Πώς η φωτορύπανση συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

09:33 10/9/2024 - Πηγή: InStyle

Η φωτορύπανση αναφέρεται στο υπερβολικό, λανθασμένο ή ενοχλητικό τεχνητό φως που εκπέμπεται στο περιβάλλον, ιδίως τη νύχτα. Πρόκειται για μια μορφή ρύπανσης που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης υγείας, της άγριας ζωής, των οικοσυστημάτων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Η φωτορύπανση προκαλείται κυρίως από αναποτελεσματικές και ανεπαρκώς κατευθυνόμενες πηγές φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι οδοφωτισμοί, οι διαφημίσεις και οι εμπορικές ιδιοκτησίες. Οι πηγές

αυτές συμβάλλουν στη σπάταλη χρήση ενέργειας και στη διατάραξη της μοτίβα φυσικού φωτισμού.

Οι συνέπειες της φωτορύπανσης είναι εκτεταμένες. Το υπερβολικό τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τα φυσικά πρότυπα ύπνου, οδηγώντας σε διαταραχές του ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή της άγριας ζωής, να διαταράξει τα οικοσυστήματα και να παρέμβει στους φυσικούς ρυθμούς των φυτών και των ζώων. Επιπλέον, η φωτορύπανση συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.

Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα άνω των 65 ετών διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroscience».

Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Credit: 123RF

Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες ασθένειας, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Αντίθετα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκαν πιο έντονα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.

Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.

Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν στην παρούσα μελέτη τις επιδράσεις του φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού, ωστόσο εκτιμούν ότι η έκθεση σε αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την εξωτερική έκθεση στο φως.

Όπως επισημαίνουν, το μπλε φως έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο, οπότε η χρήση φίλτρων μπλε φωτός, η αλλαγή σε ζεστό φωτισμό και η εγκατάσταση ροοστάτη στο σπίτι θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά την έκθεση στο φως.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη έγινε σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ και ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση σε όλη τους τη ζωή και αυτές οι δύο παράμετροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα