Βήματα ή λεπτά: Ποια είναι η καλύτερη μέτρηση άσκησης για την παρακολούθηση της φυσικής σας κατάστασης
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ρολόγια φυσικής κατάστασης για να παρακολουθούν τις προπονήσεις και τη συνολική φυσική κατάσταση. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μετράτε την κίνησή σας σε βήματα ή σε συνολικά λεπτά άσκησης; Νέα έρευνα μπορεί να έχει την απάντηση.
Συγκεκριμένα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine στις 20 Μαΐου, εξέτασε ποιος από αυτούς τους δύο στόχους φυσικής κατάστασης είναι καλύτερος
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι απλώς να ακολουθείτε μια ρουτίνα άσκησης, αντί να παρακολουθείτε την κίνηση με έναν συγκεκριμένο τρόπο έναντι του άλλου, είπαν οι ειδικοί.
Η μελέτη – η οποία περιελάμβανε περίπου 14.000 ηλικιωμένες γυναίκες – διαπίστωσε ότι όσες ασκούνταν περισσότερο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από το πώς μετρήθηκε η δραστηριότητά τους.
Η νέα έρευνα καλύπτει επίσης κενά στον καλύτερο τρόπο καταγραφής και θέσπισης στόχων άσκησης, δήλωσε ο Rikuta Hamaya,επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο τμήμα προληπτικής ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital.
Μέχρι τώρα, οι οδηγίες άσκησης από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν είτε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας είτε 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαίως για να επιτύχουν τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η παρακολούθηση των βημάτων – η οποία έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής δεδομένης των ιχνηλατών φυσικής κατάστασης και των smartphone – είναι επίσης μια χρήσιμη μέτρηση.
«Αναγνωρίσαμε ένα κενό στις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές που επικεντρώνονται κυρίως στη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν μια σαφή σύσταση βασισμένη στα βήματα», είπε ο Hamaya στο Health. «Η μελέτη μας είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν οι μετρήσεις βημάτων θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ο χρόνος στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων υγείας».
Credit: 123RFΣύγκριση μέτρησης βημάτων και λεπτών άσκησηςΓια να συγκρίνουν αυτές τις δύο μεθόδους παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, ο Hamaya και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.399 άτομα που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Γυναικείας Υγείας των ΗΠΑ, η οποία ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το 1992 έως το 2004.
Οι γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν τουλάχιστον 62 ετών και δεν είχαν καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης.
Μεταξύ 2011 και 2015, οι συμμετέχοντες φορούσαν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης για επτά συνεχόμενες ημέρες για να παρακολουθούν τη μέτρια έως έντονη σωματική τους δραστηριότητα. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει κινήσεις όπως ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα ή παιχνίδι τένις ή μπάσκετ. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν 62 λεπτά κάθε εβδομάδα και παρακολουθούσαν 5.183 καθημερινά βήματα.
Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, περίπου το 9% των γυναικών είχε πεθάνει και το 4% ανέφερε διάγνωση καρδιακής νόσου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από το αν καταγράφηκε σε βήματα ή λεπτά, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα άσκησης εμφάνισαν μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στον κίνδυνο θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στα τρία πρώτα τεταρτημόρια φυσικής δραστηριότητας έζησαν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους στην ομάδα με τη λιγότερη αναφερόμενη δραστηριότητα.
Τα ευρήματα τονίζουν ότι ο καθορισμός στόχων άσκησης μπορεί να φαίνεται διαφορετικός για κάθε άτομο και να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικός, δήλωσε στο Health η Tiana Woolridge, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο UCLA Health.
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να παραμείνετε ενεργοί, είτε αυτό σημαίνει παρακολούθηση βημάτων είτε μέτρηση λεπτών άσκησης», είπε.
Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τις υπηρεσίες υγείας να συμπεριλαμβάνουν τις μετρήσεις βημάτων ως «εναλλακτική μέτρηση» στις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας, πρόσθεσε ο Hamaya, ειδικά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Credit: 123RFΑν και τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε βήματα είτε χρόνο άσκησης κατά την παρακολούθηση της φυσικής τους κατάστασης, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτήν τη μελέτη.
Πρώτον, η μελέτη ήταν απλώς παρατήρηση και τα αποτελέσματά της αξιοποιήθηκαν από μία μόνο αξιολόγηση μετρήσεων χρόνου και βημάτων. Επιπλέον, ο πληθυσμός της μελέτης ήταν όλες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν λευκές και πιο δραστήριες από ένα εθνικό δείγμα.
«Η περιορισμένη ποικιλομορφία στο δείγμα σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την καθολική εφαρμογή των ευρημάτων», είπε η Woolridge. «Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η εξατομίκευση της άσκησης είναι ζωτικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη το ατομικό υπόβαθρο και τους μακροπρόθεσμους στόχους υγείας».
Οι δημογραφικοί περιορισμοί της μελέτης δεν επηρεάζουν τα ευρήματά της, ωστόσο, σημαίνει ότι η έρευνα μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη σε έναν ευρύτερο πληθυσμό, εξήγησε ο Hamaya.
Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πάντα καλή για την υγεία σας, ανεξάρτητα από το πώς τη μετράτε. Η άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να αποφύγουν την υπέρταση και να διαχειριστούν το βάρος, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία και τη συνολική ευεξία, είπε η Wooldridge.
Credit: 123RF«Αυτά τα οφέλη μειώνουν συλλογικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής», είπε. «Σκεφτείτε την άσκηση ως μια καθημερινή επένδυση στην υγεία σας».
Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι επιλέγουν μια ρουτίνα άσκησης (και μέθοδο παρακολούθησης) που είναι προσαρμοσμένη ειδικά στον τρόπο ζωής τους.
Κάποιος που αγαπά το κολύμπι ή το ποδήλατο -ή κάποιος που έχει περιορισμένη κινητικότητα και βασίζεται σε μια συσκευή βοήθειας όπως ένα αναπηρικό καροτσάκι- θα μπορούσε να βρει ότι ο χρόνος παρακολούθησης είναι πιο χρήσιμος, είπε η Woolridge. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο που του αρέσει το περπάτημα ή χρησιμοποιεί μια συσκευή μέτρησης βημάτων ως μέρος της τακτικής του ρουτίνας «μπορεί να προτιμήσει να εστιάσει στα βήματα», πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να είναι δραστήριοι με τρόπους που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις τους, είτε πρόκειται για δομημένη άσκηση είτε απλώς περπάτημα περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Hamaya.
Credit: 123RFΓια όσους τους αρέσει να παρακολουθούν τα βήματά τους, οι συστάσεις ποικίλλουν, εξήγησε. Αλλά γενικά, οι νεότεροι και μεσήλικες ενήλικες μπορεί να δουν οφέλη για την υγεία από το περπάτημα περίπου 8.000 βημάτων καθημερινά, ενώ οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να δουν οφέλη με 6.000 έως 8.000 καθημερινά βήματα. Αν και δεν είναι επίσημη οδηγία, οι άνθρωποι στοχεύουν να περπατούν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα.
«Το να παραμείνετε δραστήριοι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είτε μετράτε βήματα είτε λεπτά. Επιλέξτε τη μέθοδο που σας φαίνεται πιο εύκολη να ακολουθήσετε και κάντε την ένα κανονικό μέρος της ζωής σας», συμβουλεύει η Woolridge. «Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους, ξεκινήστε από λίγα λεπτά και αυξήστε σταδιακά τη δραστηριότητά σας για να δημιουργήσετε μια βιώσιμη, υγιή ρουτίνα που υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η εγκυμονούσα Αλεξάνδρα Νίκα με φουσκωμένη κοιλιά σε συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού - Βίντεο
- Η Σήλια Κριθαριώτη για το νυφικό της Θεοδώρας: Τα 500.000 κρύσταλλα, η ζωγραφική στο χέρι και τα φλοράλ βασιλικά μοτίβα αιώνων
- Ταμπού: Κι όμως ο μικρός Άγγελος έχει επώνυμους γονείς!
- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αθήνα
- Fen- phen
- Ζώδια Σήμερα: Οι προβλέψεις από την Άση Μπήλιου, 3/10
- Αρκετά με τα καλοκαιρινά παπούτσια! Αυτές είναι οι 5 τάσεις στις μπότες για να φορέσεις asap
- Πανευτυχής ο Νίκος Κοκλώνης: «Έγινα παππούς!»
- Οι Coldplay θα καταρρίψουν το ρεκόρ της Τέιλορ Σουίφτ στο Γουέμπλεϊ
- Οι μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Τελευταία Νέα InStyle
- Βήματα ή λεπτά: Ποια είναι η καλύτερη μέτρηση άσκησης για την παρακολούθηση της φυσικής σας κατάστασης
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα 3/10 – Από το βράδυ τα… ευχάριστα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 3 Οκτωβρίου
- «Inside Out 2»: Η ταινία animation σπάει κάθε ρεκόρ
- «Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο»: Από το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στον Μικρό Κεραμεικό
- Kate Middleton: Εκπληκτικά γενναία, τα πάει εξαιρετικά – Τι λέει μέλος της βασιλικής οικογένειας
- Mαρινέλλα: Τι λέει ο Ηγούμενος της Μονής Καλλίπετρας για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού
- Συγκινεί ο Γιώργος Γιαννιάς: Έκανε τατουάζ τα πρόσωπα των γονιών του
- Χριστίνα Αλούπη: «Μου είπαν ότι αν φύγω από το νοσοκομείο, κινδυνεύει η ζωή μου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Οι πιο cool fashionistas έχουν το τζιν της Chloé που μας ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του '70
- Αιμίλιος Χειλάκης: «Με την Αθηνά Μαξίμου δεν μπορέσαμε να κάνουμε παιδιά»
- Ζώδια Σήμερα: Οι προβλέψεις από την Άση Μπήλιου, 3/10
- Αρκετά με τα καλοκαιρινά παπούτσια! Αυτές είναι οι 5 τάσεις στις μπότες για να φορέσεις asap
- Η Σίσσυ Χρηστίδου με total look Marks & Spencer: Τα 4 must-have για κομψές εμφανίσεις όλη τη σεζόν
- Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Η ηλικία, η προσωπική ζωή και το «σκοτεινό» κομμάτι της
- Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ξεκαθαρίζει για τον on air καβγά με την Ελένη Τσολάκη: "Έγινε μια διαφωνία έντονη"
- Fen- phen
- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αθήνα