Με το Red Light Therapy γίνεται χαμός, αλλά μην περιμένεις τα θαύματα που βλέπεις στο TikTok
Red Light Therapy μανία σου λέει. Αν περνάς κάποιον χρόνο, έστω και λίγο, με το να χαζεύεις βίντεο από το TikTok, αποκλείεται να μην έχεις πέσει πάνω στο RLT. Ολοένα και περισσότεροι ανεβάζουν βίντεο με τους εαυτούς τους κοκκινισμένους, στην κυριολεξία, αφού κάθονται μπροστά σε λαμπερά κόκκινα φώτα LED ή, ακόμα περισσότερο, φορούν και ειδικές μάσκες που σχεδόν εφάπτουν τα φώτα στο πρόσωπό τους. Έχει γίνει πια μανία αυτή η Red Light Therapy και η άκρατη διαφήμιση που
Τι κάνει, δηλαδή, η θεραπεία με κόκκινο φως; Ή, μάλλον, τι υπόσχεται ότι κάνει. Κατ’ αρχάς, η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί κόκκινο και σχεδόν υπέρυθρο φως για να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων. Το φως «διεισδύει» κάτω από το δέρμα και βοηθά τα κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο δέρμα, τα μαλλιά, ακόμη και τη διάθεση.
Οι επιστημονικές αναφορές επιμένουν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ρίζες της θεραπείας με κόκκινο φως ανάγονται στη δεκαετία του 1960, όταν ο Ούγγρος επιστήμονας Έντρε Μέστερ ανακάλυψε τυχαία τα οφέλη της. O ίδιος μελετούσε τις επιδράσεις του φωτός λέιζερ στον καρκίνο και παρατήρησε ότι το κόκκινο φως διεγείρει την αναγέννηση των μαλλιών και την επούλωση πληγών. Φυσικά, οι όποιες έρευνες και παρατηρήσεις έγιναν τότε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.
Η ανακάλυψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη της έρευνας για τη φωτοβιοδιαμόρφωση, η οποία έχει επεκταθεί σημαντικά τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Η NASA εξέλιξε περαιτέρω τον τομέα τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιώντας το κόκκινο φως μέχρι και για την ανάπτυξη φυτών στο διάστημα! Οι ερευνητές παρατήρησαν τις ευεργετικές επιδράσεις του φωτός στα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που οδήγησε σε μελέτες σχετικά με τις δυνατότητές του για την επούλωση πληγών και τη μείωση του πόνου για τους αστροναύτες.
Όπως λένε, λοιπόν, όσοι χρησιμοποιούν το RLT, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι επικίνδυνη για πρόκληση καρκίνου του δέρματος ή ηλιακών εγκαυμάτων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το RLT για καθαρότερο δέρμα (μειώνει την ακμή, τις ρυτίδες και τα σημάδια), ανακούφιση από τον πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, ανάπτυξη των μαλλιών, μέχρι και καλύτερο ύπνο και διάθεση!
Ως εδώ καλά. Υπάρχουν και επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι όντως το κόκκινο φως κάνει καλό. Ή, τέλος πάντων, δεν κάνει κακό. Αυτό που σίγουρα δεν κάνει είναι να φέρνει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, όσο αυτά που φαίνονται στα διάφορα βίντεο που εμφανίζονται στο TikTok.
Χωρίς υπερβολή, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει γεμίσει από (μάλλον ηθελημένους) διαφημιστές και προπαγανδιστές αυτής της τεχνολογίας, οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια αποτελέσματα που απλά… δεν υπάρχουν: Με μία επαφή, δηλαδή, με το κόκκινο φως παρουσιάζουν πιο λείο δέρμα, λιγότερες ρυτίδες ή λαμπερή επιδερμίδα. Οι TikTokers λατρεύουν να πετούν φράσεις όπως «παραγωγή κολλαγόνου» και «αναζωογόνηση των κυττάρων», γεγονός που κάνει το RLT να φαίνεται παντοδύναμο και απολύτως επιστημονικό, ωστόσο δεν παύει να είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο παρόμοιο με τα προϊόντα αδυνατίσματος, τα οποία κάνουν μεν δουλειά, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ αυτούς που διαφημίζονται.
Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να ξεκινήσει αγοράζοντας μια προσιτή συσκευή red light, αλλά το σημαντικό είναι να έχει και ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν περιμένει κάποιος ότι θα βάλει στο πρόσωπό του το κόκκινο φως LED και αυτομάτως θα εξαφανιστούν όλες οι ρυτίδες, καλύτερα ας μην το κάνει.
Οι ειδικοί προειδοποιούν και για άλλα: Αν π.χ. κάποιος έχει ανοιχτές πληγές οι δερματολόγοι συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την χρήση μασκών φωτοθεραπείας (red light ή οτιδήποτε αντίστοιχο), ενώ φυσικά και ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρείται σχολαστικά καθαρός, , λόγω κινδύνου μόλυνσης. Επιπλέον, τα άτομα με ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο συστηματικός λύκος και η συστηματική σκλήρυνση, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν μάσκες φωτοθεραπείας LED, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Μπορεί ο μεταπνευμονοϊός να προκαλέσει μία νέα πανδημία;
- Γιατί η Meta αποφάσισε να καταργήσει το Fact Checking
- “Έφυγε” από τη ζωή ο γιατρός Χρήστος Καμμιλάτος – Στο πένθος έχει βυθιστεί το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Αποκλειστικά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” ο 23χρονος σκιέρ- “Ήμουν πολύ ψύχραιμος αλλά αυτό που φοβήθηκα περισσότερο ήταν ….”
- Εξερράγη ο Λάκης Γαβαλάς: «Δεν σέβεται το γυναικείο φύλο, δεν είναι δικαίωμα της να βγαίνει έτσι»
- Αυτά είναι τα καθαρά νούμερα τηλεθέασης ανα ζώνη στα κανάλια (7/1/2025)
- Με το Red Light Therapy γίνεται χαμός, αλλά μην περιμένεις τα θαύματα που βλέπεις στο TikTok
- «Ευλογημένοι όσοι έχουν βρει έναν αληθινό φίλο... Δεν έχουν να φοβηθούν κανένα σκοτάδι!»
- Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ αποθέωσε την Άννα Βίσση: «την αγαπώ!»
- H Χριστίνα Βίδου και επίσημα στον ΣΚΑΪ - Τι θα παρουσιάζει;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Provocateur
- Με το Red Light Therapy γίνεται χαμός, αλλά μην περιμένεις τα θαύματα που βλέπεις στο TikTok
- Διαβάσαμε το βιβλίο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» του Μιχάλη Αλμπάτη και καταλάβαμε γιατί το λάτρεψαν οι βιβλιοφάγοι
- 25.000 νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία – Αυτό δεν είναι τραγωδία, αλλά γενοκτονία
- Τελευταία Νέα Provocateur
- Με το Red Light Therapy γίνεται χαμός, αλλά μην περιμένεις τα θαύματα που βλέπεις στο TikTok
- Διαβάσαμε το βιβλίο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» του Μιχάλη Αλμπάτη και καταλάβαμε γιατί το λάτρεψαν οι βιβλιοφάγοι
- 25.000 νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία – Αυτό δεν είναι τραγωδία, αλλά γενοκτονία
- Οδηγός του ΚΤΕΛ στην Κρήτη «παίζει» με το κινητό του εν ώρα δρομολογίου, καθόλου ανεύθυνο
- Γιατί έκανε “κωλοτούμπα” ο Mark Zuckerberg και η Meta για τον έλεγχο στις πλατφόρμες της και πόσο “ελεύθερος/η” πρέπει να αισθάνεται κανείς.
- Ο Έλον Μασκ εξελίσσεται στον Νο1 τσαρλατάνο της παγκόσμιας ακροδεξιάς
- To Ertflix έφερε το action fun με τον Μπραντ Πιτ που θα δεις απνευστί για 126 λεπτά
- 5 Ομιλίες στις Χρυσές Σφαίρες 2025 που θα θυμόμαστε για καιρό
- «Μίλα μου βρώμικα»: 7 αξέχαστες σκηνές από την τηλεοπτική επιστροφή που θα σε κάνει να “νιώσεις” λίγο πιο κοντά στην ψυχούλα σου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Κατερίνα Γιατζόγλου: «Μικρή ήμουν ένα ασχημόπαπο, σαν αγοράκι»
- Ιανουάριος 2025 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
- Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος φέρνουν στο VOX το “Κάτι Καίγεται 2”
- «Ευλογημένοι όσοι έχουν βρει έναν αληθινό φίλο... Δεν έχουν να φοβηθούν κανένα σκοτάδι!»
- Μπορεί ο μεταπνευμονοϊός να προκαλέσει μία νέα πανδημία;
- Γιώργος Χρονάς: «Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε αδυναμία στη μητέρα του και η Καίτη Γκρέυ ήθελε αποκλειστικότητα»
- Ξέσπασε ο Πέτρος Φιλιππίδης στο Εφετείο: “Ένα χρόνο ήμουν στη φυλακή για μια κυρία που είπε ψέματα και μετά αθωώθηκα”
- Κολάν + μπότες: Η Σταματίνα Τσιμτσιλή βρήκε τον πιο άνετο back to reality συνδυασμό της εβδομάδας
- Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό: Ο δεύτερος κύκλος κάνει πρεμιέρα στο MEGA
- Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ αποθέωσε την Άννα Βίσση: «την αγαπώ!»