Η Κίνα πληρώνει ζευγάρια για να παντρευτούν – Χρηματική αμοιβή στις γυναίκες έως 35 χρόνων

13:00 14/2/2025 - Πηγή: InStyle

Λίγες στιγμές μετά την καταχώριση του γάμου τους, ο Zhang Gang και η Weng Linbin πόζαραν μπροστά σε ένα κόκκινο φόντο διακοσμημένο με το έμβλημα της κινεζικής κυβέρνησης, επιδεικνύοντας το χρηματικό ποσό που είχαν λάβει ως κίνητρο για να παντρευτούν.

Η γενέτειρα του Zhang, η πόλη Luliang στη βόρεια επαρχία Shanxi, είναι μία από τις πολλές πόλεις στην Κίνα όπου οι τοπικές Αρχές προσφέρουν ένα σωρό κίνητρα για να πείσουν τα ζευγάρια να δεθούν με τα δεσμά του γάμου.

Η

αμοιβή των 1.500 γιουάν (205 δολάρια) που έλαβε το ζευγάρι είναι μέρος των επίσημων προσπαθειών για την αύξηση του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2024.

Το ποσό είναι μισός μέσος μηνιαίος μισθός για τον αστικό πληθυσμό της Luliang, και περισσότερο από τον μέσο μηνιαίο μισθό για τους κατοίκους της υπαίθρου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

LULIANG, ChinaMoments after registering their marriage, Zhang Gang and Weng Linbin posed in front of a red backdrop adorned with a Chinese government emblem, fanning out the wad of cash they had received as an incentive to wed.

READ: https://t.co/VzFNpggor2 pic.twitter.com/OSeLjyNTdb

— The Manila Times (@TheManilaTimes) February 13, 2025

Η πολιτική της αμοιβής σε όσους παντρεύονται εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου. Οι Αρχές της πόλης Lüliang, στην επαρχία Shanxi της βόρειας Κίνας, ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα ανταμείψουν με 1.500 γιουάν (214 δολάρια) ζευγάρια που δηλώνουν τον γάμο τους για πρώτη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι η γυναίκα είναι 35 χρόνων ή νεότερη, στο πλαίσιο μέτρων για την προώθηση μιας φιλικής προς τη γέννηση κοινωνίας.

Σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση, η πόλη επιπλέον θα παρέχει επιδοτήσεις σε οικογένειες που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής για την απόκτηση του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου παιδιού τους, με το καθένα να λαμβάνει 2.000 γιουάν (285 δολάρια), 5.000 γιουάν (714 δολάρια) και 8.000 γιουάν (1.142 δολάρια), αντίστοιχα. Τα μέτρα παρέχουν στις γυναίκες 98 ημέρες άδειας μητρότητας ανά εθνικό πρότυπο, συν επιπλέον 60 ημέρες ως επαρχιακό κίνητρο, ενώ οι άνδρες λαμβάνουν 15 ημέρες άδειας πατρότητας. Επιπλέον, οι οικογένειες με δεύτερο και τρίτο παιδί θα λάβουν επιδοτήσεις που καλύπτουν το 30% ή το 50% των εισφορών ιατρικής ασφάλισης των μελών της οικογένειας, αντίστοιχα, για πέντε χρόνια από τη γέννηση του παιδιού, όπως αναδημοσίευσε παλαιότερα το Global Times.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς επιδοτήσεων που αποσκοπούν στην υποστήριξη του γάμου, του τοκετού και της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων της πόλης Lüliang.

Λίγο μετά τον γάμο του την Τετάρτη, ο Zhang δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Νομίζω ότι αυτή η πολιτική είναι αρκετά αποτελεσματική στη βελτίωση της τρέχουσας συζυγικής και ρομαντικής κατάστασης. Όταν ανέφερα αυτή την πολιτική στους φίλους μου, όλοι πίστευαν ότι ήταν σπουδαία”. Γενικότερα, όμως, οι Αρχές παλεύουν με ένα κύμα απροθυμίας από τους νέους. Πέρυσι οι γάμοι μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο σε σύγκριση με το 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Όσον αφορά στην απόκτηση παιδιών, οι ειδικοί λένε ότι το υψηλότερο κόστος -ιδίως για την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών- και η δύσκολη αγορά εργασίας για τους πρόσφατους πτυχιούχους είναι μεταξύ των παραγόντων που αποθαρρύνουν τους επίδοξους γονείς.

Luliang in northern Shanxi province is one of many places in China where local authorities are now offering a slew of inducements to coax couples into tying the knot. https://t.co/3ZlsTCgpaQ pic.twitter.com/bCmMpkFzgM

AFP News Agency (@AFP) February 13, 2025

Όταν το χρηματικό κίνητρο της Luliang για τον γάμο ανακοινώθηκε στο διαδίκτυο, πολλοί σχολίασαν ότι το ποσό δεν θα ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει τη δέσμευση.

Σε ένα ληξιαρχείο της Luliang την Τετάρτη, ημέρα γιορτής, αρκετά ζευγάρια επωφελούνταν από το γαμήλιο επίδομα, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Ο ήχος ενός αυτόματου μετρητή χρημάτων σφύριζε επίμονα καθώς τα ζευγάρια έπαιρναν φρέσκα χαρτονομίσματα των 100 γιουάν. Ένας υπάλληλος του ληξιαρχείου δήλωσε στο AFP ότι από την Πρωτοχρονιά, μόνο το γραφείο τους είδε περισσότερα από 400 ζευγάρια να παίρνουν πιστοποιητικά γάμου.

Κάποια στιγμή το γραφείο ξέμεινε από μετρητά, δήλωσε ο 36χρονος Wang Yanlong, ο οποίος ήρθε να παραλάβει τα χρήματά του αυτή την εβδομάδα αφού παντρεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτή η φαινομενική βιασύνη των γάμων μπορεί να είναι παραπλανητική. “Ο συνάδελφός μου που ετοιμαζόταν να παντρευτεί του χρόνου αποφάσισε, λόγω αυτού του επιδόματος, να το κάνει φέτος”, δήλωσε ο 34χρονος νεόνυμφος Li Yingxing. Ο Zhang και η Weng δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να παντρευτούν νωρίτερα, αλλά περίμεναν το επίδομα, και ένας ληξίαρχος σε μια άλλη περιοχή της Luliang δήλωσε στο AFP ότι πολλά ζευγάρια έκαναν το ίδιο.

Μια διαφήμιση για την ανταμοιβή των 1.500 γιουάν βρίσκεται ανάμεσα σε μαρτυρίες ευχαριστημένων πελατών στο γραφείο της προξενήτρας Feng Yuping στο Luliang. Οι περισσότεροι από τους πελάτες της είναι γυναίκες, αλλά η 48χρονη ήταν απαισιόδοξη για τις προοπτικές να βρουν σύζυγο ακόμη και με τα νέα κίνητρα.

«Ένας άνδρας που εργάζεται σε μια κρατική επιχείρηση μπορεί να έχει πτυχίο, αλλά δεν θα κοιτάξει καν ένα κορίτσι με μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση», δήλωσε η Feng. «Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα με τη στάση των ανδρών απέναντι στον γάμο».

Η Feng είπε ότι συχνά οι γυναίκες είναι καλύτερα μορφωμένες, με καλή δουλειά, αλλά απορρίπτονται λόγω της ηλικίας τους. «Οι γυναίκες έχουν τώρα το δικό τους σταθερό εισόδημα», δήλωσε η Feng. «Μπορεί να ενδιαφέρονται λιγότερο να παντρευτούν. Και δεν υπάρχουν πολλοί καλοί άντρες».

Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του πληθυσμού της Luliang. «Το ποσοστό γεννήσεων έχει μειωθεί σοβαρά», δήλωσε η Feng, αναφέροντας παραδείγματα νηπιαγωγείων που έκλεισαν λόγω έλλειψης ζήτησης.

Η δύσκολη θέση του Luliang είναι κοινή σε όλη την Κίνα, με τον γηράσκοντα πληθυσμό να αποτελεί σημαντική ανησυχία του Πεκίνου. Η κυβέρνηση δημοσίευσε μια έκθεση τον Οκτώβριο που απαριθμεί κίνητρα παρόμοια με αυτά στη Luliang. Η κομητεία Shangyou στην επαρχία Jiangxi δίνει χρηματικές ανταμοιβές για κάθε οικογένεια που έχει ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί, ανέφερε η έκθεση.

Στο μεταξύ, οι επιδοτήσεις που μπορούν να φθάσουν περίπου τα 165.000 γιουάν για οικογένειες με τρία παιδιά στην Τιενμέν της επαρχίας Χουμπέι πιστώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης με την αντιστροφή της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων πέρυσι – αν και τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Στη Luliang, ακόμη και εκείνοι που είπαν ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περισσότερα ζευγάρια να παντρευτούν, πίστευαν ότι τα προνόμια ήταν δευτερεύοντα σε σχέση με την απόφαση των ανθρώπων να παντρευτούν ή όχι. «Το κόστος του γάμου για τους νέους είναι πράγματι πολύ υψηλό και είναι ένας παράγοντας», δήλωσε ο Zhang.

Keywords
Τυχαία Θέματα