Νέο είδος «καρχαρία-φάντασμα» ανακαλύφθηκε στα νερά της Νέας Ζηλανδίας

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ένα νέο είδος «καρχαρία-φάντασμα», ένα σπάνιο είδος ψαριού που είναι τρομερά δύσκολο να εντοπιστεί επειδή ζει σε μεγάλα βάθη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Γνωστός και ως spookfish ή χίμαιρα, ο καρχαρίας-φάντασμα σχετίζεται στενά με τους καρχαρίες και τις ακτίνες. Δεν έχει λέπια και ο σκελετός τους είναι φτιαγμένος εξολοκλήρου από χόνδρο.

Η δρ. Brit Finucci, μία από τις επιστήμονες που ανακάλυψαν το αυστραλιανό Spookfish με στενή μύτη, είπε ότι το εύρημα ήταν

«συναρπαστικό».

«Ο βιότοπός τους καθιστά δύσκολο να μελετηθεί και να παρακολουθηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τη βιολογία ή την απειλή τους», είπε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NIWA – Taihoro Nukurangi (@niwa_science)

Η δρ. Finucci και άλλοι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα της Νέας Ζηλανδίας (Niwa) βρήκαν το πλάσμα σε μια περιοχή του πυθμένα του ωκεανού γνωστή ως Chatham Rise, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Οι καρχαρίες-φαντάσματα ζουν συνήθως σε βάθη έως και 2.600 μέτρων (1,6 μίλια).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brit Finucci (@britfinucci)

Η δρ. Finucci είπε ότι το είδος ξεχώριζε για το ασυνήθιστα μακρύ ρύγχος του, το οποίο μπορεί να φτάσει το μισό μήκος του σώματός του. Έχει δώσει στο νέο ψάρι ένα επιστημονικό όνομα με μια προσωπική χροιά: Harriota avia.
«Avia σημαίνει γιαγιά στα λατινικά, ήθελα να της κάνω αυτήν την αφιέρωση, γιατί με στήριξε περήφανα στην καριέρα μου ως επιστήμονα», εξήγησε η δρ. Finucci.

«Οι Χίμαιρες είναι επίσης μάλλον αρχαίοι συγγενείς – οι γιαγιάδες και οι παππούδες – των ψαριών και σκέφτηκα ότι το όνομα ήταν πολύ κατάλληλο».

Αρχικά θεωρήθηκε ότι το ψάρι ήταν μέρος ενός είδους που βρέθηκε σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η έρευνα αργότερα αποκάλυψε ότι ήταν γενετικά διαφορετικό από τα ξαδέρφια του και ζούσε αποκλειστικά στα ύδατα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα