“Έξυπνα” ρολόγια – Πόσο επικίνδυνες είναι οι χημικές ουσίες που περιέχουν

Τα «έξυπνα» ρολόγια πολλές φορές αντικαθιστούν τα κοινά, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την υγεία μας. Ωστόσο, πόσο ακίνδυνα είναι;

Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι ορισμένα έξυπνα ρολόγια μπορεί να εκθέσουν το δέρμα σε ουσίες per – και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS),

γνωστές και ως χημικές ουσίες. Μάλιστα, τα πιο ακριβά βραχιολάκια κατασκευασμένα από φθοριούχο συνθετικό καουτσούκ μπορεί να έχουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας που ονομάζεται υπερφθοροεξανοϊκό οξύ (PFHxA).

Credit: 123RFΤι είναι οι χημικές ουσίες PFAS;

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 22 βραχιολάκια από διαφορετικές μάρκες και τιμές. Κάποια από αυτά ήταν αχρησιμοποίητα και άλλα είχαν φορεθεί προηγουμένως. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατασκευάζονταν από φθοροελαστομερή και περιείχαν φθόριο, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία του PFAS. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα βραχιολάκια που κοστίζουν περισσότερα από 30 δολάρια περιείχαν συνήθως περισσότερο φθόριο από αυτά που κοστίζουν κάτω από 15 δολάρια.

Τα βραχιολάκια ελέγχθηκαν επίσης για 20 διαφορετικούς τύπους χημικών ουσιών. Με βάση τα ευρήματα, η PFHxA ήταν η πιο κοινή, εμφανιζόμενη σε εννέα από τα 22 δοκιμασμένα βραχιολάκια. Η διάμεση συγκέντρωση PFHxA ήταν σχεδόν 800 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), αλλά ένα δείγμα είχε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 16.000 ppb.

Αυτό ακούγεται πολύ και είναι… Αλλά πόσο πρέπει να ανησυχείτε, δεδομένου ότι αυτές οι ουσίες είναι στον καρπό σας;

Credit: 123RFΓιατί είναι κακό το υπερφθοροεξανοϊκό οξύ;

Το υπερφθοροεξανοϊκό οξύ είναι χημική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα. Ο Graham Peaslee, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, τονίζει στο Yahoo Life, ότι το υπερφθοροεξανοϊκό οξύ «βιοσυσσωρεύεται» στο αίμα. «Μια πρόσφατη σουηδική μελέτη αναφέρει ότι είναι το τρίτο πιο άφθονο PFAS στο αίμα μας. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να προκαλέσει ηπατικές, αναπτυξιακές και ενδοκρινικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα», λέει στο Yahoo Life, ο Jamie Alan, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανάλυση δεδομένων που διεξήχθη από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν συνέδεσε το υπερφθοροεξανοϊκό οξύ με τον καρκίνο.

Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για αυτό;

Δεν είναι απολύτως σαφές αυτή τη στιγμή. Ενώ ο Alan αποκαλεί τα ευρήματα “ενδιαφέροντα”, επισημαίνει ότι η μελέτη δεν ανακάλυψε πόσο υπερφθοροεξανοϊκό οξύ απορροφάται από το δέρμα.

«Δεδομένου ότι το ανέπαφο δέρμα λειτουργεί ως αποτελεσματικός φραγμός σε πολλές τοξίνες, είναι απίθανο οι άνθρωποι να απορροφήσουν σημαντική ποσότητα υπερφθοροεξανοϊκού οξέος ή άλλων χημικών PFAS μέσω του δέρματος», λέει η Δρ. Kelly Johnson-Arbor, τοξικολόγος στο MedStar Health.

«Το δέρμα σας είναι ένα προστατευτικό φράγμα από όλους αυτούς τους παράγοντες», λέει στο Yahoo Life, η Dr. Ife Rodney, δερματολόγος και ιδρυτική διευθύντρια της Eternal Dermatology and Aesthetics. . «Ακόμα κι αν επρόκειτο να εισχωρήσουν απευθείας στο δέρμα σας, δεν είναι σαφές εάν θα απορροφηθούν από το δέρμα». Η Rodney επισημαίνει ότι αμφιβάλλει ότι το PFAS θα απορροφηθεί στο σώμα σας αρκετά ώστε να προκαλέσει παρενέργειες, αλλά τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Επισημαίνει επίσης ότι η κατάποση υπερφθοροεξανοϊκού οξέος είναι πιο πιθανό να βλάψει την υγεία σας παρά να το φοράτε στο δέρμα σας.

Από την πλευρά του, ο Peaslee επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες μη φθοριούχες επιλογές βραχιολιού, από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζονται από σιλικόνη χαμηλότερης τιμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα