Όταν η Ομορφιά γίνεται «φάρμακο» στην έγκλειστη κοινωνία του ψυχιατρείου: Η γυναίκα που έστησε το Εργαστήριο Αισθητικής στο Δρομοκαΐτειο αφηγείται

Πριν 45 περίπου χρόνια, στο Ψ.Ν.Α  Δρομοκαΐτειο στήθηκε για πρώτη φορά από μία ομάδα αισθητικών ένα μικρό Εργαστήριο Κοινωνικής Αισθητικής. Μία ιδέα πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, αφού δεν υπήρχε παρόμοια δράση (που να συνδυάζει και την έρευνα) σε δημόσια ψυχιατρική δομή τουλάχιστον σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Επαγγελματίες αισθητικοί βγήκαν από τα ινστιτούτα τους και το Εργαστήριο Αισθητικής ξεκίνησε να λειτουργεί

με την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας (ψυχιάτρων, ψυχολόγων κλπ) με σκοπό την ανάδειξη- μέσω έρευνας- της επίδρασης της αισθητικής φροντίδας στους ψυχικώς ασθενείς ως αποκαταστασιακή εμπειρία.

«Είναι παράδοξο και ταυτόχρονα δύσκολο να συλλάβει κανείς την ιδέα, ώστε να δημιουργήσει μία τέτοια δραστηριότητα ομορφιάς σ’ έναν χώρο, όπως το ψυχιατρείο, που ούτε όμορφος, ούτε χαλαρός, ούτε ήρεμος είναι» αναφέρει ο ψυχίατρος τ. Διευθυντής στο Ψ.Ν.Α  Δρομοκαΐτειο, Γ. Αστρινάκης στο βιβλίο Το Άγγιγμα.

Τα χέρια των αισθητικών στα πρόσωπα των ψυχικά ασθενών είναι «εργαλεία επαφής» και έκφρασης αγάπης καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η αισθητική φροντίδα χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον «φάρμακο» στη θεραπεία και στην ψυχοθεραπευτική τους προσέγγιση, τονώνοντας την αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και την κοινωνική τους αποκατάσταση, όπως αναφέρουν οι γιατροί. Μέσα από το άγγιγμα αναδύονται συναισθήματα αλληλοκατανόησης, ζεστασιάς, αποδοχής. Υπάρχει κάτι πιο ανακουφιστικό για την ψυχή, αναρωτιέμαι, από αυτό;

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, μιλήσαμε με την κα Τιμοθέα Πατζίκα, την αισθητικό και συγγραφέα που χάρη στην επιμονή και υπομονή της, το πείσμα, το πάθος για τη δουλειά της αλλά και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, εμπνεύστηκε όλο το παραπάνω εγχείρημα και συντόνισε το Δ.Ε.Κ.Α (Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής) η δράση του οποίου είχε και συνεχίζει να έχει απώτερο σκοπό- όραμα τη σύσταση εργαστηρίων αισθητικής με κρατική μέριμνα μέσα στα ψυχιατρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα