Οι φυσικές πισίνες της Ελλάδας-Υπέροχα νερά, μαγευτικά τοπία

21:48 27/7/2024 - Πηγή: InStyle

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τον ήλιο, τη θάλασσα, τα κρυστάλλινα νερά και τις ατελείωτες αμμουδιές. Ωστόσο κάθε καλοκαίρι σε πολλούς τουρίστες- και όχι μόνο- δημιουργείται το δίλημμα: Θάλασσα ή πισίνα; Βρήκαμε λοιπόν τις φυσικές πισίνες της Ελλάδας, οι φωτογραφίες των οποίων αποδεικνύουν, ότι η φύση, όταν

έχει κέφια, δημιουργεί μόνη της τα ωραιότερα τοπία.

Οι φυσικές πισίνες σχηματίζονται με το πέρασμα των χρόνων μέσω γεωλογικών διεργασιών από βράχους, πετρώματα και καταρράκτες και προσφέρουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς, που δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε και με τα πιο πολυτελή θέρετρα. Ας δούμε ορισμένες φυσικές πισίνες της χώρας μας, που αξίζει να επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία.

Παραλία Γάλα, Άνω Κουφονήσι

Τα Κουφονήσια είναι γνωστά για τις πανέμορφες παραλίες και τα υπέροχα νερά. Η παραλία Γάλα ξεχωρίζει όμως, καθώς ένας μικρός κρατήρας μέσα στη θάλασσα δημιουργεί αυτό το απόκοσμο τοπίο, που προκαλεί θαυμασμό και δέος σε όποιον το επισκέπτεται. Το όνομα «Γάλα» το πήρε λόγω της λευκής άμμου της περιοχής και του χρώματος του βράχου, που όταν το νερό μπαίνει σε αυτή τη φυσική πισίνα γίνεται κάπως γαλακτερό και θυμίζει… γάλα.

Παραλία Γάλα. Credit: #galakoufonisia/instagramΠισίνα, Άνω Κουφονήσι

Η Πισίνα έχει πράσινα νερά και επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός υποβρύχιου περάσματος. Το μαγικό αυτό σημείο έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση που έχουν υποστεί οι πορόλιθοι από το θαλασσινό νερό.

Πισίνα, Άνω Κουφονήσι. Credit: #piscinakoufonisi/instagramΓκιόλια, Θάσος

Η Θάσος, αν και δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα τουριστικό νησί, διαθέτει πανέμορφες παραλίες, ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Ωστόσο η φυσική πισίνα Γκιόλια δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη και κατάλληλη για παιδιά, αλλά πρόκειται για ένα μικρό θαύμα της φύσης. Περιστοιχίζεται από πέτρινα τείχη που φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα. Δημιουργήθηκε από τα κύματα της θάλασσας και τους ανέμους που χτυπούσαν τους βράχους, σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση. Υπάρχει βέβαια και η μυθολογική προσέγγιση, που λέει, ότι ο Δίας έφτιαξε αυτή την τρύπα για να κοιτάζει μία από τις ερωμένες του όταν κολυμπούσε, για αυτό άλλωστε οι ντόπιοί την αποκαλούν «Το δάκρυ της Αφροδίτης».

Γκιόλια, Θάσος. Credit: #thasos/instagramΣαρακήνικο, Μήλος

Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας και την πρωταγωνίστρια της Μήλου. Το τοπίο είναι σεληνιακό, καθώς αποτελείται από λευκούς λείους βράχους και η αντίθεση λευκού-μπλε κάνει την εικόνα ακόμα πιο μαγική. Χαρακτηριστικές, μάλιστα, είναι και οι σπηλιές που δημιουργούνται από την διείσδυσή των βράχων στα νερά του Αιγαίου. Η παραλία, ονομασμένη από τους Σαρακηνούς πειρατές, που τη χρησιμοποιούσαν για να κρύβονται, είναι ό,τι πιο άγριο και ατίθασο μπορείς να φανταστείς σε παραλιακό τοπίο.

Σαρακήνικο, Μήλος. Credit: #thasos/instagramΚαλυψώ, Κρήτη

Η παραλία Καλυψώ βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου και χαρακτηρίζεται και ως «πειρατικό φιόρδ», επειδή παλαιότερα ήταν δημοφιλές κρησφύγετο πειρατών. Το τοπίο είναι και σε αυτή την περίπτωση μοναδικό, καθώς τα νερά του Αιγαίου έχουν κόψει ένα στενό κανάλι στην ενδοχώρα, σχηματίζοντας μια φυσική λίμνη με καταγάλανα νερά.

Παραλία Καλυψώ, Κρήτη. Credit: #kalypsocrete/instagramΣεϊτάν Λιμάνια, Κρήτη

Τα Σεϊτάν Λιμάνια βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τα Χανιά και το όνομά τους το πήραν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, εξαιτίας των ισχυρών υπόγειων ρευμάτων της περιοχής. «Σειτάν» σημαίνει καταραμένα-διαβολικά. Δυστυχώς για να απολαύσετε αυτή τη φυσική πισίνα, θα πρέπει να διασχίσετε ένα αρκετά δύσβατο μονοπάτι, αλλά όταν φτάσετε, η εικόνα θα σας ανταμείψει.

Σεϊτάν Λιμάνια. Credit: #seitanlimania/instagram
Πισίνα, Μούρτος

Η Πισίνα βρίσκεται στο μικρό ακατοίκητο νησάκι Μούρτος, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Συβότων της Θεσπρωτίας. Έχει βρεθεί πολλές φορές σε λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα. Κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά περιβάλλονται από μία ακτή με λευκή άμμο και βότσαλα, ενώ παράλληλα η πυκνή βλάστηση προσφέρει φυσική σκιά, ειδικά από το μεσημέρι και μετά.

Πισίνα, Μούρτος. Credit: #mourtos/instagramΣπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά

Οι περισσότεροι που έχουν επισκεφθεί το Σπήλαιο Μελισσάνης, το χαρακτηρίζουν ως την πιο όμορφη φυσική πισίνα της χώρας. Και μάλλον όχι άδικα. Δημιουργήθηκε από μια μηχανική και χημική διεργασία που ονομάζεται καρστικοποίηση, κατά την οποία το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαβρώνει και δημιουργεί κοιλώματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ένα σημείο του σπηλαίου, η οροφή έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα από το συγκεκριμένο άνοιγμα να εισχωρούν οι ακτίνες του ήλιου και να κάνουν το θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό. Πραγματικά καμία φωτογραφία δεν μπορεί να απεικονίσει την ομορφιά αυτού του μέρους.

Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά. Credit: #spilaiomelissanis/instagram

Keywords
Τυχαία Θέματα