Φυσικό vs χημικό αντηλιακό: Ποια η διαφορά τους και τι πρέπει να προσέξετε

17:00 7/5/2021 - Πηγή: InStyle

Το να φοράμε αντηλιακό είναι –και πρέπει να είναι – τόσο σημαντικό όσο και το βούρτσισμα των δοντιών, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας μας.

Το γιατί πρέπει να φοράμε αντηλιακό είναι γνωστό, όπως και τα οφέλη του. Δεν είναι μόνο πως προλαμβάνει τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, αλλά είναι ο μόνος –αποδεδειγμένα- τρόπος να αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση και να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νέα και υγιή.

Τι είδους αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε και με τι δείκτη προστασίας;

Οι τύποι αντηλιακού είναι δύο. Τα φυσικά και τα χημικά. Κι ενώ χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο έχουν ορισμένες πολύ βασικές διαφορές. Πρώτον το φυσικό αντηλιακό παραμένει πάνω στην επιδερμίδα σαν ένα φιλμ και αρχίζει να δουλεύει αμέσως μετά την εφαρμογή του αντανακλώντας τις ακτίνες UV. Αντίθετα τα χημικά αντηλιακά, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν τη διείσδυση στην επιδερμίδα. Για το λόγο αυτό, το χημικό αντηλιακό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δουλέψει. Έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Ποια η διαφορά στα συστατικά του χημικού και του φυσικού αντηλιακού;

Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης, όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

Τα χημικά φίλτρα είναι μία μίξη άχρωμων οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα και πιο γνωστές είναι η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο και  η αβοβενζόνη.

Τα φυσικά αντηλιακά, που όπως είπαμε μένουν πάνω στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV σαν καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στιβάδες της.  Από την άλλη τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Μόλις το φως απορροφηθεί, οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο αντηλιακό προκαλούν μια χημική αντίδραση στην οποία το υπεριώδες φως μετατρέπεται σε θερμότητα και οι UV ακτίνες δεν μπορούν να μπουν βαθύτερα στην επιδερμίδα.

Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά των φυσικών και των χημικών αντηλιακών;

Tα φυσικά αντηλιακά δουν άμεσα μετά την εφαρμογή τους στο δέρμα, προστατεύουν και από UVA & UVB, ενώ η σύνθεση τους είναι αποδεκτή από την επιδερμίδα και δεν προκαλούν ερεθισμούς. Στο μεταξύ, χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αντηλιακού για να καλύψει όλα τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, είναι απαραίτητη η τακτική ανανέωση τους κι ενδέχεται να έχουν φαγεσωρογόνο δράση.

Τα χημικά αντηλιακά ξεχωρίζουν για τη λεπτόρρευστη υφή τους, προστατεύουν και από τις UVA & UVB ακτίνες, ενώ τα περισσότερα χημικά φίλτρα είναι φωτοσταθερά (και δεν αποδυναμώνονται από τον ήλιο). Στα κατά εδώ να πούμε ότι χρειάζονται περίπου 30 λεπτά  για να δράσουν, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας SPF, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ερεθισμού κι ενδέχεται αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια, να προκαλέσουν ερεθισμό ή και τσούξιμο.

Πως θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς

Τόσο τα φυσικά όσο και τα χημικά αντηλιακά θεωρούνται αποτελεσματικά και τελικά η απόφαση έχει να κάνει με την προσωπική προτίμηση σας. Το πιο σημαντικό είναι να είστε συνεπείς στη χρήση του αλλά και στην ανανέωσή του.

Αναζητήστε ένα που να αναφέρει τις λέξεις “ευρέος φάσμα”, καθώς αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση του θα σας προστατεύσει και από τις ακτίνες UVA (φωτογήρανση) και από τις ακτίνες UVB (που προκαλούν ηλιακό έγκαυμα ).

Τέλος, βεβαιωθείτε πως το αντηλιακό που θα επιλέξετε έχει SPF τουλάχιστον 30 και αν πρόκειται να κολυμπήσετε προτιμήστε ένα αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό (κοινώς αδιάβροχο).

Keywords
Τυχαία Θέματα