Πνευμονία: Πώς αναγνωρίζεται, ποια είναι η θεραπεία της και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

20:30 14/2/2024 - Πηγή: InStyle

Βρισκόμαστε σε εποχή έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, πολλές από τις οποίες οδηγούν τελικά σε πνευμονία.

Η πνευμονία είναι μία σοβαρή λοίμωξη που αφορά τον έναν, ή και τους δύο πνεύμονες. Δημιουργεί φλεγμονή και γεμίζει τις κυψελίδες των πνευμόνων με υγρό, εκεί όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων, οξυγόνου και διοξειδίου. Όταν οι κυψελίδες γεμίσουν με αυτές τις εκκρίσεις, ο αέρας που εισπνέουμε δεν μπορεί να φτάσει σε αυτές και να δώσει έτσι οξυγόνο στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρό πρόβλημα στην οξυγόνωση και δύσπνοια, κάτι

που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμη και στο μοιραίο.

Credit: 123RFΠώς αναγνωρίζεται;

Άπαντες μπορεί να κινδυνέψουν από πνευμονία, ιδιαίτερα όμως κάποιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και βεβαίως οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, καρκίνος, λευχαιμία.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας ξεκινούν όπως σε κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού: Ο ασθενής έχει πυρετό, βήχα με απόχρεμψη, ακούει «βράσιμο» στο στήθος και είναι πολύ πιθανό να έχει δύσπνοια. Όταν υπάρξουν τέτοια συμπτώματα και είναι έντονα ή επιμένουν, η επίσκεψη στο γιατρό και η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητες. Η πνευμονία, συνήθως είναι μικροβιακή, ή ιογενής. Για την διάγνωσή της είναι απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος.

Ποια η θεραπεία της πνευμονίας;Credit: 123RF

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, αντιπυρετικά, πολλά υγρά και ξεκούραση. Αυτά είναι συνήθως αρκετά για να αντιμετωπιστεί μια απλή πνευμονία. Όταν όμως η πνευμονία έχει επηρεάσει πολύ τους πνεύμονες και τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή ο ασθενής είναι υψηλού κινδύνου, είναι ασφαλέστερο να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση και να δοθεί ενδοφλέβια αγωγή, ή ακόμη και οξυγονοθεραπεία. Σε ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις, γίνεται εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση. Η πνευμονία μπορεί να υποχωρήσει γρήγορα, μπορεί όμως να επιμείνει για δύο ή και περισσότερες εβδομάδες. Δυστυχώς μάλιστα, ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Μπορούμε να προλάβουμε την πνευμονία;

Στην ιατρική, η πρόληψη είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική, οι πιο αποτελεσματικοί δε τρόποι πρόληψης της ασθένειας αυτής είναι ο εμβολιασμός, η αποφυγή συγχρωτισμού και, η συστηματική υγιεινή των χεριών. Σήμερα, τα εμβόλια για την πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της πνευμονίας είναι τα ακόλουθα:

Το εμβόλιο της γρίπης, που είναι ετήσιο, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, και του κορωνοϊού, που όπως της γρίπης, είναι πια ετήσιο.

Credit: 123RF

Διεθνώς, το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών, στους ασθενείς με άσθμα, χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές νόσους, κακοήθειες, ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία, σε μεταμοσχευμένους, έγκυες, στους φροντιστές ευπαθών ατόμων και στο υγειονομικό προσωπικό, όπως επίσης στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών.

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο πρέπει να χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους δηλαδή με χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσο, αλκοολισμό, στους καπνιστές, σε ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή, διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ή κοχλιακά εμφυτεύματα.

Για τον πνευμονιόκοκκο, διατίθενται σήμερα τρία διαφορετικά εμβόλια, το PCV20, το PCV13 και το PCV23. Το πιο σύγχρονο είναι το PCV20, σε όλες δε τις ομάδες που έχουν ένδειξη, συστήνεται μια εφάπαξ δόση του PCV20. Αν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με μια δόση PCV13 ή μια δόση PCV23, χρειάζεται χορήγηση του PCV20, τουλάχιστον 1 χρόνο μετά, ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Αν έχει προηγηθεί εμβολιασμός και με τα δυο εμβόλια, δηλαδή και PCV13 και PCV23, δεν απαιτείται άλλη δόση. Ειδικά όμως για ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή, διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή κοχλιακά εμφυτεύματα, συστήνεται εμβολιασμός με PCV20, 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού.

Ο κορωνοϊός, τέλος, είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται γρήγορα όπως οι ιοί της γρίπης και αποτελεί ισχυρή ιατρική σύσταση η ετήσια ανοσοποίηση, με τις ίδιες ενδείξεις που ισχύουν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Προστασία από την πνευμονία:Credit: 123RF

Για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε επίσης τους άλλους γύρω μας από την πνευμονία, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, πλένουμε συχνά τα χέρια μας, εμβολιαζόμαστε κανονικά και ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής με συχνή άσκηση και προπαντός καλή διατροφή. Καλό είναι να αποφεύγουμε το κάπνισμα και τον έντονο συγχρωτισμό. Το πιο βασικό: Επισκεπτόμαστε έγκαιρα στο γιατρό μας όταν έχουμε ‘ύποπτα’ συμπτώματα που είναι βαριά, ή επιμένουν.

Credit: 123RF

Keywords
Τυχαία Θέματα