Παντελόνι τζιν από το 1880 πωλήθηκε για περισσότερα από 87.000 δολάρια

Ένα παντελόνι τζιν Levi’s από τη δεκαετία του 1880 πωλήθηκε σε μια δημοπρασία σε μια μικρή πόλη στο Νέο Μεξικό για περισσότερα από 87.000 δολάρια. Το τζιν, που βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο από έναν «αρχαιολόγο τζιν», αγοράστηκε από το 23χρονο Κάιλ Χάουτνερ και τον Ζιπ Στίβενσον, ένα βετεράνο της αγοράς παλιών τζιν.

«Δεν είχαμε σκοπό να αγοράσουμε το τζιν

μαζί μέχρι να ξεκινήσει η δημοπρασία», είπε ο Στίβενσον στο CNNi. Το τζιν πουλήθηκε για 87.400 δολάρια, μια από τις υψηλότερες τιμές που έχει πιάσει ποτέ ένα τζιν. Ο Χάουτνερ πλήρωσε το 90%, ενώ ο Στίβενσον το υπόλοιπο 10%.

Ο Στίβενσον έχει ένα κατάστημα επισκευής τζιν στο Λος Άντζελες εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, αλλά δεν είχε βρει ποτέ ένα τέτοιο παντελόνι. Αυτό το τζιν είναι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά σε αυτή τη φανταστική φθαρμένη κατάσταση και το συγκεκριμένο μέγεθος», είπε στο CNN.

Όπως είπε, έμαθε για το συγκεκριμένο παντελόνι «πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ανακαλύφθηκαν» στην αμερικανική Δύση από τον Μάικλ Χάρις, ο οποίος «έχει ψάξει σε τουλάχιστον 50 εγκαταλελειμμένα ορυχεία για πέντε χρόνια και δεν έχει βρει άλλο παντελόνι τέτοιας ποιότητας ποιότητας». Υπάρχουν μόνο μερικά παρόμοια παντελόνια, αλλά φυλάσσονται σε μουσεία και είναι πολύ ευαίσθητα για να φορεθούν.

Αυτό το παντελόνι ωστόσο, «είναι εκπληκτικά ανθεκτικό, οπότε σίγουρα μπορεί να φορεθεί», είπε ο Στίβενσον. «Υπάρχουν μερικά φθαρμένα σημεία στο τζιν που θα χρειαζόντουσαν λίγη ενίσχυση, αλλά κατά τα άλλα είναι σούπερ συμπαγές. Θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ τον Τζόνι Ντεπ ή τον Τζέισον Μομόα να τα φοράνε», είπε.

Η δημοπρασία έγινε στο Durango Vintage Festivus, στα περίχωρα της μικρής πόλης των Αζτέκων. Το τετραήμερο φεστιβάλ διοργανώνεται από την εμπειρογνώμονα των vintage τζιν Μπριν Ίτον, η οποία περιέγραψε την εύρεση αντικειμένων σαν αυτό ως «έναν κανονικό εθισμό».

«Ασχολούμαι με τα παλιά τζιν εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και το μέσο vintage τζιν αξίζει περίπου 100 δολάρια. Το να βρεις ένα ζευγάρι τόσο πολύτιμο είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στη ζωή σου», είπε η Ίτον στο CNNi και συμπλήρωσε ότι δεν σκόπευε αρχικά να πουλήσει το τζιν, γι’ αυτό και το έβαλε σε αυτή την «τεράστια» τιμή. Όμως, δεδομένης της σπανιότητάς του, είπε, δεν ήταν «καμία έκπληξη» το γεγονός ότι πουλήθηκε.

Αν και είναι εμβληματικά της αμερικανικής δύσης, τα τζιν μαρτυρούν επίσης ένα σκοτεινό επεισόδιο στην ιστορία της χώρας. Μια εσωτερική τσέπη είναι μαρκαρισμένη με τη φράση «The only kind made by White Labor» – «Το μόνο είδος που φτιάχτηκε από λευκούς εργάτες».

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της Levi’s, ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αυτό το σύνθημα μετά την εισαγωγή του νόμου αποκλεισμού το 1882, ο οποίος απαγόρευε την είσοδο Κινέζων εργατών στις ΗΠΑ. Η Levi’s εγκατέλειψε το σύνθημα στη δεκαετία του 1890. Ο νόμος καταργήθηκε το 1943.

Keywords
Τυχαία Θέματα