Όσα είδα στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο Μενίδι που δέχεται 3 περιστατικά γυναικείας κακοποίησης κάθε μέρα

«Θα σας περιμένουμε στο γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στις Αχαρνές». Αυτό μου είπε η αστυφύλακας Αναστασία Ηλιοδρομίτη από το Επιτελικό Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Γ.Α.Δ.Α όταν της είπα ότι θέλω να επισκεφτώ τα γραφεία τους και να διαπιστώσω τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει καταγγελία. Εκεί μάς περίμεναν η αστυφύλακας Αλίκη Σουφλέρη και ο αναπληρωτής Τμηματάρχης του Γραφείου Υ/Β’, Εμμανουήλ Νάσης. Τι περίμενα να δω; Αυστηρούς, άκαμπτους, μεσήλικες με στολή που θα μου έλεγαν ότι κάνουν όλα όσα πρέπει και

δεν καταλαβαίνουν γιατί οι γυναίκες νιώθουν αβοήθητες ακόμη κι όταν κάνουν όλα όσα πρέπει. Ακόμη κι όταν σπάνε τη σιωπή.

Τι βρήκα; 20χρονες και 30χρονες γυναίκες και άνδρες που τελειώνοντας τη σχολή αστυφυλάκων πήγαν να κάνουν κοινωνικές σπουδές στο πανεπιστήμιο (Πάντειο), που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έμφυλη βία (μου έδωσαν τα στατιστικά και τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα) και που ξέρουν ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και μου εξήγησαν όλα όσα κάνουν στα σχετικά νεοσυσταθέντα γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Που δέχονται καθημερινά περιστατικά βίας.

Το συγκεκριμένο γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ένα από τα 63 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια με με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα. Αυτό που επισκέφθηκα δέχεται περιστατικά από το Μενίδι, το Ολυμπιακό Χωριό, το Ίλιον, την Πετρούπολη, τη Φυλή Αττικής, το Ζεφύρι, το Καματερό, τους Άγιους Ανάργυρους και τον Ασπρόπυργο. Ναι, θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότερα γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα