#SexTherapist H ειδικός απαντά σε όσα θέλεις να ξέρεις για την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

23:26 13/9/2019 - Πηγή: InStyle

“Δεν θέλω/αποφεύγω το σεξ”

“Με ενοχλεί που δεν απολαμβάνω το σεξ όπως παλιά ούτε πριν, ούτε κατά την διάρκεια αλλά μόνο όταν δεν κάνω”

“Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που κάτι το βρήκα sexy ή ερωτικό”

Είναι απολύτως φυσιολογικό, σε κάποια φάση της ζωής σου, να μην θέλεις να κάνεις σεξ. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε άντρες και σε γυναίκες. Καθώς δεν υπάρχει νορμάλ ή φυσιολογική ποσότητα σεξουαλικής επιθυμίας, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε υπάρχει πρόβλημα. Ειδικότερα όταν το ίδιο άτομο μπορεί σε διαφορετικές περιόδους να έχει άλλα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και όταν αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνεπώς, πρόκειται για μία αρκετά μπλεγμένη υπόθεση και για αυτό παρακάτω θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να καταλάβεις τι, γιατί και πως διορθώνεται.

Πότε είναι πρόβλημα;

Όταν νιώθεις να έχει αλλάξει συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει συνήθως σε εσένα. Εάν η επιθυμία σου για οτιδήποτε σεξουαλικό έχει γίνει λιγότερη και αυτό σε κάνει να ανησυχείς και να προβληματίζεσαι, επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα την σχέση σου, σε κάνει να λες ψέματα ή να έχεις επιθετικότητα για οτιδήποτε σχετίζεται με την σεξουαλική σου ζωή, τότε κάτι δεν πάει καλά και θα ήταν καλό να το συζητήσεις αλλά και να ζητήσεις βοήθεια. Βασικό χαρακτηριστικό ακόμη είναι η έλλειψη ερωτικών φαντασιώσεων και η απουσία ενδιαφέροντος ακόμη και για αυνανισμό.

Οι αιτίες που μειώνεται ή μηδενίζεται η σεξουαλική επιθυμία

Οι βασικές δύο κατηγορίες είναι οι ψυχογενείς και οι οργανικοί παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα:

Ψυχογενείς:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση (σκέψεις κατωτερότητας, αίσθημα μειονεξίας, υπερβολικά αυστηρή αυτοκριτική)Άγχος απόδοσης Ελλιπής/κακή σχέση με τον σύντροφο (έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, καυγάδες και εντάσεις, πρόβλημα εμπιστοσύνης, αντικρουόμενες σεξουαλικές επιθυμίες)Γενικευμένο άγχος – stress (με θέματα καθημερινότητας όπως η δουλειά, τα οικονομικά, το μέλλον)Κακή εικόνα σώματος (σύγκριση με το τέλειο σώμα που οφείλεις να έχεις για να κάνεις το τέλειο σεξ που κάνουν οι άλλοι)Παλιότερες δυσάρεστες εμπειρίες (σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, δυσλειτουργικό σεξουαλικό παρελθόν)

(ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου αλλά και το σεξ, εύκολα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις δυσάρεστα, άβολα, ανεπάρκεια, αισθήματα που σαμποτάρουν κάθε ερωτισμό ή διάθεση για σεξ)

Οργανικοί:

Σεξουαλική διαταραχή (πόνος, πρόβλημα στύσης, απουσία οργασμού και αποφεύγοντας το σεξ, αποφεύγεται τόσο το να το ζήσω όσο και να το δει ο σύντροφός μου)Πρόβλημα υγείας – χρόνιο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα) ή οξύ (καρκίνος, χειρουργείο στο στήθος ή τα γεννητικά όργανα)Κατάθλιψη (τόσο ή διάθεση αυτή καθεαυτή, όσο και το αίσθημα ματαιότητας που κάνει αρνητικές/μηδενικές όλες τις απολαύσεις)Ορμονικές διαταραχές (εμμηνόπαυση, κύηση, θηλασμός, διαταραχή θυροειδούς)Χρήση ουσιών/κατανάλωση αλκοόλ (το χασίς μειώνει την διάθεση για ενεργητικότητα, η κοκαίνη και το αλκοόλ επηρεάζει την στύση, τα οποιούχα μειώνουν την τεστοστερόνη οπότε ρίχνουν τα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας και όλα μαζί απομακρύνουν το άτομο από τα συναισθήματά του)Φαρμακευτική αγωγή (πολύ συχνή παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών και των αντιυπερτασικών φαρμάκων)

(στις περιπτώσεις που το σώμα δυσκολεύεται ή νοσεί, το σεξ δεν είναι εύκολο να γίνει προτεραιότητα προτού λυθεί/ανακουφιστεί το σωματικό σύμπτωμα)

Που απευθύνομαι;

Οι βασικοί βοηθοί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η σχέση και ο ειδικός που ασχολείται με σεξουαλικά θέματα. Χρειάζεται να μοιραστείς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σου με τον σύντροφό σου, να κάνεις μία πιο ανοιχτή συζήτηση για όσα σε απασχολούν. Έτσι, τόσο εκείνος όσο και εσύ, θα μάθετε τι πρόβλημα υπάρχει και θα βρείτε τον τρόπο αντιμετώπισης που ταιριάζει περισσότερο. Ο ειδικός θεραπευτής θα μπορέσει να εντοπίσει τόσο την ένταση όσο και την σοβαρότητα της κατάστασης για να προτείνει την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωση. Συνήθως, αναφορικά με τους ψυχογενείς λόγους, η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής ώστε να διαχειριστείς τα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική ζωή σου και για τους οργανικούς λόγους είναι απαραίτητη η παραπομπή στον αντίστοιχο γιατρό ώστε η θεραπεία της αιτίας να ανακουφίσει και την σεξουαλική σου επιθυμία.

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Keywords
Τυχαία Θέματα