Μπλε τυρί και μπίρα απολάμβαναν και οι… αρχαίοι

Θα το πιστεύατε ότι στην κεντρική Ευρώπη απολάμβαναν μπλε τυρί και μπίρα προ 2.700 ετών; Ναι, μπορείτε να το πιστέψετε, γιατί πλέον υπάρχουν τα στοιχεία που το στηρίζουν, χάρη σε ανάλυση που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε αρχαία περιττώματα που βρέθηκαν σε ορυχείο του Χάλστατ στις αυστριακές Αλπεις.

Ένα από τα δείγματα που αναλύθηκαν, ηλικίας περίπου 2.700 ετών, βρέθηκε να περιέχει δύο μύκητες, τους Penicillium roqueforti και Saccharomyces

cerevisiae. «Οι εργάτες στο ορυχείο του Χάλστατ φαίνεται πως συνειδητά χρησιμοποίησαν μεθόδους ζύμωσης με μικροοργανισμούς που αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα από τη βιομηχανία τροφίμων», σχολίασε ο μικροβιολόγος Frank Maixner.

Αν και ήδη υπάρχουν πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα για την κατανάλωση αλκοόλ κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για το πρώτο μοριακό εύρημα που αποδεικνύει την κατανάλωση μπίρας εκείνη την εποχή στην Ευρώπη, ενώ πρόκειται και για το αρχαιότερο τεκμήριο που έχει βρεθεί για την ωρίμανση τυριού από τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Πηγή: real taste and style

Keywords
Τυχαία Θέματα