Κολπίτιδες: Οι εχθροί των γυναικών στις καλοκαιρινές διακοπές – Τι πρέπει να προσέξετε

11:39 12/7/2022 - Πηγή: InStyle

Ήλιος, θάλασσα και….. κολπίτιδες. Κάπως έτσι θα κυλήσει για κάποιες από εμάς, το φετινό καλοκαίρι καθώς οι μυκητιάσεις παραμονεύουν. Η θάλασσα, ο ήλιος, η άμμος αλλά κυρίως, η χαλαρή διάθεση των διακοπών, αυξάνουν την εμφάνιση των μολύνσεων της ευαίσθητης περιοχής.

Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων καθώς η ζέστη και η υγρασία σε συνδυασμό με τα στενά ρούχα και τα βρεγμένα μαγιό προκαλούν υπερανάπτυξη μικροβίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να ταλαιπωρηθούν από «θορυβώδη» ή και «σιωπηλά» συμπτώματα, τα οποία όμως πρέπει να θεραπεύσουν άμεσα.

Για τη μυκητιασική κολπίτιδα, τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου, τους τρόπους προφύλαξης και θεραπείας μίλησε στο www.instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς.

Τι είναι η μυκητιασική κολπίτιδα

Η νόσος επηρεάζει συνήθως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι λιγότερο συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν λαμβάνουν θεραπεία με οιστρογόνα και εξαιρετικά σπάνια στις γυναίκες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την εμμηνόρροια. Πρόκειται για μια φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή μια λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος, από διάφορους μύκητες, βακτήρια, παράσιτα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. Συνήθως είναι υπεύθυνος ο μύκητας Candida albicans και γι’ αυτό ονομάζεται και καντιντίαση.

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά υπάρχουν στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σε μικρό αριθμό και με τη μορφή σπόρων. Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, προστατεύει φυσικά τον κόλπο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξησή της όμως οδηγεί στην καντιντίαση. Φυσιολογικά η ποσότητα είναι μικρή καθώς ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη μικροχλωρίδα που υπάρχει στο πεπτικό σωλήνα. Όταν αυτή διαταράσσεται, τότε υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στις κολπίτιδες. Η μυκητιασική κολπίτιδα συνήθως εμφανίζεται ως μεμονωμένο επεισόδιο, ωστόσο συχνά παρουσιάζει υποτροπές και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επιμένουν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Στις περισσότερες γυναίκες, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νόσος που προκαλεί τη μυκητιασική κολπίτιδα. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα λοίμωξης, όπως:

Αντιβιοτικά: Τα περισσότερα αντιβιοτικά στοχεύουν ένα μεγάλο εύρος βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο. Σε κάποιες γυναίκες, η λήψη αντιβιοτικών αυξάνει την πιθανότητα μυκητιάσεων.

Αντισυλληπτικά: Ο κίνδυνος μυκητιάσεων είναι αυξημένος σε γυναίκες που χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης που περιέχουν οιστρογόνα.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι μυκητιάσεις είναι συχνότερες σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω HIV ή ορισμένων φαρμάκων (στεροειδή, χημειοθεραπεία).

Εγκυμοσύνη: Οι κολπικές εκκρίσεις είναι περισσότερες κατά την κύηση, ωστόσο η αιτία αυτού δεν είναι πάντα μία μυκητίαση.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μυκητιάσεων, ειδικά όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος δεν είναι καλά ρυθμισμένα.

Σεξουαλική δραστηριότητα: Η μυκητιασική κολπίτιδα δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ωστόσο είναι συχνότερη σε σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες.

Τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές;

Η καλοκαιρινή περίοδος επηρεάζει βαθιά τη βιολογία της γυναίκας. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορεί να περιλαμβάνει κολύμπι, ηλιοθεραπεία, χαλάρωση και υπέροχες βραδιές, αλλά μπορεί να κρύβει και ταλαιπωρίες για τις γυναίκες. Μια από αυτές είναι και οι συχνές κολπίτιδες. Η ανάγκη αντιμετώπισής τους είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, γιατί παρόλο που θεωρούνται «εύκολες» στη θεραπευτική αντιμετώπιση, εντούτοις αν δεν προσεχθούν μπορεί να εξελιχθούν σε σαλπιγγίτιδα ή να δημιουργήσουν συνθήκες υπογονιμότητας.

Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει:

Να μην μένετε για ώρες με το βρεγμένο μαγιό και να έχετε πάντα ένα δεύτερο στην τσάντα σας για να το αλλάζετε.

Να επιλέγετε βαμβακερά εσώρουχα.

Να αποφεύγετε τα στενά και συνθετικά ρούχα.

Να πίνετε πολύ νερό και να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

Να πλένετε και να σιδερώνετε καλά τα μαγιό και τις πετσέτες θαλάσσης.

Καλό πλύσιμο και κένωση της ουροδόχου κύστης μετά το σεξ.

Συχνό πλύσιμο και καλή υγιεινή του σώματος με προϊόντα ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή.

Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν, να το αλλάζετε πολύ συχνότερα από ό,τι τον χειμώνα. Όσο για τη χρήση του στην παραλία, να το αλλάζετε κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο κνησμός. Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος και θυμίζει το τυρί τύπου cottage. Συνυπάρχει επίσης ερυθρότητα των έξω γεννητικών οργάνων.

Πως θεραπεύεται;

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες θεραπεύονται με φάρμακα χορηγούμενα τοπικά (κολπικές κρέμες, κολπικά υπόθετα), όπως μικοναζόλη, κλοτριμαζόλη, ισοκοναζόλη και άλλα, ή από το στόμα όπως ιτρακοναζόλη, φλοθκοναζόλη και άλλα. Η θεραπεία από το στόμα θεωρείται γενικά προτιμότερη καθώς το φάρμακο φτάνει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ιστούς που δεν φτάνουν τα τοπικώς χορηγούμενα. Η μυκητίαση είναι συχνά πολύ ενοχλητική και μπορεί να παρουσιάζεται ακόμα και κάθε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή και στους δύο συντρόφους για αρκετό καιρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα