Ψυχική υγεία: Το τρέξιμο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αντικαταθλιπτικά

Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει βαθιά θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο αποτελεί θεραπεία για την κατάθλιψη, με τα ίδια αποτελέσματα που έχουν τα αντικαταθλιπτικά.

Η επιστημονική εργασία που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) του Οκτωβρίου 2023 στη Βαρκελώνη, διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα άσκησης οδήγησε επίσης σε πιο ευνοϊκά σωματικά αποτελέσματα, αν και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική άσκηση ήταν μια πρόκληση.

«Τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν για

τους περισσότερους ανθρώπους, γνωρίζουμε ότι η μη θεραπεία της κατάθλιψης οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα. Οπότε τα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά μια καλή επιλογή», ​​λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Brenda Penninx, καθηγήτρια ψυχιατρικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vrije στο Άμστερνταμ. «Αυτή η μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι η θεραπεία τρεξίματος μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα με κατάθλιψη. Οι επιπτώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας ήταν μάλλον συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που χρησιμοποίησε αντικαταθλιπτικά».

Η Δρ Penninx τονίζει ότι ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να μην αντικαταστήσει τα φάρμακα, αλλά θα προσφερθεί ως πρόσθετη θεραπευτική επιλογή που θα δοθεί με καλά εκπαιδευμένο και εποπτευόμενο τρόπο από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σύγκριση τρεξίματος έναντι φαρμακευτικής αγωγής για την κατάθλιψη

Για την έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 141 άτομα με κατάθλιψη, άγχος ή και τα δύο. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν εάν ήθελαν να ακολουθήσουν θεραπεία μόνο με φαρμακευτική αγωγή (και όχι τρέξιμο) ή με θεραπεία τρεξίματος (και χωρίς φάρμακα).

Κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων, 45 άτομα έλαβαν θεραπεία με έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRI , και 96 ακολούθησαν πρόγραμμα τρεξίματος.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα φαρμάκων έλαβαν εσιταλοπράμη (Lexapro και Cipralex) σε αρχική δόση 10 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Η διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής παρασχέθηκε από έναν ψυχίατρο που θα μπορούσε να αποφασίσει εάν η δόση έπρεπε να αυξηθεί. Εάν η εσιταλοπράμη διαπιστώθηκε ότι είναι αναποτελεσματική ή ανεπαρκώς ανεκτή , οι ασθενείς μετατράπηκαν σε δεύτερο SSRI, τη σερτραλίνη (Zoloft) .

Η θεραπεία τρεξίματος συνίστατο σε εποπτευόμενες συνεδρίες τρεξίματος σε εξωτερικό χώρο 45 λεπτών, με στόχο δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) .

Στο τέλος της δοκιμής, περίπου το 44% σε κάθε ομάδα, εμφάνισε ύφεση στα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα ήταν ακόμα «σημαντικά».

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, ωστόσο, οι αλλαγές ήταν πιο ευνοϊκές μεταξύ των δρομέων, οι οποίοι είδαν μείωση στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την περίμετρο της μέσης και αύξηση της πνευμονικής λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των αντικαταθλιπτικών παρουσίασε σημάδια σωματικής παρακμής, με το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια να αυξάνονται και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού να μειώνεται (σημάδι μικρότερης ανθεκτικότητας), σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι η άσκηση αντιμετωπίζει άμεσα τον καθιστικό τρόπο ζωής που συναντάται συχνά σε ασθενείς με καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να βγουν έξω, να θέσουν προσωπικούς στόχους, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συμμετέχουν σε μια ομαδική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το να τηρείς ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι μια πρόκληση. Μόνο το 52% στην ομάδα που έτρεχε τήρησε το πρωτόκολλο, ενώ το 82% στην ομάδα των φαρμάκων ήταν σε θέση να συμβαδίσει με το θεραπευτικό σχήμα τους.

«Είναι πιο δύσκολο να αλλάξει κανείς τη συμπεριφορά του παρά να πάρει ένα φάρμακο», λέει ο Eric Ruhe, MD , ψυχίατρος στα Ιατρικά Κέντρα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ που ειδικεύονται στη θεραπεία των καταθλιπτικών διαταραχών.

Ο Δρ Ruhe, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμβουλεύει ότι ένα αντικαταθλιπτικό πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη φυσική δραστηριότητα και θα ήθελε να δει μελλοντική έρευνα να εξετάσει τα αποτελέσματα της χρήσης αντικαταθλιπτικών και του τρεξίματος μαζί.

Θέλετε να χάσετε βάρος; Διαβάστε ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείτεΕνθάρρυνση αλλαγών στον τρόπο ζωής

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η παροχή κινήτρων στους ανθρώπους να συμβαδίσουν με την άσκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Ruhe επισημαίνει ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής και η έναρξη του τακτικού τρεξίματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα άτομα με κατάθλιψη, των οποίων η ψυχική υγεία παρεμβαίνει σοβαρά στις παρακινήσεις .

Για να είναι αποτελεσματική, η θεραπεία τρεξίματος πρέπει να υπερβαίνει το να λέει κανείς απλώς σε ένα άτομο να «τρέξει» — είναι απαραίτητο να επιβλέπετε και να καθοδηγείτε τους ανθρώπους επαρκώς, σύμφωνα με τον Penninx.

Προσθέτει ότι το τρέξιμο μπορεί να μην είναι για όλους και τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν παρόμοια οφέλη από άλλες δραστηριότητες που προτιμούν, όπως το ποδήλατο, το κολύμπι ή ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο ή το τένις. Η επιδίωξη σωματικής δραστηριότητας με άλλους ανθρώπους μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα κίνητρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ECNP (τα οποία δημοσιεύθηκαν αρχικά στο Journal of Affective Disorders τον Μάιο του 2023 ) βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα που καταδεικνύει τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία. Μια ανάλυση 21 τυχαιοποιημένων δοκιμών σχετικά με την άσκηση και την κατάθλιψη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine τον Σεπτέμβριο του 2022 δεν βρήκε διαφορά μεταξύ της άσκησης και των φαρμακολογικών παρεμβάσεων στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ενήλικες με μη σοβαρή κατάθλιψη. Για κάποιον με σοβαρή κατάθλιψη, η άσκηση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή.

Επειδή αυτή η μελέτη ήταν σχετικά περιορισμένη σε μέγεθος και δεν ήταν εντελώς τυχαιοποιημένη (οι συμμετέχοντες επέλεξαν τη θεραπεία τους), η Penninx θα ήθελε να συνεχίσει μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη πολλαπλών τοποθεσιών με αυστηρότερη τυχαιοποίηση και να αξιολογήσει τον συνδυασμό θεραπείας τρεξίματος και αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής.

«Δεν υπάρχει «θαυματουργή θεραπεία» για την κατάθλιψη που να λειτουργεί για όλους», λέει ο Penninx. «Εάν έχουμε περισσότερες επιλογές στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο, υπάρχει επιλογή για τους ασθενείς και οι θεραπείες μπορούν επίσης να συνδυαστούν προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα».

Φύση: “Φάρμακο” για την ψυχοσωματική υγεία – Αντίδοτο για τα αγχολυτικά και άλλα φάρμακα

Keywords
Τυχαία Θέματα