2024, η απόλυτη εκλογική χρονιά με 3,5 δις πολίτες στις κάλπες - Ποιες μπορεί να αλλάξουν τα πάντα

Φωτογραφία από τις εκλογέ στην Ολλανδία στις 22 Νοεμβρίου 2023

Χρονιά πολλών και κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων είναι το 2024, με τα αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο εξ αυτών να έχουν την δυναμική να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων ανά το κόσμο. Συνολικά, μπροστά στις κάλπες μπορεί να βρεθούν έως και πάνω από 3,5 δισ. άνθρωποι, από 65 και πλέον  χώρες με τους αριθμούς αυτούς να αποτελούν ρεκόρ.Το 2024 είναι η απόλυτη χρονιά των εκλογών, όπως σχολιάζει το Time.

Αναμφίβολα οι κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις

είναι αυτές στις ΗΠΑ αλλά και οι Ευρωεκλογές, υπάρχουν όμως και άλλες κάλπες που κυοφορούν παγκοσμίου ενδιαφέροντος αποτελέσματα όπως αυτές στην Ινδία και Πακιστάν  δυο πολυπληθή κράτη, πυρηνικές δυνάμεις και μάλιστα σε συνεχή ένταση μεταξύ τους.

Οποιαδήποτε αλλαγή στις ηγεσίες των χωρών, τα ”μηνύματα” από τις κάλπες και το μέγεθος της ”δύναμης” που θα αντλήσουν ή πιθανές ισορροπίες σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο ευρωπαϊκό μπλοκ θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις γεωπολιτικές ισορροπίες, επηρεάζοντας αναμφίβολα τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, τις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις, τις αποφάσεις για την κλιματική κρίση κ.λπ.

Παράλληλα, αρκετές από τις εκλογικές αναμετρήσεις θα δοκιμάσουν τις αντοχές φιλελεύθερων δημοκρατιών εν μέσω βάσιμων ανησυχιών για άνοδο οπισθοδρομικών, σκληροπυρηνικών, ακροδεξιών, εθνικιστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων.

Επίσης, αν και από τις κάλπες σε Ρωσία, Λευκορωσία δεν περιμένουμε εκπλήξεις ως προ το αποτέλεσμα, θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος διεξαγωγής τους και η συμμετοχή αλλά και η χημεία των ηγετών αυτών των χωρών με πιθανές αλλαγές στις ηγεσίας άλλων χωρών που επίσης έχουν εκλογές φέτος. 

Η Γαλλίδα Λε Πεν  και ο Ολλανδός Βίλντερς, δύο πρόσωπα που θα παλέψουν σκληρά για να βγει κερδισμένο "Ταυτότητα και Δημοκρατία" στις Ευρωεκλογές. Το κόμμα της Μελόνι πάντως δεν έχει ακόμη προσχωρήσει. 

- Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, 5 Νοεμβρίου 2024 

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πάντα αποτελούν κορυφαίο γεγονός αφού η ανάδειξη νέας ηγεσίας μπορεί να καθορίσει και να ανατρέψει συμμαχίες, στρατηγικές, οικονομικές συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2024 υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος που κάνει τις αμερικανικές κάλπες ακόμη πιο ενδιαφέρουσες και κρίσιμες. Και φυσικά ο λόγος είναι ο τέως αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ που μέχρι στιγμής είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο έναντι του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Βέβαια, η υποψηφιότητα Τραμπ θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια αφού τα πάντα θα κριθούν στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο που καλείται να αποφανθεί επί απόφασης του δικαστηρίου του Κολοράντο ότι δεν μπορεί να ”κατέβει” στις εκλογέςλόγω της εκτιμώμενης εμπλοκής τους στα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. 

Στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρο ένα καπέλο αλά Τραμπ με το σύνθημά του "Να κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική". 

Πολλοί βέβαια προεξοφλούν πως η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών θα αποφανθεί υπέρ τους δικαιώματος του Τραμπ να μετάσχει στις εκλογές. Επίσης, το άνετο προβάδισμά του έναντι των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του σημαίνει ότι θα μπορούσε να κερδίσει χωρίς να  είναι καν υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές στο Κολοράντο - αλλά η απόφαση δημιουργεί ισχυρό προηγούμενο για παρόμοιες προσφυγές σε άλλες πολιτείες. Ηδη ανάλογη απόφαση με το Κολοράντο έλαβαν οι αρχές στο Μέιν  αλλά θα υπάρξει προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Επίσης, ακόμη και εάν αυτό το μέτωπο ”κλείσει” το Τραμπ έχει μια σειρά  δικαστικών εκκρεμοτήτων που αναμένεται να πάρουν τον δρόμο τους πριν τον Νοέμβριο του 2024 και ίσως επηρεάσουν την δημοφιλία του που επί του παρόντος όμως είναι αδιαμφισβήτητη.

Πάντως, σε αρκετές πλέον δημοσκοπήσεις με υποψήφιους για την προεδρία του Τραμπ και Μπαίνεν, ο πρώτος αν και οριακά, προηγείται. 

Μια ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τους Ρεπουμπλικάνους, και ειδικά από τον Τραμπ θα μπορούσε να διαταράξει την αυστηρά ευθυγραμμισμένη πολιτική της Δύσης για την Ουκρανία, καθώς ορισμένες πτέρυγες του κόμματος ζητούν τον περιορισμό της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει νέους γύρους αντιπαραθέσεων, μέτρων και αντιποίνων στις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες. 

Τραμπ και Μπάιντεν, δείχνουν όλα για τις προεδρικές εκλογές

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Τραμπ επέβαλε σαρωτικούς δασμούς στους ευρωπαίους συμμάχους σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία, αλλά ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να εισαγάγει δασμούς 10% σε όλες τις ξένες εισαγωγές εάν εκλεγεί.

Μια αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει επίσης τις εν εξελίξει συνομιλίες με σκοπό να επιτραπεί στην ΕΕ να εξάγει κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών στις ΗΠΑ χωρίς να επιβληθούν δασμοί βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Αλλαγές θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη σε πολιτικές για την μετανάστευση,για την παροχή στήριξης σε ασθενέστερους πολίτες αλλά και σε πολιτικές που αφορούν το Κλίμα αφού μια από τις πρώτες αποφάσεις του Τραμπ ήταν να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων. 

-Ευρωεκλογές, 6-9 Ιουνίου

Είναι η μεγαλύτερη διασυνοριακή εκλογική διαδικασία με πάνω από 400 εκατ. ψηφοφόρους σε 27 χώρες που για 10η φορά στην ιστορία του μπλοκ καλούνται να εκλέξουν  τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ. Επίσης όμως θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά το Brexit ενώ για μια ακόμη φορά μεγάλος εχθρός θα είναι η αποχή  αφού παραδοσιακά οι ευρωεκλογές ”πάσχουν” από χαμηλή συμμετοχή.

Το 2024 όμως, και καθώς ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και την τσέπη των πολιτών έχουν οξυνθεί, ίσως η προσέλευση να είναι πιο αυξημένη.

Βέβαια, καραδοκεί ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος. Οι προβλέψεις για αύξηση της υποστήριξης προς τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, τα οποία μάλιστα  ενισχύονται από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, σπέρνουν αμφιβολίες για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως επισημαίνει το Euronews.com τοποθετούν την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία σε υψηλό ρεκόρ 87 εδρών στο στο Ευρωκοινοβούλιο των 720 μελών, που σημαίνει ότι να ανταγωνιστεί ”στα ίσα”  τους Φιλελεύθερους για να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε καταστήσει την συγκεκριμένη ευρωομάδα ρυθμιστή των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου ως τρίτη δύναμη μετά τις δύο πρώτες δυνάμεις του Σώματος, δηλαδή το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και τους σοσιαλιστές του Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που αν και διαφωνούν σε πολλά ζητήματα συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των θεσμών της ΕΕ. 

Η οικονομική ύφεση στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, η αύξηση της δυσαρέσκειας στις αγροτικές περιοχές, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση είναι όλα καθοριστικά ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών επίσης θα καθορίσει ποιος θα ηγηθεί της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την νυν Πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  να αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια. 

-Εκλογές σε Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία 

Βέβαια οι ισορροπίες εντός της ΕΕ εξαρτώνται και από τις ηγεσίες των 27 χωρών. Γι′ αυτό μεγάλη σημασία έχουν και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε κράτα- μέλη εντός του 2024.

Αυστρία: Οι εκλογές στην χώρα των 9 εκατ. πολιτών μπορεί να αποδειχθούν οι πλέον κρίσιμες το 2024 μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ”στήνουν” κάλπες την στιγμή που η ακροδεξιά είναι σε τροχιά ανόδου.

O επικεφαλής του ακροδεξιού FPO, Χέρμπερτ Κικλ, χαμογελά πλάι στον ομοϊδεάτή του Ιταλό, Ματέο Σαλβίνι

Στις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ)-που ηγείται το Χέρμπερτ Κικλ-  εμφανίζεται να έρχεται πρώτο συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 30% στην πρόθεση ψήφου. 

Τα ποσοστά του ενισχύονται σταθερά μετά την  πτώση που ακολούθησε με το ”σκάνδαλο Ίμπιζα” το 2019, όταν ο τότε αντικαγκελάριος και ηγέτης του εμφανιζόταν σε βίντεο να παζαρεύει πολιτικές χάρες με πρόσωπα που συνδέονται με ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Οι πολιτικές του κόμματος κατά των lockdowns την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού, η κριτική του για τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, η ρητορική του στο μεταναστευτικό και γενικότερα οι λαϊκιστικές πολιτικές του, βοηθούν προσέλκυση δεξιών ψηφοφόρων. 

Επίσης το κόμμα, έχει αριστοτεχνικά κεφαλαιοποιήσει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ κεντρώων κομμάτων ενώ εκτιμάται πως εάν συνεχίσει με την ίδια δυναμική είναι πιθανό ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας να προέρχεται από το FPÖ.

Bέλγιο: Οι εκλογές θα διεξαχθούν παράλληλα με τις Ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου. Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα των 11,5 εκατ. πολιτών, είναι γνωστό είναι μια από τις χώρες που φημίζονται για το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό τους και τις πολύπλοκες διαδικασίες κατανομής της εξουσίας αλλά και τις μακράς διάρκειας  διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό πολυκομματικών κυβερνήσεων.

O Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο

Η παρούσα αποτελείται από επτά κόμματα. 

Η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές δεν διαφέρουν. Το ακροδεξιο φλαμανδικό ανεξάρτητο Vlaams Belang  προηγείτια στην Φλάνδρα κα το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται στη Βαλλονία, ενώ οι φιλελεύθεροι αναμένεται να κερδίσουν στις Βρυξέλλες.

Ο νυν επτακομματικός συνασπισμός φαίνεται να είναι σε τροχιά συγκέντρωσης ικανού αριθμού εδρών  για να κυβερνήσει ξανά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό αναμένεται να αξιοποιήσει την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας στην ΕΕ από το Βέλγιο για να ενισχύσει την εκλογική του δύναμη στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, το φλαμανδικό Συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Ντε Κρου καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά στην έδρα του, τη Φλάνδρα.

Πορτογαλία: Η χώρα προκήρυξε πρόωρες εκλογέςτον Νοέμβριο, αφού ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αναγκάστηκε να παραιτηθεί -αν και παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός- εξαιτίας έρευνας σε βάρος του για υπόθεση διαφθοράς.

Το δε Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) από το οποίο προέρχεται, ελπίζει ότι ο νέος ηγέτης του, Πέδρο Νούνο Σάντος, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και η χώρα να συνεχίσει να αποτελεί προπύργιο για την ευρωπαϊκή αριστερά πτέρυγα.

Διαδηλώσεις εργαζομένων στην Λισσαβόνα με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών εξαιτίας της ανοδικής πορείας του κόστους ζωής

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση με αντίπαλο κόμμα αυτός της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Αμφότερα στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ένα 27%.

Το ανησυχητικό όμως είναι πως και στην Πορτογαλία αναπτύσσει μεγάλη δυναμική ένα ακροδεξιό κόμμα: το Chega που έχει στόχο να ανατρέψει το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα  και ήδη συγκεντρώνει έως και 17% σε πρόθεση ψήφου. 

Το κόμμα, έχει κατηγορηθεί πως δηλητηριάζει την δημόσια συζήτησε με ρατσιστική, αντι-ΛΟΑΤΚΙ, αντιμεταναστευτική, αντι-Ρομά ρητορική. 

-Κάλπες σε Ρωσία και στην σύμμαχο Λευκορωσία

Αν και δύσκολα αναμένονται ανατροπές στις εκλογές σε Ρωσία, Λευκορωσία και οι δύο παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που μπορεί να καταστεί πολύ μεγαλύτερο ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών πρωτίστως στις ΗΠΑ

Ρωσία: Οι προεδρικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 17η Μαρτίου 2024 και φυσικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι υποψήφιος ενώ η εκτίμηση για επανεκλογή του μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. 

Αυτές όμως είναι και οι πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που τον Μάρτιο θα μετρά δύο και πλέον χρόνια. Διάστημα κατά το οποίο η χώρα στο εσωτερικό της άλλαξε πολύ εξαιτίας: των δυτικών κυρώσεων, της φυγής μεγάλων εταιρειών, της επιστράτευσης, του μεγάλου αριθμού νεκρών στο μέτωπο, των κλυδωνισμών στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Παράλληλα, οι πολικές και πρακτικές καταστολής όχι μόνο κατά του πολέμου, αλλά και σε ζητήματα όπως η ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων διαφόρων ομάδων (πχ ΛΟΑΤΚΙ) έχουν ενταθεί.

Ίσως λοιπόν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, σε μια χώρα που ο Πούτιν ουσιαστικά είναι σαν να κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς αντίπαλο, να είναι το ποσοστό συμμετοχής. Το 2018 στις κάλπες προσήλθε το 67,5% των  περίπου 110 εκατ. ψηφοφόρων, όπως αναφέρει το Reuters

Επίσης, για πρώτη φορά κάλπες για προεδρικές εκλογές θα στηθούν και στα ουκρανικά εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία κατά την διάρκεια του πολέμου. 

*Στην Ουκρανία πάντως είναι αμφίβολο εάν θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές το 2024  αφού  η χώρα λόγω πολέμου, είναι επί του παρόντος υπό στρατιωτικό νόμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επιδιώξει άλλη μια θητεία.

Λευκορωσία: Ετοιμάζεται και αυτή για βουλευτικέ εκλογές και ανάδειξη μελών τοπικών συμβουλίων. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτές θα είναι οι πρώτες κάλπες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 που σημαδεύτηκαν από μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και ακραία καταστολή. Διατυπώθηκαν κατηγορίες περί νοθείας για την διατήρηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο-συμμάχου του Πούτιν- στην εξουσία. 

Από τις διαδηλώσεις τον Αύγουστο του 2020 μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή Λουκασένκο

Φυσικά όλοι θα περιμένουν να δουν εάν θα ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις και τη δυναμική θα έχουν αυτές ενώ η αυτοεξόριστη, αντίπαλος του Λουκασένκτο το 2020, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια -που υποστηρίζει πως κέρδισε τις εκλογές- έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ. Άρα, ίσως το πιο σημαντικό ποσοστό που όλοι θα παρακολουθούν, και θα εξάγουν συμπεράσματα θα είναι αυτό της αποχής.

Σε κάθε περίπτωση, η δύναμη των τοπικών συμβουλίων και του κοινοβουλίου στη Λευκορωσία είναι μικρή. Επί Λουκασένκο, αυτά τα σώματα επιτελούσαν μια καθαρά διακοσμητική λειτουργία, αποτελώντας απλώς ένα άλλο κλιμάκιο απρόσωπων αξιωματούχων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές δεν προκάλεσαν ποτέ μεγάλο ενδιαφέρον στους Λευκορώσους: συνήθως τέτοιες εκστρατείες πραγματοποιούνται ήρεμα, χωρίς διαμαρτυρίες, όπως αναφέρει το Open Democracy

-Οι κάλπες στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, την Ινδία και στο ”αντίπαλο” Πακιστάν

Ινδία:  Με 1,4 δισ. ανθρώπους, έγινε φέτος η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο αφήνοντας πίσω της την Κίνα, αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίωςκαι φυσικά μια τεράστια αγορά ενώ είναι εταίρος με τις ΗΠΑ και διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία.

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθιστούν την εκλογική αναμέτρηση του 2024, εξαιρετικά σημαντική όσο και εάν οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα δεν είναι μεταξύ των πρώτων θεμάτων στην επικαιρότητα.

Στις κάλπες κρίνεται η παραμονή ή μη του αμφιλεγόμενου Νερέντα Μόντι, για μια τρίτη θητεία ενώ βασικό θέμα αποτελεί η έγκριση ή απόρριψη των πολιτικών  που προωθούν τον ”ινδουιστικό εθνικισμό” σπέρνοντας τον τρόμο στις μειονότητες.

Αυτό σε μια χώρα που οι Μουσουλμάνοι ανέχονται σε περίπου 200εκατ. ενώ ανάλογος είναι και ο αριθμός των ”ανέγγιχτων” (ντάλιτ), δηλαδή όσων ανήκουν στην κατώτερη κάστα. 

Οι εντάσεις τα τελευταία χρόνια και οι βιαιότητες προς τις μειονότητες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ γενικότερα ο Μόντι θεωρείται πως υποσκάπτει τα θεμέλια της Δημοκρατίας στην χώρα όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και από διεθνείς αναλυτές και οργανώσεις. 

Παραμένει ωστόσο, εξαιρετικά δημοφιλής ενώ οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Όπως αναφέρει το Asia.Nikkei.com σε μια προσπάθεια να κατέβουν με αξιώσεις απέναντι στο BJP του Μόντι, δώδεκα κόμματα της αντιπολίτευσης σχημάτισαν την συμμαχία INDIA στην οποία μετέχει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το οποίο ελπίζει να επιστρέψει στις παλιές του δόξες ως το κυρίαρχο κόμμα της χώρας. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. 

Κατά τις εκλογές σε πέντε πολιτείες τον Νοέμβριο, το BJP του Μόντι σάρωσε στις τρεις ενώ η συμμαχία της αντιπολίτευσης έδειξε ελάχιστο συντονισμό και συνεχίζει να στερείται ξεκάθαρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ινδουιστικού εθνικισμού του Μόντι και αναρίθμητων προγραμμάτων πρόνοιας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.  

Πακιστάν: Εκλογές διεξάγονται το 2024 και στην γείτονα χώρα της Ινδίας, που αποτελεί επίσης πυρηνική δύναμη, και μάλιστα την στιγμή μάλιστα που εντάσεις μεταξύ των δύο αυξάνουν επικίνδυνα.

O λατρεμένος κορυφαίος παίχτης του κρίκετ και λαοφιλής πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν

Το δε πολιτικό κλίμα στην χώρα είναι οξυμένο και θα συνεχίσει να είναι και μέχρι στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές πρωτίστως επειδή ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και πρώην πρωθυπουργός,  Ιμράν Χαν, παραμένει στην φυλακή ενώ οι υποστηρικτές του που αντιδρούν και ζητούν την απελευθέρωση του καταγγέλλοντας πολιτικά υποκινούμενες διώξεις, επίσης διώκονται και φυλακίζονται.

Ο Χαν, μετά την πρόταση μομφής και την καθαίρεσή του, κατέληξε στην φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά αλλά μόνο αφού οι ίδιος και το κόμμα του PTI εγκλωβίστηκε σε μία σκληρή αντιπαράθεση με το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο. 

Με τον Χαν να βρίσκεται στο περιθώριο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια πιθανή επιστροφή στην εξουσία ενός άλλου πρώην πρωθυπουργό, τον ηγέτη του PML-N Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια εξορίας τον Οκτώβριο και φαίνεται να έχει την στήριξη του στρατού. 

Ο δεν Χαν δεν αναμένεται να βγει από την φυλακή πριν τις εκλογές.

Στο μεταξύ, αιτία περαιτέρω έντασης αποτελεί το γεγονός πως αν και το Κοινοβούλιο διαλύθηκε τον περασμένο Αύγουστο και προκηρύχθηκαν δυο φορές εκλογές- αφού προβλέπεται διεξαγωγή εντός 90 ημερών- αυτές ακυρώθηκαν. 

Τώρα έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αλλά υπάρχουν φήμες πως θα ακυρωθούν και πάλι κυρίως επειδή το PTI και ο Χαν εξακολουθούν να χαίρουν υψηλής δημοτικότητας στη χώρα των άνω των 240 εκατ, κατοίκων, κάτι που ανησυχεί το κατεστημένο.

Ωστόσο, η χώρα με ταμειακά περιορισμένα χρήματα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να καθυστερήσει τη διαδικασία καθώς η πολιτική σταθερότητα είναι η κύρια προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η δε σοβαρή οικονομική κρίση αποτελεί αιτία περαιτέρω κοινωνικού αναβρασμού όπως βέβαια και οι εντάσεις με την Ινδία. 

Related...Ινδία:Το ασυνήθιστο τριγωνικό κτίριο που θα στεγάζει τη Βουλή κι ο μέγας συμβολισμός που κρύβειΙνδία: Γιατί η κυβέρνηση θέλει να μετονομάσει τη χώρα σε BharatΙνδία: Μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη που θα καθορίσει την παγκόσμια ανάπτυξηΠακιστάν: Πακέτο διάσωσης ύψους 3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤΠακιστάν: Παράνομη η σύλληψη του Ιμραν Χαν αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο
Keywords
δις, Καλή Χρονιά, δις, παντα, τελευταίες δημοσκοπήσεις, time, ηπα, εκλογες, μπλοκ, ρωσία, συμμετοχή, σημαίνει, δημοσκοπηση, ιουνίου, βρυξέλλες, διαδηλωσεις, reuters, democracy, asia, india, βουλη, συλληψεις, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εσπα 2021, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, βιντεο, χωρες, ρωσία, βελγιο, δημοκρατια, εδρα, ηγετης, ηπα, θεμα, θητεια, ινδια, ιταλια, κινα, οικονομια, ολλανδια, ουκρανια, ρωσικα, σουηδια, υφεση, φημες, φωτογραφια, χημεια, reuters, time, αγορα, αυξηση, αυστρια, αισιοδοξια, ανησυχητικο, αμφιβολιες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γειτονα, δεντρο, διαστημα, δυναμη, δωδεκα, εγινε, υπαρχει, εκστρατεια, εκτιμηση, ελευθερια, εξελιξη, επτα, ερχεται, εχθρος, ιδια, υποθεση, εικονα, οικο, ηρεμα, κυβερνηση, κυρια, κιεβο, κλιμα, κογκρεσο, κομμα, κτιριο, λειτουργια, μειωση, μπλοκ, ομαδα, ολλανδος, ορυκτα, ουσιαστικα, πακισταν, πορτογαλια, πουτιν, ρεκορ, ρητορικη, ρομα, ρολο, σεβασμος, συλληψη, συμμετοχή, σημαδια, ταυτοτητα, τεως, τριτη, φυλακη, φυσικα, φινλανδια, φορα, asia, democracy, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, india, ιουνίου, λευκο, μπροστα, πακετο, σβετλανα, σημαίνει, σωματα
Τυχαία Θέματα
2024, - Ποιες,2024, - poies