Κουνούπια: 8 φυσικοί τρόποι για ένα καλοκαίρι χωρίς τσιμπήματα

22:44 4/8/2024 - Πηγή: InStyle

Τα κουνούπια μπορούν να κάνουν τον χρόνο που περνάτε στην αυλή σας πολύ… οδυνηρή. Αν και τα εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά για να σας κάνουν πολύ λιγότερο… νόστιμες/ους για τα κουνούπια, ίσως αναζητάτε έναν πιο φυσικό, χωρίς χημικές ουσίες τρόπο για να τα εμποδίσετε να σας μετατρέψουν σε μεσημεριανό γεύμα! Ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιστημονικά ελεγμένες μέθοδοι για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια και τα τσιμπήματα.

8 φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τα κουνούπιαΑπαλλαγείτε από το στάσιμο νερό

Η

πιο σημαντική κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των κουνουπιών στην αυλή σας είναι να αφαιρέσετε όλο το στάσιμο νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν θα παγιδευτεί στα σκουπίδια ή στους κάδους ανακύκλωσης ή στα πιατάκια σε φυτά σε γλάστρες. Ακόμη και μια μικρή λακκούβα θα μπορούσε να φέρει χιλιάδες νέα κουνούπια στην αυλή σας μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Επομένως, το να διατηρείτε την αυλή σας στεγνή, σημαίνει λιγότερα κουνούπια.

Επενδύστε σε ειδικά δίχτυα (κουνουπιέρες)

Απολαύστε την αυλή σας χωρίς τσιμπήματα δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας χωρίς κουνούπια με ειδικό δίχτυ. Και φυσικά, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που οι πόρτες ή οι είσοδοι της βεράντας ή του μπαλκονιού είναι πλήρως ανοιχτές, έτσι ώστε τα κουνούπια να μην μπορούν να περάσουν.

Ντυθείτε με μακριά ρούχα

Σίγουρα είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα να φοράτε μακριά ρούχα, ωστόσο η επιλογή μακρυμάνικων ρούχων, παντελονιών αλλά και κάλτσες με τα παπούτσια σας μπορεί να ελαχιστοποιήσει δραστικά την περιοχή όπου μπορούν να σας τσιμπήσουν τα κουνούπια. Επιλέξτε πιο χοντρά, αλλά και χαλαρά ρούχα που τα κουνούπια θα δυσκολεύονται να σας τσιμπήσουν και σκεφτείτε να φοράτε ανοιχτά χρώματα όπως το λευκό, που είναι λιγότερο ελκυστικά για τα κουνούπια.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες

Τα κουνούπια δεν είναι τα πιο δυνατά ιπτάμενα, επομένως ένα δυνατό αεράκι ή ένα κατευθυνόμενο ρεύμα αέρα από έναν ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων μέσα στη ροή του αέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε έναν μεγάλο ανεμιστήρα οροφής που μπορεί να καλύψει ολόκληρη τη βεράντα σας και χρησιμοποιήστε μικρότερους ανεμιστήρες που μπορείτε να κατευθύνετε γύρω από τυχόν σημεία που δεν καλύπτει ο ανεμιστήρας οροφής.

Επιλέξτε αρώματα που απωθούν τα κουνούπια

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι η χρήση του λάθος αρώματος στο σαπούνι ή το σαμπουάν σας θα μπορούσε να δελεάσει τα κουνούπια προς το μέρος σας. Κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής των κουνουπιών, επιλέξτε σαπούνια και λοσιόν χωρίς άρωμα ή επιλέξτε αρώματα που δεν αγαπούν τα κουνούπια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η καρύδα είναι το άρωμα που αν χρησιμοποιήσετε θα αποτρέψετε τα κουνούπια. Επίσης, εφαρμόστε λίγο έλαιο λεμονιού – ευκαλύπτου, καθώς σύμφωνα με την εντομολόγο Dina Fonseca, Ph.D., πρόεδρο του τμήματος εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ο συγκεκριμένος συνδυασμός αιθέριων ελαίων λειτουργεί ως φυσικό απωθητικό των κουνουπιών.

Προσθέστε απωθητικά φυτά στον κήπο σας

Μερικά φυτά – ειδικά τα αρωματικά όπως ο βασιλικός, η μέντα, το δεντρολίβανο, η σιτρονέλλα και το λεμονόχορτο – τείνουν να απωθούν τα κουνούπια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιβάλετε το αίθριο, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, με βότανα για να τον κάνετε λιγότερο δελεαστικό για τα κουνούπια.

Ανάψτε κεράκια ή μερικές δάδες

Ο καπνός δρα ως φυσικό απωθητικό των κουνουπιών. Επίσης, αποτελεί μία καλή δικαιολογία να απολαύσετε ένα ρομαντικό βράδυ με παρέα σε εξωτερικό χώρο.

Αποφεύγετε συγκεκριμένες ώρες σε εξωτερικούς χώρους

Παραλείψτε τις ώρες που είναι πιο κοντά στην ανατολή και τη δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια είναι πιο ενεργά. Οι καλύτερες ώρες για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι να βγείτε έξω μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι, αρκεί να αποφύγετε τα σκιερά σημεία όπου μπορεί να κρύβονται μακριά από τον ήλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα