Δημήτρης Ήμελλος: Ένα γλυκό αντίο σε έναν υπέροχο άνθρωπο

Η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Ήμελλου, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο, σκόρπισε θλίψη. Ούτε όμως η φρικτή αρρώστια δεν κατάφερε να τον κρατήσει μακριά από το σανίδι και τα γυρίσματα… Ο καλλιτεχνικός κόσμος γνώριζε τον αγώνα που έδινε ο πρώτος νικητής του Βραβείου Χορν, το 2001 (για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού), καθώς συνέχισε να δουλεύει στο θέατρο

(ήταν ο «επιθεωρητής Πορφύρι Πετρόβιτς» στο «Έγκλημα και τιμωρία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου) και την τηλεόραση (ενσάρκωνε τον «Αστυνόμο Φραγκιαδάκη» στη σειρά «Σασμός» του Alpha).

Παρόλα τα προβλήματα υγείας ο Δημήτρης Ήμελλος δεν τα παρατούσε. Είχε συμφωνήσει να βρίσκεται στο καστ της συμπαραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή. Η επιδείνωση της κατάστασής του, όμως, τον ανάγκασε να αποχωρήσει τελικά.

Δημήτρης Ήμελλος: Ένας συνεσταλμένος υπηρέτης της Τέχνης

Ο γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Νάξο, ηθοποιός ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μάλιστα, είχε εξομολογηθεί πως είχε βρεθεί εσώκλειστος σε οικοτροφείο. «Πέρασα τρία χρόνια εσώκλειστος σε οικοτροφείο. Ήταν πολύ ιδιαίτερη συνθήκη για μένα, όντας σε πολύτεκνη οικογένεια. Βέβαια, από μικρός μου άρεσε να φεύγω από το στενό πλαίσιο του σπιτιού»  είχε πει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ήμελλος.

Το επαγγελματικό μέλλον που του πρόσφερε η Νομική, άφηνε αδιάφορο τον Δημήτρη Ήμελλο, ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει ηθοποιός, παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα του. Έτσι, πήρε την απόφαση που του άλλαξε τη ζωή: Θα σπούδαζε υποκριτική!

Βρέθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και ακολούθως στη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Δεν του ήταν αρκετό, όμως, κι έτσι αποφάσισε να σπουδάσει σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας.

«Ήταν εμπόλεμη η κατάσταση, ήταν σε πόλεμο με την Τσετσενία» διηγούταν χρόνια αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Τώρα τα θυμάμαι σαν όνειρο αυτά. Νομίζω τα έχει ζήσει κάποιος άλλος. Πολλές φορές το σκέφτηκα αυτό, αν ήξερα πού πήγαινα, δεν θα πήγαινα. Αυτό είναι που μας κρατά ζωντανούς, η αίσθηση ότι όλα μπορούν να γίνουν. Από την στιγμή που νιώθεις φόβους και κινδύνους, αρχίζεις κι εσύ να πεθαίνεις» έλεγε ο Δημήτρης Ήμελλος.

Όλα αυτά κόντρα στην επιθυμία του πατέρα του. Ευτυχώς, χρόνια αργότερα, ο πατέρας του τον δικαίωσε. «Συνέπεσε να είμαι ο πρώτος που κέρδισε το “βραβείο Χορν”. Με βοήθησε γιατί ο πατέρας μου ήταν αντίθετος με αυτή τη δουλειά. Μόνο κοντά στο τέλος της ζωής του μου είπε ”καλά έκανες”», είχε δηλώσει ο πάντα μειλίχιος ηθοποιός.

Αν κάτι αποστρεφόταν, αυτό ήταν η δημοσιότητα. «Τη δουλειά αυτή την έκανα για να την απολαύσω, όχι σαν μόχθο, ούτε την έκανα για να μαζέψω χρήματα. Όταν ξεκινάς αυτή τη δουλειά είσαι γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Αν χαθεί αυτό, γίνεται βάρβαρη η δουλειά. Τόσα χρόνια προσπαθούσα να αποφύγω την αναγνωρισιμότητα, τώρα δυστυχώς μου έτυχε. Έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Διάλεξα την ησυχία μου», είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Ήμελλος, με αφορμή την επιτυχία της σειράς Σασμός.

Αυτή την αγάπη του για την υποκριτική μετέδωσε ο ίδιος στον γιο του, ο οποίος ακολούθησε έναν παραπλήσιο δρόμο. «Ο γιος μου δεν είναι ηθοποιός, είναι σκηνοθέτης» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Ήμελλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη για αποκαλύψει ένα όνειρό του: «Τώρα κάνει μία μικρή ταινία. Εύχομαι στο μέλλον να συνεργαστούμε».

Ήταν το μόνο όνειρο που δεν έζησε, καθώς έζησε μια πλούσια καλλιτεχνική ζωή. Ο Δημήτρης Ήμελλος ήταν μέλος της μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου από το 2001 έως το 2007, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Συμμετείχε σε παραστάσεις όπως «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ερωτόκριτος», και «Ταρτούφος».

Οι τηλεοπτικές δουλειές του ήταν επίσης ξεχωριστές. Ο Δημήτρης Ήμελλος εμφανίστηκε στο σίριαλ «Το 10»,  στο «Καρυωτάκης», στο «Άγιος Παΐσιος», στον «Σασμό». Κέρδισε πολύ καλές κριτικές για τη συμμετοχή του στο κινηματογραφικό «Ο Ράφτης», ενώ έπαιξε επίσης στις ταινίες «Η Φόνισσα», «Bank Bang» και «Delivery».

Keywords
Τυχαία Θέματα