Ο Κόσμος Υποδέχεται τον Καινούργιο Χρόνο: Έθιμα και Παραδόσεις

00:00 1/1/2025 - Πηγή: InStyle

Η έλευση του νέου χρόνου αποτελεί μια στιγμή παγκόσμιας εορτής, που ενώνει πολιτισμούς και ανθρώπους με ποικιλόμορφες παραδόσεις και έθιμα. Από τη φαντασμαγορία των πυροτεχνημάτων στις μεγαλουπόλεις έως τις πιο πνευματικές και συμβολικές τελετουργίες σε απομακρυσμένα χωριά, ο εορτασμός του νέου έτους αντικατοπτρίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στην Ευρώπη, ο ήχος από τα καμπαναριά της Πράγας, οι χρυσές 12 ρώγες σταφυλιών στην Ισπανία και οι λαμπερές γιορτές στα σοκάκια του Παρισιού μας θυμίζουν τη σημασία της παράδοσης. Στην Ασία, το Κινέζικο Νέο

Έτος δίνει έμφαση στην οικογένεια και στην καλή τύχη, ενώ στην Ιαπωνία οι καμπάνες ηχούν 108 φορές για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Στη Λατινική Αμερική, το κίτρινο χρώμα και οι βαλίτσες στις πόρτες γίνονται σύμβολα ευημερίας και ταξιδιών.

Κάθε μέρος του κόσμου έχει τη δική του μοναδική προσέγγιση για να αποχαιρετήσει τον παλιό χρόνο και να καλωσορίσει τον νέο, δημιουργώντας μια πολυδιάστατη γιορτή που τιμά τη ζωή, τις σχέσεις και τις νέες αρχές.

Aς δούμε τα έθιμα κάποιων χωρών του κόσμου και Καλή Χρονιά σε όλους.

Ισπανία και Πορτογαλία: Τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού, μία για κάθε χτύπο του ρολογιού, πιστεύοντας ότι αυτό θα φέρει τύχη για τους επόμενους 12 μήνες.

Δανία: Οι Δανοί σπάνε παλιά ή αχρησιμοποίητα πιάτα στο κατώφλι του σπιτιού τους ή των φίλων τους, θεωρώντας ότι αυτό θα φέρει καλή τύχη και πολλούς φίλους για το νέο έτος. Όσο περισσότερα σπασμένα πιάτα βρει κάποιος στην πόρτα του την Πρωτοχρονιά, τόσους περισσότερους φίλους και καλή τύχη θα έχει το νέο έτος.

H χριστουγεννιάτικη αγορά στο Τivoli Gardens στην Κοπεγχάγη. Credit: 123RF

Ιταλία: Στη Νάπολη, οι κάτοικοι πετούν από τα μπαλκόνια μικρές ηλεκτρικές συσκευές, συμβολίζοντας μια νέα αρχή. Επίσης, τρώνε φακές, που θεωρούνται σύμβολο καλής τύχης για το νέο έτος, καθώς μοιάζουν με κέρματα.

Σκωτία: Κατά τον εορτασμό του “Hogmanay” (Πρωτοχρονιά), υπάρχει το έθιμο του “ποδαρικού”, δηλαδή η πρώτη επίσκεψη που θα δεχθεί ένα σπίτι μετά τα μεσάνυχτα, με σκοπό να φέρει τύχη στο νοικοκυριό για το νέο έτος, συνοδευόμενη από ένα συμβολικό δώρο.

Γερμανία: Τα γουρούνια θεωρούνται σύμβολο πλούτου. Την Πρωτοχρονιά, οι Γερμανοί καταναλώνουν ζαχαρωτά σε σχήμα γουρουνιού, γνωστά ως “Glücksschwein”, για να εξασφαλίσουν οικονομική ευημερία.

Credit: https://gingerbread-world.com

Κολομβία: Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα νοικοκυριά τοποθετούν τρεις πατάτες κάτω από το κρεβάτι κάθε μέλους της οικογένειας – μία αποφλοιωμένη, μία μη αποφλοιωμένη και μία εν μέρει αποφλοιωμένη. Τα μεσάνυχτα, κάθε άτομο επιλέγει μία πατάτα με κλειστά μάτια. Ανάλογα με την πατάτα που επιλέγει, προβλέπεται αν η νέα χρονιά θα είναι γεμάτη καλή τύχη, οικονομική δυσκολία ή ένα μείγμα και των δύο.

Βραζιλία: Οι κάτοικοι φορούν λευκά ρούχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μια παράδοση με ρίζες από την Αφρική, καθώς το λευκό χρώμα συμβολίζει την ειρήνη και την πνευματική κάθαρση. Συγκεντρώνονται στις παραλίες για να αποτίσουν φόρο τιμής στη θεά της θάλασσας, Lemanjá, και τα μεσάνυχτα πηδούν πάνω από επτά κύματα, ελπίζοντας για τύχη και ευημερία.

Ιαπωνία: Τα μεσάνυχτα, οι βουδιστικοί ναοί χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές, σε ένα έθιμο που ονομάζεται “Joya no kane”, για να ξορκίσουν τα 108 κακά πάθη των ανθρώπων, σύμφωνα με τον Βουδισμό.

Credit: https://www.nhregister.com

Εκουαδόρ: Οι οικογένειες δημιουργούν κούκλες-σκιάχτρα, τις οποίες καίνε τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, προσπαθώντας να ξορκίσουν όλα τα κακά του παλιού χρόνου.

Φιλιππίνες: Οι κάτοικοι φορούν ρούχα με κύκλους και τρώνε στρογγυλά φαγητά και φρούτα, πιστεύοντας ότι οι κύκλοι συμβολίζουν την αφθονία και την ευημερία.

Credit: owlcation.com

Keywords
Τυχαία Θέματα