Είδαμε πώς θα μοιάζουν οι φυλακές του μέλλοντος και όσο να το πεις, τρομάξαμε

Αν κάποτε είδες επεισόδια του Black Mirror και είπες «αυτά δεν γίνονται», κακώς. Όχι προφανώς επειδή πάτησες play σε μια από τις καλύτερες σειρές ever. Αλλά επειδή υπήρξες αρκούντως αφελής ώστε να πιστέψεις πως η πραγματική ζωή δεν θα μπορέσει κάποια στιγμή να γίνει το ίδιο δυστοπική. Το μέλλον είναι ήδη «εδώ» και πολλά από αυτά που ακούμε μας βάζουν για τα καλά σε σκέψεις. Όπως μια άποψη για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι φυλακές

του «αύριο».

Το σχέδιο έχει κωδική ονομασία Cognify και η ιδιαιτερότητά του είναι πως αντιμετωπίζει τους εγκληματίες σαν ασθενείς. Θα πηγαίνει ως εξής: Λίγο πριν ο καταδικασθείς μπει στη φυλακή θα καλείται να απαντήσει αν επιθυμεί να εκτελέσει την ποινή του με τον παραδοσιακό τρόπο (κελί και τα συναφή για όσο καιρό όρισε το δικαστήριο) ή αν προτιμάει να δοκιμάσει έναν εναλλακτικό τρόπο. Ήτοι να του εμφυτευτούν στον εγκέφαλο, μέσω Artificial Intelligence, τεχνητές αναμνήσεις. Οι μνήμες αυτές θα δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο και θα ενσωματώνονται στα ήδη υπάρχοντα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου αποτρέποντας έτσι τη γνωστική ασυμφωνία. Πράγμα που διασφαλίζει ότι το υποκείμενο θα βιώνει τις μνήμες ως πραγματικές.

Στη συνέχεια, θα ξεκινά μια διαδικασία προσαρμογής της έντασης και του είδους των αναμνήσεων ανάλογα με το έγκλημα που έχει διαπραχθεί. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο θα βιώνει αναμνήσεις ετών μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ενώ το ίδιο θα νομίζει πως πέρασαν χρόνια, πολλά. Οι φυτεμένες αναμνήσεις θα είναι έτσι προγραμματισμένες ώστε να κάνουν το άτομο να κατανοεί το λάθος των εγκλημάτων του καθώς και να αναπτύσσει κοινωνική ενσυναίσθηση για να επιστρέψει αλλαγμένος προς το καλύτερο, στο σύνολο. Έπειτα από αυτά, το άτομο θα αφήνεται ελεύθερο και αφού πρώτα έχει ενημερωθεί ο περίγυρός του για να ξέρουν πάνω κάτω τι «φυτεύτηκε» στον δικό τους άνθρωπο.

Στόχος είναι επίσης ενώ τα άτομα θα υποβάλλονται στη συγκεκριμένη θεραπεία, να συλλέγονται δεδομένα από όλους τους κρατούμενους, ώστε να αναδειχθούν οι καλύτερες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών εγκλημάτων στην κοινωνία.

Cognify: Το σχέδιο για τις φυλακές του μέλλοντος…Οι φυλακές θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό στο μέλλον και όλοι θα επωφεληθούν (;)

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός των φυλακών έχει αυξηθεί περίπου 24% από το 2000. Τα στοιχεία στις ΗΠΑ μάλιστα, δείχνουν πως το 71% των αποφυλακισμένων συλλαμβάνεται ξανά μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών από την απελευθέρωσή τους. Άρα είναι φανερό πως κάτι γίνεται λάθος. Η φυλακή μόνο σωφρονιστικό χαρακτήρα δεν έχει, ενώ οι αποφυλακισθέντες κουβαλάνε πάντα ένα στίγμα που δυσκολεύει κατά πολύ την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το Cognify φιλοδοξεί να δώσει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Επιτρέποντας παράλληλα στο κράτος να γλιτώσει από τα υπέρογκα ποσά που θα έδινε για να συντηρήσει μακροχρόνια κρατούμενους στις φυλακές και άρα να επενδύσει όσα εξοικονομεί σε κρισιμότατους κοινωνικά τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και οι επενδύσεις.

Και μείωση της εγκληματικότητας και κοινωνική ευημερία τουτέστιν. Ακούγεται πολύ ωραίο, είναι όμως; Καθότι, αλήθεια, πού μπαίνει το όριο; Πόσο ηθικό είναι όλο αυτό; Πού αλλού θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν γίνει η αρχή στις φυλακές; Πόσο ελεγχόμενο θα είναι; Πόσο επικίνδυνο αν πέσει σε λάθος χέρια; Απλά ρωτάμε βέβαια και προβληματιζόμαστε ανοιχτά, τις απαντήσεις δεν μπορούμε να τις ξέρουμε. Όπως όλα δείχνουν όμως, δεν θα αργήσουμε να τις μάθουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Είδαμε,eidame