Πράσινο τσάι: Τα 5 οφέλη στο σώμα σας από την καθημερινή του χρήση

08:49 22/6/2024 - Πηγή: InStyle

Το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η υγεία και η ευεξία έχουν να κάνουν με την εύρεση και τη διατήρηση της ισορροπίας. Όπως λέει και το παλιό ρητό, “Παν μέτρον άριστον”. Απολαύστε το πράσινο τσάι με μέτρο, ως προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιούΜειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας έναντι τραυματισμού

και μόλυνσης. Ενώ η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να γίνει χρόνια και να συσσωρευτεί σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί δυνητικά σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και καρκίνος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ζεστό φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση της φλεγμονής. Το πράσινο τσάι έχει εξαιρετικό αντιοξειδωτικό προφίλ. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν επιπλέον αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 40 συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο στο αίμα και μείωσε τη φλεγμονή του εντέρου τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με την American Heart Association, «μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού, μαζί με μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, μπορεί να βελτιώσει κάποια λειτουργία του εγκεφάλου». Η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ στο πράσινο τσάι, βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου ενισχύοντας τη μνήμη και μειώνοντας το άγχος. Μια μελέτη του 2012 στο Neuropharmacology αποκάλυψε ότι “οι άνθρωποι που έλαβαν 100 χιλιοστόγραμμα L-θεανίνης έκαναν λιγότερα λάθη σε μια εργασία προσοχής από αυτούς στην ομάδα εικονικού φαρμάκου. Η κατανάλωση 50 mg καφεΐνης ή ο συνδυασμός L-θεανίνης και καφεΐνης βελτίωσε επίσης την εστίαση των ανθρώπων.”

Credit: 123RFΜπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα έναντι των καρδιακών παθήσεων υποστηρίζοντας την υγιή χοληστερόλη. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη του 2018 στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι το τσάι επιβραδύνει τη φυσική μείωση της «καλής» χοληστερόλης. Επίσης, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κατεχίνες, που περιέχει το πράσινο τσάι, μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτή τη μείωση της χοληστερόλης.

Credit: 123RFΒοηθά στην πέψη

Το πράσινο τσάι μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα των γαστρεντερικών διαταραχών και να ανακουφίσει το φούσκωμα εξαλείφοντας τη συσσώρευση αερίων στο έντερο. Σε μια μελέτη στη Μικροβιολογία και Ανοσολογία, 10 εθελοντές που δεν έπιναν τακτικά πράσινο τσάι το έκαναν για 10 ημέρες και μετά σταμάτησαν για 7 ημέρες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η αναλογία των Bifidobacteria (ένας τύπος καλών βακτηρίων στο έντερο) αυξήθηκε ανάλογα με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωσή του μπορεί να λειτουργήσει ως πρεβιοτικό και να βελτιώσει το περιβάλλον του παχέος εντέρου.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το πράσινο τσάι, ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη, παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες και καρκίνους. Οι πολυφαινόλες προλαμβάνουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη ή θάνατο των κυττάρων. , γεγονός που μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2019, στο περιοδικό Medicine, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συνήθως πράσινο τσάι είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσους δεν πίνουν τσάι.

Keywords
Τυχαία Θέματα