Μηνιγγίτιδα: Η επικίνδυνη νόσος που απειλεί κυρίως βρέφη και παιδιά – Ποια είναι τα συμπτώματα

15:21 6/10/2022 - Πηγή: InStyle

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλα παθογόνα. Προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, πιο ευάλωτα όμως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας έως 5 ετών, οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτεί επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες.

Για πρώτη φορά από φέτος ορίστηκε η 5η Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη μηνιγγίτιδα

και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε ανακοίνωσή του τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και ιατρικής αντιμετώπισης για την αποτελεσματική θεραπεία του ατόμου και την αποτροπή επιπλοκών.

Η σοβαρή νόσος που απειλεί κυρίως βρέφη και παιδιά

Εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 παρατηρήθηκε μείωση των προγραμματισμένων επισκέψεων στον παιδίατρο, καθυστερώντας μεταξύ άλλων και μια σειρά από πολύτιμα εμβόλια. Ο κίνδυνος όμως των λοιμωδών νοσημάτων παραμένει υπαρκτός. Ήδη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επανεμφανίστηκαν ξεχασμένες ασθένειες. Εξαίρεση δεν απετέλεσε ούτε η Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων είδε και την επιστροφή της Μηνιγγίτιδας Β, καταγράφοντας ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε παιδί κάτω των 5 ετών, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για μια σπάνια νόσο, η οποία δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι τύποι της μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα χωρίζεται σε ιογενή και βακτηριακή. Οι πέντε συχνότεροι ορότυποι βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι οι Α, Β, C, W και Υ. O ορότυπος της μηνιγγίτιδας Β είναι ο συχνότερος και στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ευθύνεται περίπου για το 80% των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού και υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα εμβόλια που προφυλάσσουν από τους διαφορετικούς ορότυπους της νόσου.
Μηνιγγίτιδα Β

Είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία μπορεί να πλήξει ανθρώπους κάθε ηλικίας, όμως προσβάλλει – με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης – τα μωρά και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, τα οποία μάλιστα δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συμπτώματά τους, δυσχεραίνοντας και τη διάγνωση μιας νόσου.

Αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια διατρέχουν επίσης οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι ασφαλείς απέναντι στην ύπουλη αυτή νόσο η οποία εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες.

Η ασθένεια μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, ενώ το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό), αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης από άτομο σε άτομο είναι οι απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», με περίπου 1 στα 5 περιστατικά να καταλήγει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες ή ακόμη και στον θάνατο. Συνεπώς, παρά τη σχετική σπανιότητά της (670 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα από το 2004 έως και το 2021), γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο, στην οποία αναλογούν αυξημένα μέτρα πρόληψης.

Στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σκοπός είναι η εξάλειψη της σοβαρής αυτής λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, μέχρι το 2030, σύμφωνα και με τους παρακάτω στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Εξάλειψη των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδαςΜείωση των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό κατά 50%Μείωση των θανατηφόρων κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά 70%Μείωση των περιπτώσεων αναπηρίας από την μηνιγγίτιδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που νόσησαν από μηνιγγίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας

Keywords
Τυχαία Θέματα