Γιατί έκανε τον καραγκιόζη, συγνώμη τον πρόεδρο με τα 1000 πρόσωπα με Deepfake AI ο Μακρόν, και γκρίντζαρε όλο τον πλανήτη;

Για καλό ή για κακό έκανε τη Σύνοδο Κορυφής Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη ο Εμανουέλ Μακρόν; Το ερώτημα μόνο ρητορικό δεν είναι. Αν την έκανε για καλό, τότε τι τα ήθελε τα deepfake βίντεο τεχνητής νοημοσύνης, που τον εμφανίζουν από σταρ σε ταινία μέχρι πρωταγωνιστή σε διαφημιστικό μαλλιών; Αν το έκανε για κακό, μάλλον θα μπορούσε να βρει πολύ πιο αποκρουστικά deepfake βίντεο για να καταλάβουν όλοι οι παριστάμενοι τους κινδύνους που προκύπτουν από το ΑΙ.

Το συνολικό βίντεο που με πρωταγωνιστή τον Μακρόν, στο

οποίο έχει γίνει εμφανώς μοντάζ σε ΑΙ τεχνική, δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται να βάζει καρδούλες από κάτω και να γράφει «nicely done». Βεβαίως είναι μια προσπάθεια να διακωμωδήσει τα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί τον τελευταίο καιρό σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μακρόν influencer, Μακρόν MacGyver, Μακρόν και στην Καλαμπάκα…

Ένα από τα deepfakes που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει το πρόσωπο του Μακρόν σε ένα σεμινάριο μαλλιών. Το βίντεο αυτό έχει εκατομμύρια προβολές στους λογαριασμούς του Γάλλου προέδρου στο Instagram, το X και το TikTok, τον δείχνει να έχει μπει σε μια επιτυχία της ντίσκο της δεκαετίας του 1980, σε ένα μάθημα για τα μαλλιά ενός influencer και στην τηλεοπτική εκπομπή MacGyver. Ο ίδιος, δηλαδή, αποφάσισε να γίνει ένα είδος… meme για να καταλάβει ο κόσμος πόσο κοντά μας βρίσκονται τα deepfake βίντεο και να μην πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, βέβαια, ο Μακρόν είπε ότι «με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να κάνουμε μερικά πολύ μεγάλα πράγματα: να αλλάξουμε την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, τη ζωή στην κοινωνία μας. Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επανάστασης για να αδράξουν κάθε ευκαιρία και επίσης να προωθήσουν τις δικές μας αρχές».

Ο στόχος της συνόδου κορυφής είναι να ενώσει παγκόσμιους ηγέτες, στελέχη τεχνολογίας και ακαδημαϊκούς για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, τη διακυβέρνηση και το περιβάλλον. Βεβαίως αυτά τα deepfake μπορεί να φαίνονται γουστόζικα και να προκαλούν χαμόγελα, όμως δεν στέλνουν το μήνυμα που θέλει να στείλει η Σύνοδος Κορυφής. Αν θέλει, φυσικά, να στείλει αυτό που γράφεται.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μοιάζει πράγματι με μαχαίρι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να κόψεις, να ξεφλουδίσεις, να κάνεις διάφορες χρήσιμες δουλειές, αλλά μπορεί και να τραυματίσει. Τα συγκεκριμένα deepfakes είναι τόσο χοντροκομμένα που φυσικά δεν τα πιστεύει κανένας. Το πιο δύσκολο είναι τα επαγγελματικά deepfakes, τα αληθοφανή, αυτά που σπέρνουν την αμφιβολία και την καχυποψία και διχάζουν τον κόσμο.

Είναι σημαντικό, βέβαια, να εφιστούμε την προσοχή σε αυτήν την απειλή, αλλά το να το κάνουμε με τρόπο που δείχνει πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν deepfakes διακινδυνεύει την ευρύτερη υιοθέτησή τους. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο με παιχνιδιάρικους τρόπους, όπως αποδεικνύεται από το πρόσφατο βίντεο του Προέδρου Μακρόν. Όμως δεν είναι αυτός ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Υπήρξε κάποια συζήτηση στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το αν ο Μακρόν θα έπρεπε να ευτελίζει τα βαθιά ψεύτικα βίντεο όταν αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακό. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μακρόν είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Variety ότι τα deepfakes «μπορούν να παραπληροφορήσουν, κάτι που μπορεί να αναστατώσει τις δημοκρατίες μας». Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν «επιβάλλοντας την ευθύνη στα άτομα που διαδίδουν αυτό το περιεχόμενο για να το μετριάσουν».

Ο νέος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη της ΕΕ που εφαρμόστηκε πρόσφατα, ο οποίος ρυθμίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στη Σύνοδο Κορυφής για ασφυξία της καινοτομίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκάλυψαν, επίσης,επίσης σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα με προϋπολογισμό 37,4 εκ. ευρώ. Η Σύνοδος Κορυφής θα κλείσει με μία παγκόσμια δήλωση κοινών στόχων AI και ηθικών ευθυνών, όμως το ζουμί βρίσκεται σ’ αυτούς που θα κληθούν να υπογράψουν: Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρνηθεί να συνταχθούν πίσω από το κείμενο. Κι αν επιμένουν, η Σύνοδος θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα