Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τι και πού είναι ο Παράδεισος

23:30 18/2/2025 - Πηγή: InStyle

Είναι ένα αιώνιο σύμβολο παρηγοριάς και ελπίδας για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά τελικά, παραμένει το ερώτημα τι είναι ο Παράδεισος και πού βρίσκεται σε σχέση με το σύμπαν.

Στη Βίβλο, ο παράδεισος περιγράφεται ως ένα βασίλειο στον ουρανό πάνω από τη Γη, όπου μπορεί να βρεθεί η απόλυτη ειρήνη και χαρά υπό την παρουσία του Θεού. Και στη λαϊκή κουλτούρα, εδώ και καιρό απεικονίζεται με μαργαριταρένιες πύλες, πλήθος σύννεφων και λαμπερά, ουράνια φώτα.

“Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια αντίληψη για τον Παράδεισο, ακόμη και αν αυτή

είναι διαμορφωμένη από ταινίες όπως Θα σε βρω στον Παράδεισο, Παραδεισένια Οστά, ή νομίζουμε ότι περιλαμβάνει τη συνάντηση με τον Morgan Freeman σε ένα λευκό δωμάτιο”, δήλωσε η Robyn J. Whitaker, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεολογίας στην Αυστραλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Did you know that, in 1994, the Hubble Telescope captured, what many believe to be, a clear shot of Heaven above the Firmament?

They were so confident that this is what they captured, NASA did what they were created to do, and immediately went about burying this as deep as they… pic.twitter.com/vgYxn5Pzvy

— Remember November (@ShelbieKnight) June 2, 2024

Οι φωτογραφίες από το Διάστημα έχουν επίσης αυξήσει τις ελπίδες ότι ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον ουρανό πολύ πάνω από το κεφάλι μας. Για παράδειγμα, η NASA ονόμασε μια από τις φωτογραφίες της από τον Κρόνο «Γαλάζιο Παράδεισο», ενώ η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ονόμασε ένα μακρινό νεφέλωμα «Σκάλα προς τον Παράδεισο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Whitaker, η αλήθεια είναι ότι ο παράδεισος είναι ένα «ουτοπικό όραμα» του μυαλού μας για το οποίο δεν έχουν βρεθεί ακόμη φυσικές αποδείξεις.

Για τους χριστιανούς, η ιδέα ότι οι νεκροί βρίσκονται στον παράδεισο ή απολαμβάνουν τον παράδεισο συχνά φέρνει παρηγοριά στους πενθούντες και ελπίδα σε όσους υποφέρουν ή πεθαίνουν.

The Assumption of the Virgin
Francesco Botticini, ca 1475 pic.twitter.com/daZMzm3N2f

— Marysia (@marysia_cc) August 15, 2022

Αλλά στη χριστιανική πίστη, ο παράδεισος αρχικά αφορούσε περισσότερο το μέρος όπου ζούσε ο Θεός και όχι τον τελικό προορισμό της ανθρωπότητας αν ζήσει μια δίκαιη ζωή.

Ο N.T. Wright, καθηγητής της Καινής Διαθήκης και του Παλαιού Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σήμερα μιλούν για τον παράδεισο είναι “βαθιά αντιβιβλικός και παραπλανητικός”.

“Ουσιαστικά ολόκληρη η δυτική παράδοση πήρε μια λάθος στροφή στο να φανταστεί ότι ο στόχος του παιχνιδιού είναι να πάμε στον παράδεισο όταν πεθάνουμε”, δήλωσε στη MailOnline.

“Ολόκληρη η Βίβλος αναφέρεται στον Θεό του ουρανού, που φτιάχνει το σπίτι του μαζί μας, στον Ιησού και στη συνέχεια στο Άγιο Πνεύμα“.

Murdered girl weighs her hatred of her killer against her desire for her family's happiness- bittersweet gem #THELOVELYBONES (The Lovely Bones, 2009) @Film4 11:05pm pic.twitter.com/NyN7vGCtVE

— TopFilmTip (@TopFilmTip) February 17, 2025

Η Lari Launonen, φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, δήλωσε ότι σε πολλούς θεολόγους δεν αρέσει η λέξη “Παράδεισος”, καθώς “προκαλεί την ιδέα μιας αιθέριας πραγματικότητας με ψυχές που αιωρούνται γύρω της”.

“Η Βίβλος περιγράφει στην πραγματικότητα έναν ανανεωμένο, φυσικό κόσμο – έναν κόσμο όπου έχουμε αναστάσιμα σώματα, όπως ακριβώς έκανε ο Ιησούς αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς“, δήλωσε στη MailOnline.

Ως γνωστόν, στην αρχή της Βίβλου, στο βιβλίο της Γένεσης, μας λένε ότι ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό μαζί με τη Γη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης που είναι γενικά αποδεκτή από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν εξερράγη σε ύπαρξη από ένα και μόνο λεπτό σημείο.

Οι συγγραφείς της Βίβλου φαντάζονταν τη Γη επίπεδη, με το βασίλειο των νεκρών από κάτω μας και έναν θόλο πάνω από τη Γη που τη χωρίζει από τους ουρανούς.

Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η Γη δεν είναι επίπεδη και ότι αυτό το «σύμπαν τριών επιπέδων δεν βγάζει νόημα σε ένα σύγχρονο μυαλό», σύμφωνα με τον Robyn J. Whitaker, ανώτερο λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Θεολογίας στην Αυστραλία

Βοήθησε όμως να εδραιωθεί η θεωρία ότι ο ουρανός βρίσκεται στα αστέρια, που είναι ορατά από τη Γη, μια θεωρία που συνεχίζει να κυκλοφορεί στη σύγχρονη εποχή.

Το 1994, κυκλοφόρησε η είδηση ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια φωτογραφία μιας λαμπρής ουράνιας πόλης στην άκρη του σύμπαντος, υποτίθεται ότι είναι ο Παράδεισος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα στο Weekly World News -μια αμερικανική ταμπλόιντ γνωστή για τις φανταστικές ιστορίες- και η ασπρόμαυρη εικόνα αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό το εξαιρετικά ασυνήθιστο του σύμπαντος που καταγράφεται στα τηλεσκόπια, όπως το James Webb, εμπνέει την πίστη σε κάποιο είδος θεότητας εκεί έξω. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Παράδεισος βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στο σύμπαν μας, υπάρχουν γήινες τοποθεσίες που τουλάχιστον του μοιάζουν.

Στη Βίβλο, ο Κήπος της Εδέμ – όπου ο Αδάμ και η Εύα διέμεναν πριν εκδιωχθούν – είναι ο επίγειος παράδεισος που μοιάζει περισσότερο με τον παράδεισο.

Και ο Κήπος της Εδέμ είναι «εντυπωσιακά» παρόμοιος με τους πραγματικούς περσικούς βασιλικούς κήπους, που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ., σύμφωνα με τον καθηγητή Whitaker. Αυτοί οι κήποι παλαιάς ιρανικής προέλευσης είχαν ορθογώνιο ή συμμετρικό σχεδιασμό και ήταν γεμάτοι με τειχισμένους περιβόλους, σιντριβάνια και οπωροφόρα δέντρα.

Ο αρχαιότερος περσικός κήπος για τον οποίο υπάρχουν καταγραφές ανήκε στον Κύρο τον Μέγα, στην πρωτεύουσά του στο Πασαργάδες, που σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στα βορειοανατολικά του Σιράζ στο Ιράν.

Πιο πρόσφατα χτισμένοι περσικοί κήποι που εξακολουθούν να υπάρχουν, περιλαμβάνουν τον κήπο Εράμ στο Σιράζ, ο οποίος πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Είναι αυτές οι αξιοσημείωτες τοποθεσίες που ίσως θα είναι όσο πιο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στο να γίνουμε μάρτυρες του επίγειου παραδείσου.

Eram #Garden , #Shiraz # Iran
In the center of the garden, there is an old pavilion, and it is one of the best examples of Persian Gardens. Eram garden was registered as a #UNESCO World Heritage Site in 2011 -the symbol of Persian gardens-and found worldwide fame.#tourism pic.twitter.com/PvYonw3BN4

Iran & Iranians (@IranIranians) July 30, 2019

«Ο Παράδεισος ή ο Παράδεισος στη Βίβλο είναι ένα ουτοπικό όραμα, σχεδιασμένο όχι μόνο για να εμπνεύσει την πίστη στον Θεό αλλά και για να ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν τις αξίες της αγάπης και της συμφιλίωσης σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Whitaker σε προηγούμενο άρθρο του στο The Conversation.

Φυσικά, η ύπαρξη του Παραδείσου έξω από το σύμπαν μας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το σύστημα πεποιθήσεων του καθενός και από ποιον αναζητά καθοδήγηση.

Ο Stephen Hawking, ο Άγγλος φυσικός που πέθανε το 2018, δεν πίστευε στον Θεό ή σε κάποιον δημιουργό και αποκάλεσε τον παράδεισο “παραμύθι”.

Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του αποτύχουν», δήλωσε ο καθηγητής Hawking στον Guardian το 2011. “Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές- αυτό είναι ένα παραμύθι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι”.

Ο δρ Launonen – ο οποίος μελετά κατά πόσον οι επιστημονικές εξηγήσεις των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι συμβατές με μια θρησκευτική κοσμοθεωρία – “πάλεψε με σκέψεις” σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή όταν ο τρίχρονος γιος του πέθανε από μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται βλεννολιπιδίαση.

“Η γνωστική επιστήμη της θρησκείας υποδηλώνει ότι το μυαλό μας είναι φυσικά καλωδιωμένο να πιστεύει σε άυλα μυαλά ή ψυχές που επιβιώνουν μετά τον θάνατο του σώματος”, δήλωσε στη MailOnline.

“Ορισμένοι τομείς μελέτης υποδηλώνουν ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να πιστεύουμε στη ζωή μετά θάνατον. Οι ιστορικοί έχουν βρει αποδείξεις για την ιστορικότητα της Ανάστασης του Ιησού, ενώ η έρευνα σχετικά με τις εμπειρίες κοντά στον θάνατο δείχνει ότι η συνειδητή εμπειρία μπορεί να μην τελειώνει με τον θάνατο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα