Πώς να Αναγνωρίσετε και να προστατευθείτε από τις Deep-Fake απάτες με διασημότητες
Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι απάτες που χρησιμοποιούν deep-fake τεχνολογία για την πλαστογράφηση διασημοτήτων αυξήθηκαν κατά 22% μέσα στον τελευταίο χρόνο, καθιστώντας τις μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές απάτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί της AIPRM, μιας κορυφαίας πλατφόρμας διαχείρισης AI prompts, παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για τον εντοπισμό αυτών των απατών, τα ποσά που χάνονται λόγω αυτών και τρόπους προστασίας. Επιπλέον, ο Christoph C. Cemper, ιδρυτής της AIPRM, δίνει τις δικές του συστάσεις για το πώς να αναγνωρίσετε
Αυτές οι απάτες βασίζονται στη χρήση προηγμένης AI τεχνολογίας για τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο ή ηχητικών μηνυμάτων που μοιάζουν ρεαλιστικά και πείθουν τα θύματα ότι αλληλεπιδρούν με μία γνωστή προσωπικότητα.
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται οικειότητα και θαυμασμό προς τις διασημότητες, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στην εξαπάτηση. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, ζητώντας χρήματα ή προσωπικά δεδομένα από ανυποψίαστα θύματα.
Πώς να Αναγνωρίσετε μία Deep-Fake Απάτη με ΔιασημότηταΜε την τεχνολογία των deep-fakes να γίνεται ολοένα και πιο εξελιγμένη, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση. Παρακάτω είναι μερικά βασικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να αποφύγετε αυτές τις απάτες.
Credit: 123RFΠροσεκτική Ανάλυση Εικόνων και ΒίντεοΤα deep-fakes συχνά αποτυγχάνουν να αποδώσουν με ακρίβεια τις λεπτομέρειες μιας πραγματικής εικόνας ή βίντεο. Παρατηρήστε αν υπάρχουν θολές άκρες γύρω από το πρόσωπο ή τα αντικείμενα, ασυνέπειες στον φωτισμό ή περίεργες αντανακλάσεις. Δώστε επίσης προσοχή σε λεπτομέρειες που δεν φαίνονται φυσικές, όπως λάθη στα μαλλιά, τα νύχια ή τα δόντια.
Στα βίντεο, ελέγξτε αν ο ήχος ταιριάζει με την κίνηση των χειλιών. Αν η φωνή δεν συγχρονίζεται τέλεια ή αν έχει αφύσικο ρομποτικό τόνο, πιθανότατα πρόκειται για deep-fake. Αν ο ήχος ακούγεται υπερβολικά καθαρός και «επεξεργασμένος», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ψεύτικος.
Αν υποψιάζεστε ότι μια εικόνα ή βίντεο είναι ψεύτικα, μην αλληλεπιδράσετε και αναφέρετέ τα στις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης.
Credit: linaimages/ShutterstockΑναγνώριση AI-Generated ΚειμένουΜερικές απάτες περιλαμβάνουν κείμενα που προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο γραφής της διασημότητας. Για να εντοπίσετε αν ένα μήνυμα είναι ψεύτικο, ελέγξτε αν έχει ασυνήθιστη σύνταξη, λάθη στη γραμματική ή αν ο τόνος του μηνύματος δεν ταιριάζει με το στυλ της διασημότητας.
Πριν πιστέψετε οποιαδήποτε δήλωση, αναζητήστε αξιόπιστες πηγές για επιβεβαίωση. Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα δεν είναι.
Credit: 123RFΧρήση Συναισθηματικής Πίεσης και Επείγοντος ΤόνουΈνα κοινό χαρακτηριστικό αυτών των απατών είναι η προσπάθεια να σας πιέσουν συναισθηματικά ώστε να αντιδράσετε γρήγορα. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν φράσεις που προκαλούν αίσθηση επείγοντος ή φόβου για να σας κάνουν να συμμορφωθείτε.
Αν λάβετε ένα μήνυμα που σας ζητά να δράσετε άμεσα, αγνοήστε το και αναφέρετέ το στις αρμόδιες αρχές.
Σχόλια από τον Ειδικό Christoph C. Cemper
Ο Christoph C. Cemper, ιδρυτής της AIPRM, μοιράζεται τις απόψεις του για τις απάτες deep-fake και δίνει πολύτιμες συμβουλές. “Οι απάτες deep-fake αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο φέτος, καθώς η τεχνολογία AI εξελίσσεται ραγδαία. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να κατανοούμε τα σημάδια που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε αυτές τις απάτες και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.”
Kαι συνεχίζει: “Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναφέρετε το περιστατικό αμέσως στις τοπικές αρχές για οικονομική απάτη και κυβερνοέγκλημα. Σε γενικές γραμμές, αν λάβετε ένα ξαφνικό μήνυμα ή βίντεο από μια διασημότητα που μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα πρόκειται για απάτη. Η καλύτερη πρακτική είναι να το αγνοήσετε εντελώς.
Credit: Thapana_Studio/ShutterstockΔυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι παρασύρονται και πέφτουν θύματα αυτών των απατών. Εάν συμβεί αυτό, προτείνω να ειδοποιήσετε άμεσα την τράπεζά σας για να αναφέρετε τυχόν οικονομική απώλεια και να ζητήσετε ακύρωση πληρωμών ή πάγωμα του λογαριασμού σας. Στη συνέχεια, αναφέρετε το περιστατικό στο κέντρο κυβερνοεγκλήματος της χώρας σας.
Επιπλέον, προτρέπω όλους να ενημερώνουν φίλους, οικογένεια και συναδέλφους για την ύπαρξη αυτών των απατών. Η διάδοση της γνώσης μπορεί να αποτρέψει άλλους από το να πέσουν θύματα και να δυσκολέψει τους απατεώνες να συνεχίσουν τη δράση τους.“
Η Πρόληψη είναι το ΚλειδίΟι deep-fake απάτες με διασημότητες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, αλλά μπορείτε να προστατευτείτε αν γνωρίζετε πώς να τις αναγνωρίσετε. Διατηρήστε επιφυλακή, ελέγχετε προσεκτικά τις πληροφορίες που λαμβάνετε και μην εμπιστεύεστε ποτέ μηνύματα που φαίνονται ύποπτα.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε γίνει στόχος μιας τέτοιας απάτης, αναφέρετε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές και ενημερώστε τους γύρω σας, ώστε να προστατευτούν και εκείνοι.
Credit: AIPRM
Credit: Teerachai-Jampanak/Shutterstock- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- H Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη απογειώνει το total black μέσα από ένα minimal σύνολο
- 7 τρόποι για να περνά ο χρόνος πιο γρήγορα στη δουλειά
- Baby boom! Γνωστός Έλληνας τραγουδιστής έγινε μπαμπάς και αυτή είναι η πρώτη φωτό του μωρού
- Η πρώτη ανάρτηση της Marie Chantal μετά τον γάμο του Νικόλαου Ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη
- Χαμός στο MasterChef: «Χαλάει την ψυχολογία όλης της ομάδας!» - «Να αφήσουμε στην άκρη το ριάλιτι»
- Μάριος Αθανασίου: «Με τον γιο μου έγινε αυτό που δεν έπρεπε να γίνει»
- Τα 6 λαχανικά που ευδοκιμούν σε γλάστρες!
- Οι 5 πιο ρομαντικοί προορισμοί για μια εξόρμηση του Αγίου Βαλεντίνου!
- Χαλκίδα: Οι ζωγραφιές 8χρονου «μαρτύρησαν» υπόθεση ασέλγειας
- Sabrina Carpenter: Το νέο it girl που ενθουσιάζει με τα beauty looks της!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Γιάννης Μπέζος: «Συναντήθηκα τυχαία με τον Πέτρο Φιλιππίδη – Θα ήθελα όλο αυτό να είναι ένα κακό όνειρο»
- Πώς να Αναγνωρίσετε και να προστατευθείτε από τις Deep-Fake απάτες με διασημότητες
- Γιώργος Μαυρίδης: H φωτογραφία από νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας που ανησύχησε τους θαυμαστές του
- Demi Moore: Τι είναι το method dressing που ακολούθησε στα Critics Choice Awards
![Πώς, Αναγνωρίσετε, Deep-Fake,pos, anagnorisete, Deep-Fake](https://images32.inewsgr.com/5535/55350743/pos-na-anagnorisete-kai-na-prostateftheite-apo-tis-Deep-Fake-apates-me-diasimotites-160.jpg)
- Τελευταία Νέα InStyle
- Πώς να Αναγνωρίσετε και να προστατευθείτε από τις Deep-Fake απάτες με διασημότητες
- Γιώργος Μαυρίδης: H φωτογραφία από νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας που ανησύχησε τους θαυμαστές του
- Demi Moore: Τι είναι το method dressing που ακολούθησε στα Critics Choice Awards
- Γιάννης Μπέζος: «Συναντήθηκα τυχαία με τον Πέτρο Φιλιππίδη – Θα ήθελα όλο αυτό να είναι ένα κακό όνειρο»
- Πρίγκιπας William-Kate Middleton: Απογοήτευση για τους θαυμαστές τους – Η ηχηρή απουσία
- Τι θα συμβεί στην εξωτερική μας εμφάνιση αν πίνουμε 2,5 λίτρα νερό την ημέρα για έναν μήνα;
- Όλγα Τρέμη: «Μπεμπέκες δεν ξαναγινόμαστε με το λίφτινγκ»
- Πρίγκιπας Carl Philip- Πριγκίπισσα Sofia: Μάς συστήνουν τη νεογέννητη κόρη τους – Η πρώτη φωτογραφία
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Η στιγμή που τρέχει να βοηθήσει την Αλεξάνδρα Νίκα με το μωρό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Βίκυ Κουλιανού: «Είχαμε κάνει δοκιμαστικό για το GNTM μαζί με τη Βίκυ Καγιά και τον Γιώργο Καράβα»
- Λάμπρος Κωνσταντάρας κατά Σαμπάνη: «Μιλάμε για καθαρή αγένεια»
- Sabrina Carpenter: Το νέο it girl που ενθουσιάζει με τα beauty looks της!
- Baby boom! Γνωστός Έλληνας τραγουδιστής έγινε μπαμπάς και αυτή είναι η πρώτη φωτό του μωρού
- Χαμός στο MasterChef: «Χαλάει την ψυχολογία όλης της ομάδας!» - «Να αφήσουμε στην άκρη το ριάλιτι»
- Βίκυ Κουλιανού: «Είχα κάνει δοκιμαστικό για το GNTM αλλά επιλέχθηκε η Σοφία Χατζηπαντελή»
- H Meghan Markle ζητούσε να φάει το ίδιο πράγμα και στις δύο εγκυμοσύνες της
- Οι 5 πιο ρομαντικοί προορισμοί για μια εξόρμηση του Αγίου Βαλεντίνου!
- DIY: Αρωματικά κεράκια αγάπης σε βαζάκια!
- Τα 6 λαχανικά που ευδοκιμούν σε γλάστρες!