Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού λόγω πανδημίας
Σημαντική αύξηση των επιπέδων τους στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στο 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε παγκόσμια μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα
Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση. Στον αντίποδα αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και πάλι στα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να επιδεικνύουν σχεδόν στο σύνολό τους
Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την μελέτη είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες, όπου και δεν παρατηρείται η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα. Από την άλλη, η βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκε το επίπεδο βελτίωσης των επιπέδων αυτής της συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους που βρέθηκε στην Ελλάδα.
Τι έδειξε η μελέτη για τις άλλες χώρες
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης από άλλες 29 χώρες που μετείχαν δείχνουν μια σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού, καθώς και της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς. Η σημαντική αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων κυμαινόταν περίπου από το 1/5 ως το 1/3 των συμμετεχόντων. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Ιράν, Μπαγκλαντές, η Χιλή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ρουμανία και η Νότια Αφρική η αύξηση αυτή των επιπέδων του στρες φτάνει στο 2/5 έως 1/2 όσων συμμετείχαν.
Σημαντική αύξηση των επιπέδων θυμού βρέθηκε στα 2/5 των συμμετεχόντων στο Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Σε αρκετές χώρες η επιβάρυνση σε αρνητικά συναισθήματα ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (π.χ. Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ουρουγουάη κλπ).
Η βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς ήταν εμφανής περίπου στο 1/5 ως το 1/3 όσων συμμετείχαν, αν και υπήρχαν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά βελτίωσης αυτής της συμπεριφοράς (1/10 σε Αυστραλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία) και κάποιες με υψηλότερα (2/5 σε Χιλή, Κολομβία και Μπαγκλαντές). Η ομάδα των ηλικιωμένων δεν φάνηκε να διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες τόσο στην αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων όσο στην βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.
Όσον αφορά τις αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτές δεν διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών, με την άσκηση ή το περπάτημα, τη χρήση του διαδικτύου, τα χόμπι, την άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή, τη μελέτη ή τη μάθηση κάτι νέου, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση, την εργασία στο χώρο ή στο σπίτι, την ενημέρωση για την πανδημία COVID-19, τα ΜΜΕ, τον χρόνο με ένα κατοικίδιο, καθώς και την σωματική εγγύτητα και τη σεξουαλική δραστηριότητα να αποτελούν τις κυριότερες επιλογές όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια. Άλλες στρατηγικές διαχείρισης, όπως η χρήση αλκοόλ ή ουσιών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, είχαν πολύ μικρά ποσοστά επιλογής.
Η Μελέτη COH-FIT
Η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT) είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία COVID-19. Στόχος της είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας. Το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται στην Ελλάδα, από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Οι εθνικοί συντονιστές/ερευνητική ομόδα της μελέτης COH-FIT (GR) (Ελλάδα) είναι οι: Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας MD, PhD, καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ, Αγοραστός Αγοραστός, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Έλενα Δραγκιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και Κωνσταντίνος Τσαμάκης, ψυχίατρος, επισκέπτης ερευνητής στο King’s College στο Λονδίνο.
Πηγή: Fortunegreece.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Ο Χαριτάτος μιλάει αναλυτικά για το νέο του ρόλο στο υπουργείο Δικαιοσύνης!
- Άγριες μέλισσες: Η απόπειρα δολοφονίας που σοκάρει τη Δρόσω!
- Εβδομαδιαίες 22/11 έως 28/11: Δίδυμε, η πρόβλεψή σου σε 20 δεύτερα
- Δεν φαντάζεσαι ποια είναι η βασική αιτία χωρισμού
- Μας λένε ψεκασμένους και συνωμοσιολόγους αλλά… Επίσημα Κινεζική πρόταση για παγκόσμιο σφράγισμα με barcode για τον κορωνοϊό!
- Δεν θα πιστευετε στα ματια σασ! δειτε πως ειναι τωρα η ζωη στην κινα απο οπου ξεκινησε ο κορωνοϊος – εμεις ακομη ειμαστε κλειδαμπαρωμενοι σαν προβατα επι σφαγη – τι πραγματικα συμβαινει;
- Ποιοι έκαναν «κατάληψη» στο σπίτι του Χάρι και της Μέγκαν στη Βρετανία;
- Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως εγκριθεί στη Βρετανία σε λίγες ημέρες
- Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα
- Σοκάρουν οι απώλειες από τον κορονοϊό – Στο 11,8% παραμένει ο δείκτης θετικότητας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Ποιοι έκαναν «κατάληψη» στο σπίτι του Χάρι και της Μέγκαν στη Βρετανία;
- Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού λόγω πανδημίας
- Ο Ομπάμα στο YouTube: Μιλά για την αυτοβιογραφία του, τον Ντίλαν και το τι είναι σήμερα σημαντικό
- Νέα στοιχεία για την περιβόητη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC
- Ο Ταραντίνο «αλλάζει» καριέρα και γίνεται συγγραφέας
- Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας: Ήρθαν οι… Αγιοβασίληδες με μάσκα
- Τελευταία Νέα InStyle
- Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού λόγω πανδημίας
- Ο Ταραντίνο «αλλάζει» καριέρα και γίνεται συγγραφέας
- Ο Ομπάμα στο YouTube: Μιλά για την αυτοβιογραφία του, τον Ντίλαν και το τι είναι σήμερα σημαντικό
- Ποιοι έκαναν «κατάληψη» στο σπίτι του Χάρι και της Μέγκαν στη Βρετανία;
- Νέα στοιχεία για την περιβόητη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC
- Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας: Ήρθαν οι… Αγιοβασίληδες με μάσκα
- Η Vogue Watches & Jewellery παρουσιάζει τη νέα συλλογή και είναι ακριβώς ό,τι θέλει μία γυναίκα
- Αυτό είναι το item που θα φορέσουμε όλες μας το 2021 και το έχεις ήδη στη ντουλάπα
- Karlie Kloss: Ο τρυφερός τρόπος που αποκάλυψε την εγκυμοσύνη της
- Η H&M Conscious Exclusive ανακαλύπτει την ομορφιά που κρύβεται στα απορρίματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Elif:Ο Ταρίκ αρπάζει την Ελίφ από το σπίτι αλλά την ίδια ώρα η Χουμεϊρά νιώθει άσχημα
- Αναγνωρίζεις το κοριτσάκι της φωτογραφίας;
- Σήμερα 23/11: Διώξε δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Έστειλε "6" και έκανε την πρωινή του βόλτα στο Σύνταγμα!
- Εβδομαδιαίες 22/11 έως 28/11: Ιχθύ, η πρόβλεψή σου σε 20 δεύτερα
- Δες τι προβλέπουν τα Ταρώ για σένα, σήμερα 23/11!
- Εβδομαδιαίες 22/11 έως 28/11: Υδροχόε, η πρόβλεψή σου σε 20 δεύτερα
- Γιώργος Λιάγκας: Απίστευτη αλλαγή! Δες πώς είναι μετά την απώλεια των κιλών
- Εβδομαδιαίες 22/11 έως 28/11: Αιγόκερε, η πρόβλεψή σου σε 20 δεύτερα
- Εβδομαδιαίες 22/11 έως 28/11: Τοξότη, η πρόβλεψή σου σε 20 δεύτερα