Θυρεοειδής: Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι αυξημένες θερμοκρασίες, η έκθεση στον ήλιο αλλά και τη θάλασσα επηρεάζουν ιδιαίτερα τα άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Οι καλοκαιρινές διακοπές πολλές φορές ευθύνονται για τον αποσυντονισμό της λειτουργίας του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε μία περίοδο ξεκούρασης και ανεμελιάς. Γι’ αυτό και οι πάσχοντες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην αμελούν τις θεραπείες τους, αλλά και να φροντίζουν ώστε η φαρμακευτική τους αγωγή να είναι προστατευμένη από τις υψηλές θερμοκρασίες.
κα. Γουλή, οι καλοκαιρινοί μήνες αποσυντονίζουν τον θυρεοειδή; Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος;
Ο ανθρώπινος οργανισμός, φτιαγμένος να έχει σταθερή εσωτερική θερμοκρασία χειμώνα- καλοκαίρι, χρησιμοποιεί πολλά σοφά εργαλεία προκειμένου να το επιτύχει. Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται θερμορρύθμιση, ελέγχεται από το θερμοστάτη του κεντρικού νευρικού συστήματος και χρησιμοποιεί τις ορμόνες του θυρεοειδούς που μεσολαβούν ανάμεσα στο θερμοστάτη και στα κύτταρα, ώστε κάθε φορά να παράγεται η απαιτούμενη ποσότητα θερμότητας (θερμογένεση), υψηλή το χειμώνα και χαμηλότερη το καλοκαίρι. Το σύστημα της θερμορρύθμισης του οργανισμού δεν επιτρέπει μεγάλες αποκλίσεις στην εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού, προκειμένου όλα τα όργανα να μπορούν να λειτουργούν σωστά. Έτσι, το καλοκαίρι, με τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και τους καύσωνες, απαιτεί ήπια δράση της θερμογένεσης.
Αυτό, όταν κάποιος πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να είναι δύσκολο. Σε περίπτωση τέτοιας διάγνωσης, χρειάζεται να αποφεύγουμε την έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να είμαστε καλά ενυδατωμένοι, να αποφεύγουμε καταστάσεις με έντονη σωματική δραστηριότητα, είτε αυτές είναι προπόνηση, είτε παιχνίδια ή σπορ στον ήλιο, είτε εργασίες σε εξωτερικό χώρο.
Παράλληλα, να τηρούμε πιστά τις οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου ο υπερθυρεοειδισμός να διορθωθεί κατά το δυνατόν.
Τι πρέπει να προσέξουμε αν παίρνουμε φάρμακα για τον θυρεοειδή μας;
Κάτι αντίστοιχο με τα παραπάνω μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση που κάποιος με υποθυρεοειδισμό είναι σε αγωγή με χάπια, αλλά λαμβάνει υψηλότερη δόση από αυτήν που χρειάζεται. Η κατάσταση ονομάζεται φαρμακευτικός υπερθυρεοειδισμός και για να αποφευχθεί αρκεί η ετήσια παρακολούθηση από τον ενδοκρινολόγο.
Υπάρχει σωστή πρόσληψη ιωδίου;
Το Ιώδιο είναι το ιχνοστοιχείο που αποτελεί συστατικό των ορμονών του θυρεοειδούς, γνωστών και ως Τ3 και Τ4. Με εξαίρεση τα άτομα που είναι σε αγωγή με Τ4 για υποθυρεοειδισμό, για όλους υπάρχει ανάγκη για λήψη Ιωδίου σε μια ποσότητα των 150 μg ημερησίως. Αυτό εξασφαλίζεται μέσω της διατροφής, καθώς το αλάτι που βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων είναι ιωδιωμένο, όπως επίσης επαρκείς ποσότητες Ιωδίου περιέχουν τα περισσότερα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής. Η κατάσταση στην οποία αυξάνουν οι ανάγκες σε Ιώδιο είναι η εγκυμοσύνη. Εκεί συχνά κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση συμπληρώματος Ιωδίου, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.
Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους μπερδεύονται με τον ρόλο του ιωδίου, ιδιαίτερα στις καλοκαιρινές διακοπές στην θάλασσα.
Οι διακοπές στη θάλασσα, το κολύμπι όσο πολύωρο κι αν είναι, η κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Συνεπώς όλοι μπορούν να απολαύσουν όλα τα παραπάνω χωρίς να ανησυχούν για το θυρεοειδή τους. Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι έχουν λάβει ειδικό διαιτολόγιο που αποκλείει πλήρως το Ιώδιο της διατροφής, και αυτό δίδεται συνήθως 15 ημέρες πριν από κάποιες διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες που γίνονται με ραδιενεργό Ιώδιο.
Text THYROID with pills and stethoscope on white backgroundΠότε το Ιώδιο μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς; Απαγορεύεται σε κάποιους;
Το Ιώδιο μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε περιπτώσεις λήψης ποσοτήτων πολλαπλάσιων από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες;
1. άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο αμιωδαρόνη για αρρυθμίες. Στην αγωγή αυτή υπάρχει σύσταση για στενή παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο.
2. Χρήση ιωδιούχων σκιαγραφικών σε εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία, αγγειογραφία και άλλες.
3. Υπερβολική και συστηματική χρήση ιωδιούχων αντισηπτικών.
Molecules of thyroid hormones T3 and T4. Triiodothyronine and thyroxine, 3D illustrationΥπάρχουν απαγορευτικές τροφές;
Τρόφιμα που μπορούν να παραβλάψουν το θυρεοειδή: ονομάζονται βρογχοκηλογόνα γιατί προκαλούν διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) λόγω διακοπής στη λειτουργία του. Είναι το λάχανο, το γογγύλι, το κουνουπίδι, τα φυστίκια, οι γλυκοπατάτες, τα φύκια και ο καρπός της σόγιας, όμως μόνο αν καταναλώνονται ωμά, τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα βρογχοκηλογόνα συστατικά αδρανοποιούνται με το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Συμβουλές για τη λήψη φαρμάκων για διαταραχές του θυρεοειδούς τους καλοκαιρινούς μήνεςΌταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στον χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.
Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C.
Αν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακα σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Εκτός από την ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια του θυρεοειδούς σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Fuel Pass 2: Διακοπές με τα λεφτά στο χέρι – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
- H Ιωάννα Τούνη είναι έγκυος, αλλά το Twitter δεν ξέρει αν το θέλει το παιδί
- Nicole Kidman: Κολυμπάει σε τιρκουάζ νερά και ευχαριστεί την Ελλάδα, από κάποιο «μυστικό» νησί
- Ο Γιάννης Σμαραγδής αποχαιρέτησε τη σύζυγό του – Στο πλευρό ο γιος του
- Justin Bieber: Τα τελευταία νέα για την κατάσταση της υγείας του μετά την παράλυση του προσώπου του
- Θετική στον κορονοϊό η Μελίνα Κανά
- Ιωάννα Μαλέσκου: Ποζάρει με μαγιό και δείχνει το καλογυμνασμένο σώμα της
- Θυρεοειδής: Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Στάθης Σχίζας: O νικητής του survivor σε τρυφερό τετ α τετ με την Αλεξάνδρα Παναγιώταρου μέσα στη θάλασσα
- Βρέθηκε θετική στον κορονοϊό η Μελίνα Κανά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Τελευταία Νέα InStyle
- Θυρεοειδής: Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Δέσποινα Βανδή & Γιώργος Θεοφάνους: Εκρηκτικό δίδυμο
- Kylie Jenner: Την κατηγορούν πως αδιαφορεί για τον πλανήτη, αφού έκανε χρήση του ιδιωτικού της τζετ για 17λεπτη διαδρομή
- Tristan Thompson: Στην Ελλάδα με μυστηριώδη γυναίκα, ενώ περιμένει παιδί με την Khloe Kardashian
- Jennifer Lopez: “Παντρεύτηκε τον Ben Affleck προτού αυτός κάνει πίσω”
- Σκασμένες φτέρνες: 6 tips για λεία και απαλά πέλματα
- Anya Taylor-Joy: Κρυφός γάμος για τη σταρ του “Queen’s Gambit”
- Emily Ratajkowski – Sebastian Bear-McClard: Χωρισμός έπειτα από τέσσερα χρόνια γάμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Θετική στον κορονοϊό η Μελίνα Κανά
- Η Nicole Kidman κάνει διακοπές στο Ιόνιο: «Σε ευχαριστώ όμορφη Ελλάδα»
- “Λουίζα”: Ένα ταξίδι στην παιδική ηλικία
- Βρέθηκε θετική στον κορονοϊό η Μελίνα Κανά
- H Ιωάννα Τούνη είναι έγκυος, αλλά το Twitter δεν ξέρει αν το θέλει το παιδί
- Τα 7 πιο συχνά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται το καλοκαίρι
- Βίκυ Χατζηβασιλείου για Πάμε Πακέτο: «Για μένα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του…»
- 5 λόγοι να τρως μάνγκο κάθε μέρα
- Στη Σούδα για τα F-35 οι Δένδιας, Χαρδαλιάς, Φλώρος και Τσούνης
- Ηράκλειο: Ένας νεκρός σε νέο τροχαίο