Χάπι του θυρεοειδούς: Τι πρέπει να προσέχετε – Χρήσιμες συμβουλές

11:24 11/8/2022 - Πηγή: InStyle

Η πλειονότητα των περιπτώσεων, χρειάζεται το χάπι του θυρεοειδούς εφ΄ όρου ζωής, καθώς η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού, η αυτοάνοοση θυρεοειδίτιδα, είναι μη αναστρέψιμη. Η απάντηση όμως, δεν είναι ενιαία για όλους. Εξατομικεύεται κι εξαρτάται από την διάγνωση, η οποία οδήγησε στην αγωγή.

Η ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Αγγελική Γουλή, μιλά στο www.instyle.gr

και την Αθηνά Δαβαρία για το τι πρέπει να προσέξετε αν παίρνετε αγωγή για τον θυρεοειδή και ποια συμπτώματα θα σας οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο σας για την ρύθμισή του.

«Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διακοπή της αγωγής χωρίς πρόβλημα, αρκεί να γίνει με οδηγία του θεράποντος ιατρού και υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι οδηγίες παρακολούθησης. Όποτε υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την αναγκαιότητα της χορηγούμενης αγωγής, είναι προτιμότερο να συνεχιστεί, μέχρι να πάρουμε τη γνώμη του ιατρού μας, προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες ή και επικίνδυνες επιπλοκές ενός υποθυρεοειδισμού».

Τι πρέπει να προσέχετε αν παίρνετε φάρμακα για τον θυρεοειδή;

Βασική οδηγία: να παίρνουμε τακτικά την αγωγή μας. Βρίσκουμε τον τρόπο να μπει στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα μας.

Θα πρέπει να απορροφάται σε άδειο στομάχι, άρα είναι απαραίτητο να πάρουμε πρωινό ή άλλα φάρμακα μισή ώρα μετά.

Μεριμνούμε ώστε τα χάπια να συντηρούνται σωστά, σε θερμοκρασία δωματίου ή σε δροσερό μέρος, μακριά από πηγές θερμότητας. Σε ημέρες καύσωνα πρέπει να μπαίνουν σε ψυγείο.

Σε περίπτωση που ξεκινάμε αγωγή με άλλα φάρμακα για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να ενημερώνεται ο ενδοκρινολόγος.

Ετησίως θα πρέπει να ελεγχόμαστε για την επάρκεια της χορηγούμενης δόσης θυροξίνης, όπως επίσης εκτάκτως σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή σε σημαντικές μεταβολές του βάρους μας.

Αν, παρά την τήρηση των οδηγιών, έχουμε συμπτώματα όπως: ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, ανεξήγητη κόπωση , υπνηλία, εφιδρώσεις, δυσκολία στην άσκηση, ανεξήγητες μεταβολές του βάρους, δυσανεξία στη ζέστη ή στο κρύο, πρέπει να το αναφέρουμε στον ενδοκρινολόγο που μας παρακολουθεί. Ίσως είναι σημάδια κακής ρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα