Οι οδηγοί της Formula 1 δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους όπως εμείς. Κυριολεκτικά, τα ανοίγουν όποτε επιλέξουν, στο ίδιο σημείο της πίστας κάθε φορά.

Κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, ο κόσμος σκοτεινιάζει για περίπου ένα πέμπτο του δευτερολέπτου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δύσκολα το παρατηρούν. Είναι τόσο απειροελάχιστο το σκοτάδι μεσολαβεί, που νιώθουμε ότι δεν χάνουμε τίποτα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κινείσαι με 350 χιλιόμετρα την ώρα μέσα σ’ ένα μονοθέσιο της Formula 1;

Ο υπολογισμός των αριθμών οδηγεί σ’ έναν λογικό εφιάλτη. Για έναν οδηγό που κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, και πρέπει να πάρει αποφάσεις σε πραγματικά κλάσματα του δευτερολέπτου για την αυξομείωση της ταχύτητας, για το στρίψιμο του τιμονιού ή για την αποφυγή

ενός άλλου οδηγού που βρίσκεται μπροστά του, ακόμα κι αυτό το ελάχιστο διάστημα είναι πολύτιμο.

Όταν κινείσαι με ρυθμούς Φόρμουλα Ένα, το πετάρισμα του ματιού σημαίνει απώλεια όρασης μέχρι και 20 μέτρα! Κι αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του σχεδόν 30 φορές το λεπτό (μία φορά στα δύο δευτερόλεπτα) ένας πιλότος μπορεί να χάνει ως και 600 μέτρα  οπτικών πληροφοριών ανά λεπτό! Σ’ ένα πλήρες γκραν πριν της Formula 1, που διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα στο σκοτάδι!

Σε κάθε γύρο, οι οδηγοί κλείνουν τα μάτια τους στα ίδια σημεία, για την ίδια διάρκεια. Όλοι τους!Στην Formula 1 εκπαιδεύονται ακόμα και πόσο να κλείνουν τα μάτια τους

Πώς το αντιμετωπίζουν αυτό οι πιλότοι; Έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους μόνο στα πιο ασφαλή σημεία της διαδρομής! Όσο απίστευτο κι αν διαβάζεται, είναι αλήθεια. Αυτό αποδεικνύει μελέτη που έγινε σε πιλότους της Formula 1.

Οι επιστήμονες συνήθως υποθέτουν ότι οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους σε τυχαίες στιγμές και σπάνια συντονίζονται μεταξύ τους. Αλλά η επιστημονική ομάδα των «ερευνητών εγκεφάλου», με επικεφαλής τoν Ριότα Νισιζόνο από την Ιαπωνία, εξεπλάγη από τα αποτελέσματα έρευνας. Γενικά η ομάδα διαπίστωσε ότι λειτουργίες όπως το όταν διαπίστωσε ότι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών στα αθλήματα δεν έχει μελετηθεί πολύ. Ο Νισιζόνο ήταν επαγγελματίας ποδηλάτης αγώνων. Σε έναν αγώνα, ένα στιγμιαίο λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο για τη ζωή.

Ο Νισιζόνο εργάζεται στο NTT Communication Science Laboratories στο Ατσούγκι της Ιαπωνίας. Αυτός και άλλοι ερευνητές συνεργάστηκαν με μια ιαπωνική ομάδα αγώνων αυτοκινήτων. Για να ελέγξουν πώς οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια κατά την οδήγηση υψηλής ταχύτητας, οι επιστήμονες έβαλαν ιχνηλάτες ματιών στα κράνη τριών οδηγών. Στη συνέχεια, οι οδηγοί πέρασαν από τρεις πίστες αγώνων της Formula 1 για συνολικά 304 γύρους.

Το βλέμμα των οδηγών ήταν εκπληκτικά προβλέψιμο! Συχνά ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους στα ίδια σημεία της διαδρομής σε κάθε γύρο. Αυτά έτειναν να είναι σε σχετικά ασφαλέστερα, ευθεία μέρη της διαδρομής. Οι οδηγοί συνήθως έχουν σταθερότατο βλέμμα ενώ άλλαζαν ταχύτητα ή κατεύθυνση. Ούτε, φυσικά, τολμούσαν καν να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους ενώ περνούσαν τις καμπύλες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ανέφεραν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό iScience της 19ης Μαΐου.

Οι άνθρωποι πρέπει να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας αρκετά συχνά, για να τα διατηρούμε υγρά, αλλά ασυνείδητα δεν επιθυμούν και να χάνουν την όρασή τους κατά τη διάρκεια σημαντικών εργασιών. Οι πιλότοι βάζουν συγκεκριμένα κολλύρια πριν τους αγώνες, ώστε να διαστέλλονται οι κόρες των ματιών τους και να διατηρούνται υγρά όσο το δυνατόν. Αυτό, όμως, δεν αρκεί για να μείνουν κατά τη διάρκεια όλου του γκραν πρι, δεδομένου ότι μέσα στα μονοθέσια επικρατούν και μεγάλες θερμοκρασίες. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, να ανανεώνονται τα κολλύρια στις στάσεις που γίνονται για αλλαγή ελαστικών, ανανέωση καυσίμων κτλ., διότι ο πιλότος χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να καθαρίσει τα μάτια του και το κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο.

Η εκπληκτική αυτή πρακτική των, έτσι κι αλλιώς, “υπεράνθρωπων” οδηγών της Formula 1, αποδεικνύει πως τα όσα γνωρίζουμε για τις δυνατότητες του εγκεφάλου και του ελέγχου του πάνω στο σώμα μας και τις λειτουργίες του, είναι ακόμα σε εξαιρετικά χαμηλό στάδιο. Το Big Data βέβαια, έρχεται να το αλλάξει -ΚΑΙ- αυτό.

@mbdailyshow F1 drivers have mastered the art of blinking #f1 #formulaone #racing #monacogp #monacograndprix #f1tiktok #news ♬ original sound – mbdailyshow
Keywords
Τυχαία Θέματα