Το κόκκινο κραγιόν δεν είναι απλά all time classic, είναι πολλά περισσότερα!

10:00 18/5/2021 - Πηγή: InStyle

Σύμβολο θηλυκότητας, δύναμης, αυτοπεποίθησης. Το κόκκινο κραγιόν είναι διαχρονικό και σχεδόν σε κάθε νεσεσέρ θα υπάρχει σίγουρα τουλάχιστον ένα. Άλλωστε όποτε σκεφτόμαστε ένα κλασσικό μακιγιάζ, σίγουρα στο μυαλό μας έχουμε ένα look το οποίο απαραίτητα θα έχει κόκκινα χείλη. Μήπως τελικά το κόκκινο κραγιόν, έχει περάσει στο DNA μας; Περίπου!

Το κόκκινο χρώμα στα χείλη έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο, όταν η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε το αίμα σκαθαριών για να

χρωματίσει τα χείλη της με βαθύ κόκκινο χρώμα. Ωστόσο πολλοί αναφέρουν πως ήδη από το 2500 π.Χ, η βασίλισσα των Σουμέριων Paubi, χρησιμοποιούσε σκόνη από κόκκινες πέτρες και λευκό μόλυβδο, για να δώσει κόκκινο χρώμα στα χείλη της.

Το κόκκινο κραγιόν όμως εμφανίζεται στην πρώιμη μορφή του και στην Αρχαία Ελλάδα, όπου δια νόμου, ιερόδουλες έπρεπε να φορούν κόκκινη χρωστική ουσία στα χείλη τους, για να μην τις ”μπερδεύουν” με γυναίκες της ανώτερης τάξης. Το αρχαίο ελληνικό κραγιόν, κατασκευαζόταν από έναν συνδυασμό κόκκινων χρωμάτων, ιδρώτα προβάτου και περιττώματα κροκοδείλου.

Αργότερα, στο Μεσαίωνα, το κόκκινο κραγιόν ήταν σύμβολο ομορφιάς και υγείας και οι γυναίκες το φορούσαν την ημέρα του γάμου τους! Το 16ο αιώνα όμως το κόκκινο κραγιόν μπορούσε να αποτελέσει μέχρι και αιτία…θανάτου, όταν το μακιγιάζ συνδέθηκε με τις μάγισσες.

Μάλιστα το Μεσαίωνα, η βασίλισσα Ελισάβετ Α’, χρησιμοποιούσε ένα μείγμα συστατικών από κερί μέλισσας και φυτά, για να δώσει πιο κόκκινο χρώμα στα χείλη της και να τονίσει το πρόσωπο της που ήταν χλωμό.

Photo via http://collectingvintagecompacts.blogspot.com/

Ωστόσο το κόκκινο κραγιόν, δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ κατά το 18ο αιώνα. Θεωρήθηκε έκφυλο και ”εκτός μόδας” και συνδέθηκε ακόμα και με τη μαύρη μαγεία. Η δημοφιλία του επανήλθε περίπου το 1923, οπότε και εφευρέθηκε το κραγιόν σε περιστρεφόμενη συσκευασία. Ωστόσο το 1915, κατασκευάστηκε το πρώτο κραγιόν σε μεταλλικό σωλήνα από τον Maurice Levy. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη μεταλλική συσκευασία το κραγιόν πωλούνταν τυλιγμένο σε χαρτί από μετάξι, ενώ κατασκευαζόταν από ζωικό λίπος ελαφιού, καστορέλαιο, και κερί μέλισσας.

Photo via http://collectingvintagecompacts.blogspot.com/

Μέχρι το 1923, το περιστρεφόμενο κραγιόν όπως περίπου το γνωρίζουμε κατοχυρώθηκε και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον James Brace Mason Jr., ενώ εταιρείες όπως η Chanel, Helena Rubenstein, και Max Factor άρχισαν να κατασκευάζουν τα πρώτα κραγιόν.

Σ’αυτή τη δεκαετία εκατομμύρια γυναίκες στρέφονται ξανά στο κόκκινο κραγιόν το αγοράζουν και το φορούν περήφανα, χωρίς ντροπή. Ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες ήταν και οι Σουφραζέτες οι οποίοι κατέκλυζαν τους δρόμους της Ν.Υόρκης κι έκαναν παρελάσεις έχοντας βαμμένα τα χείλη τους, σαν ένδειξη αντίστασης που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Τη δεκαετία του ’50, το κόκκινο κραγιόν γίνεται σήμα κατατεθέν μεγάλων ηθοποιών όπως οι Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Rita Hayworth και Ava Gardner, οι οποίες κατάφεραν να το επαναπροσδιορίσουν και να το φέρουν στο προσκήνιο σαν ένδειξη θηλυκότητας και έντονης σεξουαλικότητας.

Από τη δεκαετία του ’80, τα τολμηρά κόκκινα κραγιόν άρχισαν να γίνονται ακόμα πιο περιζήτητα με τη MAC να εισάγει την πρώτη σειρά κραγιόν, από την οποία η Madonna ξεχώρισε και έκανε πιο δημοφιλή την απόχρωση Russian Red, το οποίο και φόρεσε σε όλη την περιοδεία του ‘’Like a Virgin’’.

Από τότε μέχρι και σήμερα το κόκκινο κραγιόν είναι ιστορία, είναι κουλτούρα και η επιρροή του είναι τεράστια. Ναι ένα χρώμα μπορεί εύκολα να κάνει τη διαφορά αρκεί να αγαπηθεί. Η αλήθεια όμως είναι πως το κόκκινο λατρεύτηκε όσο κανένα κραγιόν. Έχει αποτελέσει άλλωστε έμπνευση για τον κινηματογράφο, τη μουσική ακόμα και την τέχνη.

Ναι το κόκκινο κραγιόν, απ’ότι φαίνεται έχει περάσει στο DNA μας και κάτι μας λέει πως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, αλλά και πολλή ιστορία να γράψει και να διηγηθεί!

Εις το επανιδείν!

Keywords
Τυχαία Θέματα