Έρευνα: Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να παντρευτείτε

08:30 1/2/2025 - Πηγή: InStyle

Πριν προχωρήσει σε γάμο με τη Hailey Bieber, ο Justin Bieber υποστήριζε, ότι ήλπιζε να παντρευτεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Τελικά παντρεύτηκε το 2018 σε ηλικία 24 ετών. Στα αρχικά του σχόλια, η Oprah του έδωσε κάποιες συμβουλές: «Στα 25 είσαι πολύ μικρός», επειδή η δεκαετία των 20 είναι για να «ανακαλύψεις ποιος είσαι και αυτό το οφείλεις στον εαυτό σου».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Γραφείου

Απογραφής των ΗΠΑ από το 2005 έως το 2009, η μέση ηλικία πρώτου γάμου είναι τα 27 έτη για τις γυναίκες και τα 29 έτη για τους άνδρες.

Credit: 123RF

Το να παντρευτείτε, όταν είστε πολύ νέοι, μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο, φυσικά. Αλλά το να περιμένετε πολύ καιρό, μπορεί να είναι εξίσου προβληματικό. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι οι τάσεις των διαζυγίων στην Αμερική αλλάζουν. Μπορεί όμως ο γάμος σας να κινδυνεύει πραγματικά πριν καν ξεκινήσει;

Η θεωρία Goldilocks

«Η ιδανική ηλικία για να παντρευτεί κανείς, με τη μικρότερη πιθανότητα διαζυγίου τα πρώτα πέντε χρόνια, είναι τα 28 με 32», λέει η Carrie Krawiec, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στην Birmingham Maple Clinic στο Troy του Michigan. «Ονομάζεται “θεωρία Goldilocks” και η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία δεν είναι ούτε πολύ μεγάλοι ούτε πολύ νέοι».

Η Krawiec εξηγεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι «αρκετά μεγάλοι» ώστε να καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής συμβατότητας και της “παιδικής” αγάπης, αλλά και «αρκετά νέοι» ώστε να μην είναι παγιωμένοι και απρόθυμοι να κάνουν προσαρμογές στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Credit: 123RF

Περιμένετε μέχρι να σταματήσει να μεγαλώνει ο εγκέφαλός σας

«Υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο ωριμότητας που φτάνει ένα άτομο, όπου πιθανότατα θα πετύχει στο γάμο του, και αυτό συμβαίνει συνήθως μετά την ηλικία των 25 ετών», λέει η Alicia Taverner, ιδιοκτήτρια της Rancho Counseling. «Στην πρακτική μου, βλέπω ζευγάρια που βρίσκονται στα πρόθυρα του διαζυγίου … παντρεύτηκαν πριν βρουν τον εαυτό τους και πριν αποκτήσουν τις εμπειρίες που συνοδεύουν την «εργένικη ζωή» της δεκαετίας των 20».

Από επιστημονική άποψη, ο μετωπιαίος λοβός είναι το τελευταίο τμήμα του εγκεφάλου που ωριμάζει, και αυτή η ωριμότητα μπορεί να συμβεί μόλις στην ηλικία των 25 ή ακόμη και των 30 ετών. Οι αποφάσεις για τη ζωή που λαμβάνονται πριν από την ηλικία των 25 ετών, μπορεί να είναι προβληματικές, επειδή λαμβάνονται χωρίς να έχει αναπτυχθεί πλήρως η ικανότητα να συμβιβάζεται η ηθική και η δεοντολογική συμπεριφορά.

Credit: 123RF

Με άλλα λόγια, οι γάμοι μεταξύ πολύ νέων ανθρώπων είναι συνήθως καταδικασμένοι να αποτύχουν. Στατιστικά, ένα άτομο που παντρεύεται σε ηλικία 25 ετών έχει πάνω από 50% λιγότερες πιθανότητες να πάρει διαζύγιο από ό,τι κάποιος που παντρεύεται σε ηλικία 20 ετών.

«Στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές της δεκαετίας των 30 είναι η εποχή που οι επαγγελματικές καριέρες των ανθρώπων αρχίζουν να διαμορφώνονται και τα οικονομικά μπορούν να διευθετηθούν», λέει η Kemie King της δικηγορικής εταιρείας King Lindsey, P.A. στο Fort Lauderdale της Φλόριντα. «Είναι η ηλικία όπου η αγάπη είναι λιγότερο ιδεατή και οι άνθρωποι είναι πιο ρεαλιστές, όσον αφορά τις προσδοκίες τους».

Μην περιμένετε πολύ

Τα ζευγάρια στα 30 τους δεν είναι μόνο πιο ώριμα, είναι συνήθως και πιο μορφωμένα και τείνουν να έχουν πιο ασφαλή οικονομικά θεμέλια. (Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα διαζυγίου.) Μια μελέτη για το Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών εξέτασε στοιχεία (2006-2010) από την Εθνική Έρευνα Οικογενειακής Ανάπτυξης και διαπίστωσε, χωρίς έκπληξη, ότι πριν από την ηλικία των 32 ετών, κάθε επιπλέον έτος ηλικίας κατά το γάμο μειώνει τις πιθανότητες διαζυγίου κατά 11%.

Ωστόσο -και αυτό διαφέρει από προηγούμενα ευρήματα- οι πιθανότητες διαζυγίου μετά την ηλικία των 32 ετών περίπου αυξάνονται κατά 5% ανά έτος. Από το 2000 περίπου, ο κίνδυνος διαζυγίου για τα άτομα που παντρεύτηκαν στα 30 τους χρόνια έχει σταθεροποιηθεί, αντί να μειώνεται όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Με απλά λόγια: Τα σημερινά ζευγάρια που δένονται με τα δεσμά του γάμου μετά τις αρχές της δεκαετίας των 30 είναι πιο πιθανό να χωρίσουν από εκείνα που παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας των 20.

Credit: 123RF

Η έρευνα του Ινστιτούτου Οικογενειακών Σπουδών διεξήχθη από τον Nicholas H. Wolfinger, καθηγητή οικογενειακών και καταναλωτικών σπουδών και αναπληρωτή καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Ακόμη και μετά την πραγματοποίηση δημογραφικών και κοινωνικών προσαρμογών στα δεδομένα του NSFG, ο Wolfinger διαπίστωσε ότι η νέα τάση παρέμεινε σταθερή. Σχεδόν για όλους -ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκευτική παράδοση, το σεξουαλικό ιστορικό και την οικογενειακή δομή στην οποία μεγάλωσαν- τα τέλη της δεκαετίας των 20 φαίνεται να είναι η καλύτερη στιγμή για να παντρευτεί.

Εργένης για πολύ καιρό;

Τα στοιχεία του Wolfinger παρακολουθούν μόνο τους πρώτους γάμους μέχρι την ηλικία των 45 ετών, οπότε ίσως οι πιθανότητες να μην είναι τόσο άσχημες, όσο φαίνονται, για όσους παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους. Και η αύξηση της διάρκειας ζωής μας δημιουργεί νέες δυνατότητες (και κινδύνους) για τους γάμους γενικότερα. Αλλά και η γενική ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. «Το είδος των ανθρώπων που περιμένουν μέχρι τα 30 τους για να παντρευτούν μπορεί να είναι το είδος των ανθρώπων που δεν έχουν προδιάθεση να τα πάνε καλά στους γάμους τους», εικάζει. «Κατά συνέπεια, καθυστερούν τον γάμο, συχνά επειδή δεν μπορούν να βρουν κάποιον πρόθυμο να τους παντρευτεί».

Αυτό μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά και άλλοι έχουν περιγράψει αυτή την πιθανή σχέση μεταξύ γενετικής και διαζυγίου. «Όταν δένονται με τα δεσμά του γάμου, οι γάμοι τους διατρέχουν αυτομάτως υψηλό κίνδυνο διαζυγίου», λέει ο Wolfinger.

Γενικότερα, ωστόσο, σημειώνει το δαρβινικό στοιχείο που παίζει ρόλο, καθώς οι άνθρωποι που παντρεύονται αργότερα αντιμετωπίζουν λιγοστές επιλογές σε «μια δεξαμενή πιθανών συζύγων που έχει μειωθεί ώστε να αποκλείονται τα άτομα που έχουν την μεγαλύτερη προδιάθεση να πετύχουν στο γάμο».

Credit: 123RF

Ο δικηγόρος οικογενειακού δικαίου του Ντάλας, Jeff Anderson, συμφωνεί και λέει: «Αν κάποιος δεν έχει παντρευτεί πριν από τα τέλη της δεκαετίας των 30 ή μέχρι τα 40, είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρόθυμος να δώσει στη σχέση την ευελιξία που μπορεί να χρειάζεται για να ευδοκιμήσει».

Φυσικά, όλα τα δεδομένα και οι καταστροφολόγοι του κόσμου θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν λάθος και η αγάπη είναι αγάπη ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος -ή νέος- είστε. «Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος», λέει o Anderson, «και δεν θα ήθελα ένα ζευγάρι να χάσει ο ένας τον άλλον μόνο και μόνο επειδή πιστεύει ότι δεν είναι στην κατάλληλη ηλικία».

Keywords
Τυχαία Θέματα