Πώς το άρωμα των προϊόντων περιποίησης γίνεται τόσο μεγάλο θέμα συζήτησης;

20:24 6/2/2022 - Πηγή: InStyle

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για το άρωμα που εισχωρεί στα προϊόντα περιποίησης και στις συνθέσεις τους.

Οι κρέμες προσώπου, που έχουν μία ανάλαφρη αρωματική υπογραφή δίνουν μια αίσθηση spa, προσφέροντας ευφορία. Μήπως, όμως, αυτά τα αρώματα στις κρέμες και στους ορούς επηρεάζουν κι αρνητικά την υγεία της επιδερμίδας;

Η πιο δημοφιλής άποψη που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις παρέες του beauty υποστηρίζει ότι το καλύτερο για την επιδερμίδα είναι η χρήση προϊόντων

fragrance free (δηλαδή, χωρίς άρωμα).

Θα ξέρετε ήδη, ότι τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα δεν έχουν κανένα άρωμα. Αυτή η άποψη έγινε ακόμη πιο έντονη λόγω YouTube και TikTok, όπου πολλοί influencers (μεταξύ αυτών κι ο Hyram) μιλάνε συνέχεια για την όχι και τόσο θετική επίδραση των αρωμάτων στο skincare και λογοκρίνουν έντονα οποιοδήποτε προϊόν περιέχει αρώματα.

Οι ειδικοί είναι αυτοί που διευκρινίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια μορφή αλλεργίας στα αρώματα, ή έχουν τόσο ευαίσθητο δέρμα, που αν δεν έχουν αλλεργίες είναι πολύ πιθανό να τις αποκτήσουν, μετά από χρόνια έκθεση σε προϊόντα γεμάτα συνθετικά αρώματα.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, τα αρώματα είναι ένα από τους πιο συχνούς λόγους εμφάνισης δερματίτιδας, που επηρεάζουν ωστόσο περίπου το 1% του πληθυσμού.

Διαφορετικοί τύποι αρωμάτων

Το ρεπορτάζ πάντως επισημαίνει ότι οι εταιρίες προσθέτουν αρώματα στις συνθέσεις τους για να καλύψουν πιθανόν έντονες μυρωδιές, που έχουν οι διάφορες δραστικές ουσίες.

Στο μεταξύ, υπάρχει το συνθετικό άρωμα που έχει προστεθεί καθαρά για να μυρίζει ωραία το προϊόν, υπάρχει το άρωμα που προκύπτει φυσικά από συστατικά του προϊόντος (πχ. τριαντάφυλλο), αρώματα που προέρχονται από ζώα (πχ. musk) και τέλος υπάρχουν τα αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν από μόνα τους άρωμα και χρησιμοποιούνται σαν must συστατικό και ανήκουν στα φυτικά αρώματα.

Η κατάσταση, πάντως, περιπλέκεται επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία που να αναγκάζει τις εταιρίες να γράφουν ακριβώς από πού προέρχεται το άρωμα του προϊόντος στα συστατικά του. Όποτε συνήθως αυτό που θα δούμε είναι η λέξη “fragrance” στο πίσω μέρος του προϊόντος ή/και πάνω στο κουτί του.

Σαφώς κι αν υπάρχουν αλλεργίες σε συγκεκριμένα αρώματα, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, καθώς δεν γίνεται να καταλάβει κανείς εύκολα από που προέρχεται το “fragrance”, οπότε το καλύτερο είναι απλά να επιλέξει να τα αποφύγει. Την ίδια στιγμή, τα αιθέρια έλαια δεν εμφανίζονται σαν “fragrance” στα συστατικά του προϊόντος. Πολλές εταιρίες τα χρησιμοποιούν για λόγους αρωματοθεραπείας ή για συγκεκριμένη χρήση στην επιδερμίδα, όπως για ενυδάτωση.

Έτσι λοιπόν, αν έχετε αλλεργίες θα πρέπει να ξέρετε τα ονόματα των αιθέριων ελαίων και να κοιτάτε με προσοχή, πάντα τα συστατικά. Μπορεί ένα προϊόν να αναγράφει fragrance free, αλλά με την παρουσία αιθέριων ελαίων να είναι ακόμα πιο αλλεργιογόνο. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα αιθέρια έλαια είναι: eucalyptus, geranium, lavender, lemon κα.

Fragrance free ή unscented;

Για προϊόντα που είναι fragrance free, δεν έχει προστεθεί έξτρα άρωμα, αλλά μπορεί το προϊόν να έχει κάποιο άρωμα που προκύπτει φυσικά από τα συστατικά του. Για παράδειγμα ένα face mist με ροδόνερο μπορεί να μην έχει έξτρα άρωμα, αλλά θα μυρίζει σαν τριαντάφυλλο. Αντιθέτως, τα unscented προϊόντα δεν περιέχουν κανένα άρωμα.

Πότε πρέπει να αποφεύγετε τελείως τα αρώματα στο skincare;

Όπως είπε η δερματολόγος Dr. Shari Marchbein σε άρθρο του Αμερικανικού InStyle, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα αποκτήσουμε αλλεργία (συνήθως δερματίτιδα) ή ευαισθησία σε αρώματα κάποιου προϊόντος ή συγκεκριμένα συστατικά. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί χρόνια ένα προϊόν και να μην έχει θέμα, αλλά αργότερα να αποκτήσει. Η γιατρός προτείνει την επίσκεψη σε δερματολόγο σε περίπτωση ευαισθησίας, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει να αποφευχθεί το προϊόν ή το συστατικό.

Βέβαια, όσες έχετε ευαίσθητο δέρμα ή δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ή ροδόχρου νόσο κ.α είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσετε θέμα με αρωματικά προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση η Dr. Marchbein προτείνει την αποκλειστική χρήση fragrance free προϊόντων, προς αποφυγή των όποιων δερματικών προβλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα