαλί, ασήμι και χαλκό που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Giorgio Vigna για την πασαρέλα της σχεδιάστριας μόδας, Alberta Ferretti και την συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας 1990.

Γιακάς από ιριδίζον γυαλί, ασήμι και χαλκό που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Giorgio Vigna για την πασαρέλα της σχεδιάστριας μόδας, Alberta Ferretti

Πώς συγκεντρώθηκαν όλα τα κοσμήματα και έκαναν αυτή την έκθεση;

Από σημαντικές και αναγνωρισμένες ιδιωτικές συλλογές και από τα ιστορικά αρχεία των καλλιτεχνών υαλουργίας. Λόγω αυτού είναι μια σημαντική ευκαιρία να δούμε κομμάτια που συνήθως… κρύβονται από το κοινό.

Ποια είναι η έννοια του κοσμήματος για την ιταλική δεξιοτεχνία;

Τα κοσμήματα από την αρχαιότητα, αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι μια από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις της φορεσιάς και του πολιτισμού της κοινωνίας. Η Ιταλία είναι μια ενοποιημένη βασιλεία από το 1861, επομένως είναι αρκετά «νεαρή» σε σχέση με άλλα έθνη. Από την άλλη, το εύρος των πληθυσμών που κατά τη διάρκεια του αιώνα έζησαν στην ιταλική χερσόνησο δημιουργούν μια απίστευτη διαστρωμάτωση διαφορετικού πολιτισμού που στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι μια από τις κληρονομιές της ιταλικής δημιουργικότητας και γνώσης.

Σχετικά με το κόσμημα στην Ιταλία υπάρχει μια ισχυρή, πολύπλευρη και χαμένη ιστορία. Τα κοσμήματα από γυαλί της Βενετίας είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο για την κατασκευή και τις γυάλινες χάντρες τους που εφευρίσκουν ένα νέο είδος γυαλιού και δημιουργούν όμορφα εφέ. Από τον 18ο έως τον 19ο αιώνα, η Ρώμη ήταν διάσημη σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή κοσμημάτων από μικρομωσαϊκά, ενώ η Φλωρεντία του 20ου αιώνα χρησιμοποιεί γυαλί για να δημιουργήσει κοσμήματα «βυζαντινού ψηφιδωτού». Με αυτή την έκθεση θα θέλαμε να πούμε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία σχετικά με αυτές και άλλες όμορφες ιταλικές δημιουργίες με γυάλινα κοσμήματα.

Ασημένιο μπρασελέ από φιλιγκράν κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια της Belle Époque φτιαγμένο σε γυάλινη μινιατούρα που αντιπροσωπεύει ένα μικροσκοπικό πλοίο γόνδολα

Ως επιμελήτρια πώς προσεγγίσατε τα εκθέματα;

Με τον τόμο «Gioielli di Vetro dalla Preistoria al III Millennio» (εκδ. Antiga, 2021) και με αυτήν την έκθεση «Vetro. Gioielli italiani tra ‘800 e ‘900», ο συνάδελφός μου Augusto Panini και εγώ, θέλουμε να δείξουμε τη βαθιά σχέση μεταξύ γυαλιού και κοσμημάτων. Πρόκειται για μια απίστευτα μακρά ιστορία, αλλά στις μέρες μας δυστυχώς ξεχασμένη. Εργαζόμαστε σκληρά μέσω έρευνας τα τελευταία επτά χρόνια προκειμένου να ξαναχτίσουμε την πραγματική αντίληψη που υπάρχει για το κόσμημα ανά τους αιώνες. Με τη δουλειά μας θα θέλαμε να δώσουμε μια νέα άποψη και έναν νέο τρόπο να γνωρίσουμε τον όμορφο κόσμο του κοσμήματος. Για αυτήν την έκθεση αποφασίσαμε να επιλέξουμε κομμάτια που θα μπορούσαν να μιλήσουν για τον ιταλικό τρόπο κατασκευής και χρήσης γυάλινων κοσμημάτων στη σύγχρονη εποχή.

Γιατί το vetro (γυαλί) είναι ένα τόσο σημαντικό υλικό και ποιος είναι ο ρόλος του στη βιωσιμότητα;

Από το αρχαίο παρελθόν το γυαλί ήταν τόσο σημαντικό που γνωρίζουμε ότι κατά την αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία υπήρχε ένα τέλειο σύστημα ανακύκλωσης γυαλιού. Το γυαλί είναι ένα απίστευτο υλικό που ανάλογα με το ορυκτό στο εσωτερικό του, μπορεί να είναι αδιαφανές ή διαφανές, έγχρωμο ή άχρωμο, μπορεί να πάρει άπειρα σχήματα και είναι υγιεινό λόγω της γυαλιστερής του επιφάνειας. Ακόμα κι αν σπάσει, μπορεί να λιώσει ξανά άπειρες φορές. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και ακόμη περισσότερα, κάνουν το γυαλί το τέλειο υλικό ακόμα και στη βιωσιμότητα της παραγωγής.

Η έκθεση «Vetro. Gioielli italiani tra ‘800 e ‘900» στο Museo del Bijou στο Casalmaggiore της Ιταλίας, θέλει να γιορτάσει τη σημασία και αξία των κοσμημάτων από γυαλί

Τα κοσμήματα, τότε και τώρα είναι ένα statement κομμάτι στις γυναικείες εμφανίσεις. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Στο παρελθόν, το γυαλί ήταν ένα σημαντικό υλικό μέσα στα κοσμήματα γιατί θα μπορούσε να είναι ένα τέλειο υποκατάστατο των φυσικών πολύτιμων λίθων, αλλά από την άλλη χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία νέων υφών, χρωμάτων και σχημάτων μέσα στα κοσμήματα που αποκαλύπτουν την ποιότητα της ανθρώπινης ικανότητας. Η Βενετία είναι ένα από τα πιο ιστορικά και διάσημα μέρη στον κόσμο για την κατασκευή γυαλιού και εκεί όπου υπάρχουν πολλοί σημαντικοί πειραματισμοί στις τεχνικές του γυαλιού. Δυστυχώς, εκτός από την ομορφιά του, το γυαλί είναι πολύ εύθραυστο και μέσα στους αιώνες δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί στο σύνολό του σε ένα κόσμημα. Το πλαστικό τον 20ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για να υποκαταστήσει το γυαλί και αυτό γιατί στη σημερινή ζωή ξεχάσαμε την αξία του.

Η Βενετία είναι ένα από τα πιο ιστορικά και διάσημα μέρη στον κόσμο για την κατασκευή γυαλιού

Μελλοντικές εκθέσεις στο Museo del Bijou;

Το Museo del Bijou στο Casalmaggiore είναι ένα μοναδικό μουσείο στην Ιταλία και έχει δεσμευτεί να μοιραστεί την κουλτούρα των κοσμημάτων και των κοσμημάτων κοστουμιών. Μετά την έκθεση «Vetro. Gioielli italiani tra ‘800 e ‘900» που θα κλείσει στις 9 Οκτωβρίου 2022, η επόμενη έκθεση θα είναι η 8η έκδοση του «Ridefinire il Gioiello» σε επιμέλεια της Sonia Catena και θα είναι ανοιχτή από τις 22 Οκτωβρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://www.museodelbijou.it/it/

Keywords
Τυχαία Θέματα