Με το Red Light Therapy γίνεται χαμός, αλλά μην περιμένεις τα θαύματα που βλέπεις στο TikTok

Red Light Therapy μανία σου λέει. Αν περνάς κάποιον χρόνο, έστω και λίγο, με το να χαζεύεις βίντεο από το TikTok, αποκλείεται να μην έχεις πέσει πάνω στο RLT. Ολοένα και περισσότεροι ανεβάζουν βίντεο με τους εαυτούς τους κοκκινισμένους, στην κυριολεξία, αφού κάθονται μπροστά σε λαμπερά κόκκινα φώτα LED ή, ακόμα περισσότερο, φορούν και ειδικές μάσκες που σχεδόν εφάπτουν τα φώτα στο πρόσωπό τους. Έχει γίνει πια μανία αυτή η Red Light Therapy και η άκρατη διαφήμιση που

πέφτει γι’ αυτήν έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι… τα κάνει όλα και συμφέρει.

Τι είναι και τι κάνει αυτή η Red Light Therapy

Τι κάνει, δηλαδή, η θεραπεία με κόκκινο φως; Ή, μάλλον, τι υπόσχεται ότι κάνει. Κατ’ αρχάς, η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί κόκκινο και σχεδόν υπέρυθρο φως για να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων. Το φως «διεισδύει» κάτω από το δέρμα και βοηθά τα κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο δέρμα, τα μαλλιά, ακόμη και τη διάθεση.

Οι επιστημονικές αναφορές επιμένουν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ρίζες της θεραπείας με κόκκινο φως ανάγονται στη δεκαετία του 1960, όταν ο Ούγγρος επιστήμονας Έντρε Μέστερ ανακάλυψε τυχαία τα οφέλη της. O ίδιος μελετούσε τις επιδράσεις του φωτός λέιζερ στον καρκίνο και παρατήρησε ότι το κόκκινο φως διεγείρει την αναγέννηση των μαλλιών και την επούλωση πληγών. Φυσικά, οι όποιες έρευνες και παρατηρήσεις έγιναν τότε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Η ανακάλυψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη της έρευνας για τη φωτοβιοδιαμόρφωση, η οποία έχει επεκταθεί σημαντικά τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Η NASA εξέλιξε περαιτέρω τον τομέα τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιώντας το κόκκινο φως μέχρι και για την ανάπτυξη φυτών στο διάστημα! Οι ερευνητές παρατήρησαν τις ευεργετικές επιδράσεις του φωτός στα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που οδήγησε σε μελέτες σχετικά με τις δυνατότητές του για την επούλωση πληγών και τη μείωση του πόνου για τους αστροναύτες.

Όπως λένε, λοιπόν, όσοι χρησιμοποιούν το RLT, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι επικίνδυνη για πρόκληση καρκίνου του δέρματος ή ηλιακών εγκαυμάτων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το RLT για καθαρότερο δέρμα (μειώνει την ακμή, τις ρυτίδες και τα σημάδια), ανακούφιση από τον πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, ανάπτυξη των μαλλιών, μέχρι και καλύτερο ύπνο και διάθεση!

Ως εδώ καλά. Υπάρχουν και επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι όντως το κόκκινο φως κάνει καλό. Ή, τέλος πάντων, δεν κάνει κακό. Αυτό που σίγουρα δεν κάνει είναι να φέρνει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, όσο αυτά που φαίνονται στα διάφορα βίντεο που εμφανίζονται στο TikTok.

Χωρίς υπερβολή, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει γεμίσει από (μάλλον ηθελημένους) διαφημιστές και προπαγανδιστές αυτής της τεχνολογίας, οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια αποτελέσματα που απλά… δεν υπάρχουν: Με μία επαφή, δηλαδή, με το κόκκινο φως παρουσιάζουν πιο λείο δέρμα, λιγότερες ρυτίδες ή λαμπερή επιδερμίδα. Οι TikTokers λατρεύουν να πετούν φράσεις όπως «παραγωγή κολλαγόνου» και «αναζωογόνηση των κυττάρων», γεγονός που κάνει το RLT να φαίνεται παντοδύναμο και απολύτως επιστημονικό, ωστόσο δεν παύει να είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο παρόμοιο με τα προϊόντα αδυνατίσματος, τα οποία κάνουν μεν δουλειά, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ αυτούς που διαφημίζονται.

Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να ξεκινήσει αγοράζοντας μια προσιτή συσκευή red light, αλλά το σημαντικό είναι να έχει και ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν περιμένει κάποιος ότι θα βάλει στο πρόσωπό του το κόκκινο φως LED και αυτομάτως θα εξαφανιστούν όλες οι ρυτίδες, καλύτερα ας μην το κάνει.

Οι ειδικοί προειδοποιούν και για άλλα: Αν π.χ. κάποιος έχει ανοιχτές πληγές οι δερματολόγοι συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την χρήση μασκών φωτοθεραπείας (red light ή οτιδήποτε αντίστοιχο), ενώ φυσικά και ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρείται σχολαστικά καθαρός, , λόγω κινδύνου μόλυνσης. Επιπλέον, τα άτομα με ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο συστηματικός λύκος και η συστηματική σκλήρυνση, θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν μάσκες φωτοθεραπείας LED, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής. 

Keywords
Τυχαία Θέματα